6 spôsobov, ako stráviť kvalitný čas so svojimi deťmi

MK | 30. január 2023
Kvalitný čas s deťmi

Či už ste pracujúci rodič alebo ste doma s deťmi, jedna vec je istá: Život je rýchly.

Rodičia často zisťujú, že prechádzajú z jednej úlohy na druhú bez prestávky - strážia denné rozvrhy, pripravujú jedlo, rozhodujú súrodenecké spory, zabávajú, pomáhajú s úlohami, rozvážajú deti...Chaos každodenného života ovplyvňuje kvalitu času, ktorý trávime so svojimi deťmi.
A práve  spoločný čas je pre dieťa ale i pre rodiča veľmi dôležitý. Aké sú rôzne spôsoby, ako tráviť kvalitný čas so svojimi deťmi?

Zaujímajte sa 

Len čo sa deti vrátia domov zo školy, opýtate sa, aký mali deň, a deväťkrát z 10 vám povie „dobrý“. Ale bolo to naozaj tak? Či už je to počas večere, alebo keď ich ukladáte do postele, nájdite si priestor na konkrétnejšie otázky. Čo najzaujímavejšie dnes zažili? S kým sa hrali cez prestávku? Kľúčom k týmto rozhovorom je použiť menej rutinné otázky a pripraviť tak odrazový mostík pre komunikáciu o veciach, ktoré sú dôležité pre vaše dieťa. Rozhovory pred spaním sú skvelou príležitosťou, ako sa k deťom priblížiť a zistiť, čo ich počas dňa potešilo alebo naopak. 

Špeciálne rituály

Priznajme si to: Život plynie hladšie, keď sú zavedené rutiny a rituály. Pomáhajú nám – a našim deťom – vedieť, čo môžeme očakávať a čo bude nasledovať. Spestrite rutinné činnosti - spievajte si počas kúpania, umývajte si zuby ľavou rukou, prečítajte si pred spaním rozprávku. Ak je vaše dieťa staršie, nechajte ho čítať vám jeho obľúbenú knihu. Keď si nájdete čas na zdieľanie vecí, ktoré vzbudzujú záujem detí, cítia sa vypočutí, videní a oceňovaní.

Oslávte úspechy a dobre vykonanú prácu

Kedykoľvek budete mať príležitosť oceniť svoje deti, urobte to! A nie, nehovoríme len o tom, keď dostanú 'áčko' alebo podajú dobrý výkon. Vystúpili zo svojej komfortnej zóny, aby vyskúšali niečo nové? Dali zo seba všetko, vložili do niečoho veľa práce a myšlienok? Oslava ich úspechov je skvelou príležitosťou na kvalitný čas a posilňuje pozitívne správanie.

Menej technológií

V našom každodennom živote doslova niet úniku pred technológiami. Obrazovky sú všade, od školy a práce až po nočné správy a oddych.  Kvalitné trávenie času s vaším drobcom však nemusí zahŕňať vôbec žiadnu techniku. Stolové spoločenské hry sú skvelý spôsob, ako sa spojiť a zabaviť. Môžete spolu športovať, tancovať alebo spievať. Dôležité je, že sa hráte a podnecujete záujmy svojho dieťaťa. Opýtajte sa dieťaťa, čo chce robiť a vyhovejte mu. 

Varte spolu

Deti sa chcú podieľať, tak im to dovoľte. Určite nepohrdnú príležitosťou pomôcť vám naplánovať a/alebo pripraviť si vlastné jedlá a občerstvenie. Majú autonómiu nad voľbou, čo budú jesť, vzbudí to aj ich záujem o vymýšľanie, spoločné varenie. Takáto aktivita je príkladom toho, ako svojim deťom ukázať, že na ich nápadoch a názoroch záleží.

Majte áno deň!

Už vidíme, ako vraštíte čelo pri tejto myšlienke... Ale skúste to. Cez víkend (aby ste sa vyhli požiadavke neísť do škôlky či školy:)) Deti často nemajú pocit kontroly a vaše áno im poskytne úžasnú príležitosť užiť si ho. Navyše, aj vám prinesie zmenu bežných rituálov a zaužívaného programu. Bude to zábava!

Zdroj: www.parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: