Ako sa dostať po pôrode späť do formy?

Redakcia | 24. júl 2020
Chudnutie po pôrode

S telom ženy tehotenstvo urobí mnohé zmeny a popôrodné kilogramy potrápia takmer každú ženu.

Túžba dostať sa čo najrýchlejšie do pôvodnej formy je po pôrode silná, no nič netreba preháňať. 
Počas tehotenstva sa hmotnosť ženy zvýši priemerne o 8-12 kilogramov, mnoho z nich však odíde spolu s pôrodom. Ako sa však poradiť so zvyškom zodpovie Ing. Katarína Chomová výživová poradkyňa NUTRIADAPT - Weight Management Clinic

Kedy začať? 

Telo potrebuje na zotavenie niekoľko týždňov. V období šestonedelia sa preto odporúča ženám oddychovať čo najviac, neprimeranou záťažou by sme si mohli spôsobiť zbytočné komplikácie. Vzhľadom na to, že sme každá individuálna i zotavenie záleží od mnohých faktorov (napr. od spôsobu pôrodu - prirodzene či sekciou). Po uplynutí šestonedelia je vhodné poradiť sa s lekárom či je vhodné začať so zmenou, predovšetkým u žien rodiacich sekciou. 

Vaše telo prejde počas tehotenstva hormonálnou zmenou, preto môže aj chvíľu po pôrode fungovať inak ako pred ním. Dôležité je spomenúť hormón estrogén, ktorý je zodpovedný napríklad za to, že ženy majú vyšší podiel tuku ako muži. Množstvo tohto hormónu od 20. týždňa tehotenstva exponenciálne rastie a zostáva aj po pôrode ešte dlhšie obdobie zvýšený, výkyvy sa ustália po 6-8 týždňoch. Znamená to, že chudnutie po pôrode nemusí byť rovnako rýchle ako za iných okolností.
V závislosti od toho, koľko kilogramov priberiete počas tehotenstva je možné očakávať, že do jedného roka po pôrode znížite hmotnosť priemerne o 5 kilogramov. Obrovský význam má vhodná životospráva už počas tehotenstva. 
Po pôrode organizmus potrebuje viac energie na celkovú regeneráciu, preto sa vyhnite akýmkoľvek extrémnym diétam, ktoré výrazne obmedzujú príjem makroživín - bielkovín, tukov a sacharidov. Narobia viac škody ako úžitku a spomalia regeneráciu. 
V popôrodnom období má dojčenie nezastupiteľný význam nielen pri výžive Vášho dieťatka, ale Vám dokonca pomôže i pri chudnutí a pomáha k rýchlejšiemu zvinutiu maternice do pôvodného stavu. Rovnako ale aj v prípade, že nedojčíte, dokážete hmotnosť po pôrode regulovať vhodnou životosprávou. 
Ako na to? 

1. Pridajte vlákninu

V modernej strave je často vláknina nedostatkovou živinou. Pritom je preukázateľné, že vyšší príjem vlákniny napomáha chudnutiu. Prejedanie sa vlákninou však zázračne tuk neroztopí, dôležitá je celková úprava životosprávy. 
Po pôrode opäť do formy
Prečítajte si tiež:

Po pôrode opäť do formy

2. Dostatočný príjem bielkovín

Bielkoviny majú z makroživín najvyšší termický efekt - teda ich trávením spálime najviac energie v porovnaní s tukmi a sacharidmi. Okrem toho nás aj viac zasýtia, znížia apetít, znižujú hladinu hormónu hladu (ghrelínu) a mnoho ďalších dôležitých funkcií. Denný prísun bielkovín sa u jednotlivca líši, preto je vhodné sa pri zostavení stravovacieho plánu poradiť s odborníkom napríklad u nás na klinike. 

3. Obmedzte priemyselne spracované potraviny

Priemyselne spracované potraviny sú zvyčajne kombináciou veľkého množstva cukru a nekvalitných tukov aj mnohých ďalších prídavných látok. Tento typ potravín nepomáha žiadnemu ľudskému organizmu a nie je vhodné ich používať ani v období po tehotenstve. Veľmi dobre vyzerajú aj chutia, no ich výživová hodnota nie je žiadna. Ideálne je zaraďovať do stravy lokálne, sezónne a jednodruhové nespracované potraviny. 

4. Cvičte a hýbte sa

Ak túžite schudnúť len úpravou stravovacieho režimu, určite sa Vám to podarí. Strava ovplyvní výsledok zhruba na 70%. No keď svoje úsilie skombinujete s cvičením, efekt bude lepší a schudnete rýchlejšie v priemere je to až o 1,72 kilogramu viac ako keby ste necvičili. Najvhodnejšie obdobie na začatie s cvičením je po šestonedelí, keď sa organizmus zotaví po pôrode.
Začnite s jednoduchým cvičením, kým si postupne zvyknete, aby ste telo nepreťažili. V období po pôrode vynechajte cvičenia ako HIIT, silový tréning či intervalové šprinty. Na chudnutie sú velmi účinné, no v tomto období príliš náročné. 

Verím, že Vám uvedené rady pomôžu zbaviť sa tehotenských kilogramov bez problémov. Pamätajte, že 3 - 12 mesiac po pôrode je obdobím, kedy by ste mali urobiť všetko preto, aby ste pribratú hmotnosť znížili, v opačnom prípade zvyšujete riziko rozvoja srdcovocievnych ochorení či cukrovky v budúcnosti. 

Teší nás, že sa Vám článok páčil a prečítali ste ho až dokonca. Ako odmenu, sme Vám odomkli prémiovú výhodu klubu Mama a ja a to 45 minútovú konzultáciu s výživovým špecialistom NUTRIADAPT v hodnote 35€ zadarmo. Aktivujete ju kliknutím na: Chcem využiť odmenu

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: