Tri bežné chyby vo výchove: Nevzdávajme sa zdravej autority a chráňme hodnoty, ktoré sú pre rodinu dôležité

MK | 16. júl 2024
Tri bežné chyby vo výchove: Nevzdávajme sa zdravej autority a chráňme hodnoty, ktoré sú pre rodinu dôležité

Nerozmaznávajte svoje deti tým, že im nedáte skutočnú zodpovednosť v rodinnom živote, nezbavujte ich vašej autority, ktorú potrebujú a nedovoľte, aby kultúra a spoločenské trendy určovali, aký typ rodiny ste a aké hodnoty budete uznávať.

Tri bežné chyby vo výchove

1. Príliš veľa deťom dávame, málo očakávame

Dve tretiny rodičov si myslí, že svoje deti rozmaznali. 

Na rodičov sa v ostatnom čase kladú až neúmerné požiadavky - od extra zdravej výživy, cez kvalitné vzdelávanie, stopercentnú neomylnosť... Robia pre svoje deti všetko a zabúdajú na fakt, že stačí, aby boli dosť dobrí, nie dokonalí. Ľúbili deti, ale zároveň ich viac zapájali, prenášali na nich primeranú zodpovednosť. Deti často naťahujú ruku - pomôž, daj, urob to za mňa - a rodičia pomôžu, dajú, urobia bez toho, aby dieťa zapojili do procesu. Nakupovanie značkovej elektroniky či oblečenia, ktoré je nad reálne pomery rodiny je úplne bežné, len preto, lebo dieťa chce. 
Mnohé výskumy napríklad zistili, že deti, ktoré majú pravidelné domáce práce – práce primerané veku, za ktoré nedostávajú zaplatené, ale sú ich spôsobom, ako prispievajú k rodinnému životu – sa viac zaujímajú o druhých, v rámci rodiny aj mimo nej. Vysvetlite svojim deťom, že aj ony sú potrebné na fungovanie rodiny. 

2. Chceme byť priateľmi detí a zabúdame na zdravú autoritu 

Mnohí rodičia chcú byť v očiach svojich detí cool. Chceli by byť vnímaní ako „priatelia“ a majú problém povedať nie, prinútiť svoje deti, aby ich poslúchali a hovorili s nimi s rešpektom. Naproti tomu efektívni rodičia majú silný zmysel pre svoju morálnu autoritu — svoje právo byť rešpektovaní.

Polstoročie výskumu v oblasti výchovy detí identifikovalo tri základné štýly rodičovstva:

  • Autoritársky (zhora nadol, málo lásky)
  • Povoľný (vysoký v láske, ale nízky v autorite; deti vládnu v rodine)
  • Autoritatívny (spája vysoké očakávania, sebavedomé uplatňovanie autority, váži si poslušnosť voči pravidlám a požiadavkám rodičov, je vrúcny a starostlivý, používa úvahy na vysvetlenie očakávaní a je ochotný poskytnúť deťom spravodlivé vypočutie, ak vyjadria svoj názor s úctou)

Na všetkých vývinových úrovniach – rané detstvo, stredné detstvo a dospievanie – sa zistilo, že autoritatívni rodičia majú najviac sebavedomé, kompetentné a morálne zodpovedné deti. Nájsť tú správnu mieru autority a empatie je niekedy náročné, ale riaďte sa jednoduchým princípom - dieťa je dieťa a potrebuje vaše vedenie a hranice.   

3. Nevytvárame vlastnú rodinnú kultúru a rituály

Nemôžeme sa spoliehať na širšiu kultúru, ktorá nám pomôže vychovať milé a rešpektujúce deti. Mediálne riadený, materialistický svet nás bombarduje modelmi, ktoré môžu ľahko zohrávať väčšiu úlohu pri formovaní ich hodnôt ako my.  Ak chceme maximalizovať svoj vplyv ako rodičia, musíme byť cieľavedomejší a vytvoriť mikrosvet s vlastnými hodnotami a pravidlami. Nebáť sa toho. 

  • Zaujmime jasné stanoviská, ktoré komunikujú naše presvedčenia a hodnoty (napr. „Používanie médií v rodine – vrátane všetkých obrazoviek – je privilégium, nie právo a treba ho vykonávať spôsobom, ktorý je v súlade s našimi rodinnými hodnotami“). Zaveďme pravidlá týkajúce sa obrazoviek – kde a v akom rozsahu sa môžu používať – aby nedominovali rodinnému životu a nenahrádzali osobné rozhovory, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri odovzdávaní hodnôt. Rozprávajme sa s deťmi o hodnotách, ako je čestnosť, láskavosť, pravda, spolupatričnosť a buďme ich vzorom. Nenechajme deti napospas rovesníkom a technológiám. 
  • Vytvárajme rodinné rituály a spoločný čas. Ako je rodinné jedlo, čítanie pred spaním, oslavy narodenín a sviatkov, spoločné aktivity vonku a zmysluplné spoločné chvíle. Tieto spájacie rituály posilňujú vaše puto s vašimi deťmi a pomáhajú vám poskytnúť im vnútornú oporu vo svete konkurenčných vplyvov. Sú to teplé spomienky na chvíle, keď bola rodina spolu.  

Takže nerozmaznávajte svoje deti tým, že im nedáte skutočnú zodpovednosť v rodinnom živote, nezbavujte ich vašej autority, ktorú potrebujú a nedovoľte, aby kultúra a spoločenské trendy určoval, aký typ rodiny ste a aké hodnoty budete uznávať. 

Zdroj: psychlogytoday.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: