6 najčastejších chýb spojených s chudnutím pri dojčení

Redakcia | 17. júl 2020
Chyby pri chudnutí

Dojčíte a chcete schudnúť? Vyvarujte sa 6 najčastejším chybám, ktoré ženy robia.

Tehotenstvo je krásnym obdobím v živote ženy a prináša so sebou mnoho zmien. Jednou z nich je aj nárast hmotnosti. Odporúčaný nárast je v pásme 10 - 13 kilogramov počas deviatich mesiacov čo však mnohé ženy o kus prekročia.

Pôrodom odíde z nadobudnutých kilogramov približne 8 kg. Ako sa však zbaviť získaného tukového tkaniva počas obdobia dojčenia a neuškodiť tak sebe ani neohroziť bábätko? Najčastejšie chyby a to ako sa im vyvarovať zodpovie Ing. Katarína Chomová výživová poradkyňa NUTRIADAPT - Weight Management Clinic

Rýchle chudnutie

Prudký úbytok hmotnosti krátko po pôrode je pre matku i dieťa zbytočným rizikom. Radikálne diétne režimy pomôžu regulovať hmotnosť len na krátku dobu a zväčša majú negatívny dopad na laktáciu. Proces chudnutia nie je zdravým procesom. Vyprázdnenie tukových buniek znamená aj uvoľnenie nahromadených toxínov, ktoré negatívne ovplyvňujú kvalitu materského mlieka a ohrozujú zdravie dieťatka. 

Dobrovoľné nedojčenie 

Dojčenie samotné je pri snahe o zníženie hmotnosti užitočné. Pri dodržaní optimálneho energetického príjmu sa čerstvé mamičky môžu tešiť z úbytku 0,5 kg mesačne. Pre dojčiace mamičky platia rovnaké zásady stravovacieho režimu ako pre ostatných ľudí. Dokonca existuje množstvo štúdií, ktoré potvrdzujú, že dojčiace mamičky chudnú rýchlejšie ako mamičky, ktoré nedojčia.

Instagramová diéta 

Počas dojčenia sa odporúča vynechať niektoré typy potravín, ktoré by mohli byť potenciálnym alergénom a tiež potravinám, ktoré by mohli viesť k nadúvaniu. Mnohé mamičky netušia, že nevhodné sú počas obdobia aj priemyselne spracované sladkosti, fastfood či nealkoholické nápoje s vysokým obsahom cukru prípadne instagramové diéty

Nepravidelný režim stravovania

Snahou každej dojčiacej mamičky by mala byť racionálne, vyvážená a pestrá strava, bohatá na živiny pre Vás aj dieťatko. Stravu prijímajte pravidelne v 2-3 hodinových intervaloch a zabudnite na "zobkanie" medzi jedlami.

Zaraďte do jedálnička ryby aspoň dvakrát týždenne, omega - 3  mastné kyseliny, ktoré ryby obsahujú, pomáhajú v boji proti návalom chutí, pretože zvyšujú citlivosť organizmu na inzulín a tak predchádzajú výkyvom hladiny cukru v krvi.

Ak Vám ryby nechutia, vhodnou alternatívou je použitie ľanového oleja v dennej dávke 2-3 čajové lyžičky. Ak dojčíte nezabudnite aj na dostatočný prísun horčíka, zinku, vápnika i vitamínov, napríklad v podobe sezamového oleja. Okrem toho, že je zdrojom vitamínov a minerálov sa vyznačuje antidepresívnym účinkom, pomôže prekonať obdobie šestonedelia a ako bonus navyše sa postará aj o krásne vlasy, nechty a pleť.  

Nedostatočná pohybová aktivita

Prekážkou dokonca nie je ani pohybová aktivita. Cvičte tak, ako Vám to bude vyhovovať, nemusíte sa obávať, že to preženiete. Svalovica nie je pri dojčení problémom, kyselina mliečna sa v materskom mliečku nachádza prirodzene. Cvičenie neznižuje tvorbu mlieka, ani neovplyvňuje jeho chuť. 

Zlý pitný režim

Mamičky nezabúdajte aj na dostatočný pitný režim. Dôležitá je rovnako pre tvorbu mlieka, ale aj pri regulácii hmotnosti a zabezpečením optimálnej funkcie buniek. Odporúčaný denný prísun tekutín je 0,3 l na 10 kg hmotnosti. Základom pitného režimu by mala byť voda či vhodné bylinkové čaje (napr. fenyklový). Tekutiny nezabudnite rozložiť počas dňa priebežne, nárazové pitie nevedie k optimálnej hydratácii. 

Teší nás, že sa Vám článok páčil a prečítali ste ho až dokonca. Ako odmenu, sme Vám odomkli prémiovú výhodu klubu Mama a ja a to 45 minútovú konzultáciu s výživovým špecialistom NUTRIADAPT v hodnote 35€ zadarmo. Aktivujete ju kliknutím na: Chcem využiť odmenu

Chcem využiť odmenu

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: