Zasa chorý? Nápady, ako tráviť dni s malým maródom doma

Veronika Kmetóny Gazdová | 9. november 2023
Zasa chorý?

A je to tu – jeseň, nástup detí do školských kolektívov a kontakt s rôznymi vírusmi a baktériami. Rodičia majú v tomto období pocit, že len čo sa dostali po pár dňoch od začiatku školského roka z jednej virózy a dieťa nastúpilo späť do škôlky či školy, riešia ďalšiu chorobu opäť.

Zladiť pracovné povinnosti so starostlivosťou o dieťa, ktoré sa pasuje s virózou či infekciou a zabezpečiť mu všetko, aby bolo čo najskôr fit, vrátane vyplnenia času počas celého dňa, dá riadne zabrať. 

Inšpirujte sa nápadmi, ako tráviť dni s malým „maródom“.

Zase chorý - do kolečka dokola

Tento začarovaný kolotoč pozná veľa rodín a keď ide o domácnosť s viacerými školopovinnými deťmi, soplíky, teploty a kašle sa podávajú od jedného k druhému. Okrem toho, že každý rodič by si mal uvedomiť, že do škôlky a školy dávame len zdravé dieťa a, navyše po mimoriadne ťažkých pandemických časoch, pri akomkoľvek náznaku akéhokoľvek ochorenia nechávame dieťa doma, sú to náročné chvíle. 

Vždy ale majme na pamäti posilňovať imunitu dieťaťa čerstvými potravinami, bohatou nutrične vyváženou domácou stravou, zabezpečením pravidelného pitného režimu a kvalitného spánku. V rámci rekonvalescencie nezabúdajte po chorobe na pobyt na čerstvom vzduchu.

Zasa chorý

Najmenšie deti - ako im vyplniť čas pri chorobe

Malinké deti sú v tomto smere nenáročné – od rodiča, ktorý sa riadi odporúčaniami lekára a podáva potrebné lieky a vitamíny podľa pokynov, toho veľa nepotrebuje. Ak je dieťa dojčené, je to pre neho nielen strava, ale aj forma doplnenia imunitných látok z materského mlieka, keďže telo matky automaticky reaguje na potreby dieťatka zložením mlieka. V neposlednom rade je dojčenie počas choroby aj forma upokojenia a tlmenia bolesti.

Čas bdenia, keď sa dieťa vďaka liekom cíti relatívne komfortne, trávime s ním ako obvykle, ale počas pasovania sa s chorobami s bábätkom necvičíme, nerehabilitujeme, nechodíme von za nepriaznivého počasia a vyvarujeme sa aj prípadným návštevám. Oslabená imunita dieťatka totiž reaguje na nepoznané vplyvy inak, ako by tomu bolo v plnom zdraví. 

Jeho pozornosť zaujmú obľúbené hračky, kontrastné pomôcky, pohodové aktivity, pri ktorých sa nemusí veľmi namáhať a – univerzálna činnosť rodiča, ktorá nemá ani vekové ani časové ohraničenia – čítanie rozprávok či spievanie piesní. A veľa stískania a objatí! 

Vyrobte s deťmi šarkana. 

Na internete nájdete šablóny aj na netradičných šarkanov a k ich výrobe toho veľa nepotrebujete. Keď drobec vyzdravie, môžete ho vonku spolu púšťať. 

Máme doma chorého škôlkara

Nástupom do jaslí či materskej školy a príchodom do nového prostredia sa dieťatku nezačína len obdobie formovania vlastnej osobnosti, ale aj oťukávania jeho imunitného systému. Jeseň je sama osebe obdobím zvýšenej chorobnosti (nielen) detí v dôsledku náhleho ochladenia a výkyvov teplôt, ktoré prajú množeniu vírusov. Ak sa tieto všetky vplyvy spoja a „zaútočia“ na krehkú a nevytrénovanú imunitu škôlkara, hneď ho máme späť doma so soplíkom či inými ťažkosťami. Každé dieťatko je iné a inak zvláda toto obdobie. Je to stále aktuálna a každý rok opakujúca sa téma všetkých mamičiek malých škôlkarov. Ako sa zvykne hovoriť – každý začiatok je náročný, ale imunita sa každou skúsenosťou ostrieľa a postupne už dieťa nebude prechádzať z choroby do choroby. 

Kým však vyrastie do tohto veku a drobca máme doma chorého, buďme mu na blízku, dodržujme všetky usmernenia lekárov a doprajme mu čas na odpočinok. Ťahá vám, milé mamky, kútiky do úsmevu? Oddych, keď zaúčinkujú lieky a teplota klesne, prinútiť ho nebodaj ležať? Lieky utlmia a potlačia symptómy, dieťatku je razom pocitovo lepšie a v okamihu dokáže „vypáliť“ z 0 na 1 000 otáčok.

Kobercové hry

Vtedy, aby sa jeho telíčko nevyčerpávalo, mu môžeme poskytnúť širokú plejádu tzv. kobercových hier so stavebnicami, kockami, skladačkami, spoločenskými hrami prispôsobenými podľa veku či vytvorenie tzv. bunkru pomocou diek, kde všetky aktivity môžeme realizovať „ukrytí“ pred zlými bacilmi. Za vyskúšanie tiež stoja „popoluškové“ hry rozdeľovania rôznych druhov predmetov a pomôcok z jednej nádoby podľa druhu či farby a už keď sme v kuchyni, taká asistencia nášho dieťatka pri miešaní odrezkov zo zeleniny či vaľkaní cesta, aj za cenu neporiadku na linke a všade, kam ľudské oko dovidí, ho zabaví a isto poteší aj nás, dospelákov. 

Kreslíme

Keď nás tvrdá podložka omrzí, naše aktivity s dieťaťom sa môžu presunúť za stôl. Kresliace, vyfarbovacie, vystrihovacie, obkresľovacie, nalepovacie, plastelínové, fúkacie, vodné či iné kreatívne aktivity dokážu tiež zabaviť našich špuntov, navyše trénujeme ich sústredenie, ich tvorivú zložku mozgu, motoriku a ide o činnosť, ktorá nezaťaží detské telo popri jeho boji s ochorením. 

Čítame

A jedným z najosvedčenejších, najstarších a najodporúčanejších aktivít s dieťaťom, je samozrejme čítanie kníh. Ak sa už presunie do postele, zaujmeme ho aj prezeraním obrázkov, rozprávaním rozprávok či ich počúvaním. Ak aj siahneme po vyplnení programu prostredníctvom televízie, malo by ísť o konkrétnu, časovo vymedzenú aktivitu v našom dennom „rozvrhu“, či presne stanovený čas na jednu rozprávku. Televízia by nemala byť akási kulisa pri inej činnosti. Dieťaťu totiž nabúrava koncentráciu a vyrušuje jeho pozornosť od činnosti, ktorej sa venuje. Aj keď sa rodičom možno zdá: „veď moje dieťa to nevníma“, opak je pravdou. Podvedomie pracuje na plné obrátky a robí v detskej hlávke doslova chaos, navyše aj zvyšuje únavu. 

Školák je náš parťák - aj keď je chorý

U väčších detí je naša účasť na ich aktivitách otázna, keďže vyššie ročníky školákov si program už vedia z časti vytvoriť sami, aj keď dohľad rodiča je na mieste v prípade, ak  hovoríme o ich online aktivitách či čase strávenom na sociálnych sieťach. Mladší školáci sa s obľubou vracajú k aktivitám, na ktoré počas školy nie je až tak čas. Možno ocenia spoločenské hry, karty, keď sa môže naplno prejaviť ich súťaživosť proti rodičom či súrodencom, počas tohto obdobia môžu vzniknúť všelijaké kreatívne výtvory. Nápadom sa medze nekladú.

Dôležité však je dopriať každému dieťaťu pasujúcemu sa s nejakým sezónnym ochorením, bez ohľadu na vek, potrebný pokoj a čas na rekonvalescenciu, aby sa vyzdravelo úplne. Inak je veľkou hrozbou, že sa nám to vráti ako bumerang. Návratom nie úplne vyzdraveného školáka do kolektívu ho vystavujeme ďalším vírusom či bacilom, ktoré dokážu zhoršiť zdravotný stav, keďže imunita je ešte „nalomená“ z predošlej choroby. Ako sa hovorí, dieťa si „to“ svoje stále vyžiada. 

Choré deti často nemajú na nič náladu. Ak však za vami prídu s „netradičným“ želaním, skúste sa prekonať a splňte ho. Chce piecť medovníky? No a čo, že nie sú Vianoce. Chce vyrezávať tekvicu na Halloween? Skvelý nápad, kedy, keď nie teraz. Chce ísť do ZOO? Mnohé svetové ZOO majú živé vysielania cez internet. To platí aj pre mnohé divadlá, múzeá, ale i športové kluby. Potrebujete len trochu času a kreativity. 

Jedno je isté, raz deti aj z tohto kolotoča soplíkov a kašľov vyrastú. Dovtedy vám, milí rodičia, prajeme veľa síl!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: