Máte doma choré dieťa? Rozmaznávaním sa uzdraví rýchlejšie!

Mgr. Jarmila Hýroššová | 21. február 2018
Máte doma choré dieťa? Rozmaznávaním sa uzdraví rýchlejšie!

Pretože čas chorôb je i časom „rozmaznávania“ s čajíkom, knihami a extraporciou pozornosti, lásky a nehy. Máme pre vás niekoľko rád a tipov, ako zvládnuť starostlivosť o choré dieťa a neprísť pritom o nervy.

Rituály nám pomáhajú v každodennom živote a vnášajú doňho štruktúru a spoľahlivosť. A k nim bezpochyby patrí aj rozmaznávanie dieťaťa, keď je choré. Chorobu na seba (aj keď by sme to veľakrát veľmi chceli) prevziať síce nemôžeme, ale minimálne môžeme uspokojiť potrebu malého maróda na mimoriadnu pozornosť.

Detské choroby – potrápia dieťa i rodičov

Poznáte to – príde choroba a z vašej veselej živej ratolesti je zrazu ubolené dieťa s horúčkou. Asi každý rodič ťažko znáša choroby svojho dieťaťa. Počas detstva však prekoná niekoľko bežných detských chorôb, najneskôr vtedy, keď nastúpi do materskej školy.

A aj keď je to pre deti a ich rodičov nepríjemné, je to potrebné, lebo detská obranyschopnosť sa musí trénovať a imunitný systém posilňovať. Pritom deti, samozrejme, trpia, niekedy dokonca veľmi. A rodičia nie sú na tom lepšie, keď vidia svoje deti choré a  nemôžu im pomôcť.

Rituály pôsobia uzdravujúco

Na druhej strane ale zasa toho nie je málo, čo môžeme pre svoje choré dieťa urobiť. Choroby ho síce mávnutím čarovného prútika nezbavíme, ale môžeme využiť iné spôsoby podpory.

Prvé dni ochorenia spočívajú väčšinou v tom, že beháme okolo dieťaťa, pretože mu je zle, potrebuje starostlivosť takmer nonstop alebo aspoň prítomnosť nejakej osoby. Potom prídu dni, kedy je dieťaťu síce lepšie, ale je unavené a často mrzuté, potrebuje zabaviť, lebo sa nudí, nemôže ísť von za kamarátmi a občas mu dokonca unikne i nejaká akcia, na ktorú sa tešilo (karneval v škôlke, oslava kamarátkiných narodenín a pod.).

Ako sme už spomenuli, dieťa si pri každej chorobe vyžaduje mimoriadnu pozornosť – darujte mu preto túto extraporciu lásky, nehy a rozmaznávajte ho láskyplnými rituálmi.

chore dieta

„Rozmaznávajúce“ rituály pre choré deti

  • Pri domácom liečení pokojne pristúpte na zvláštne požiadavky dieťaťa. Ak potrebuje vašu blízkosť, uložte ho na pokojné miesto vo svojej blízkosti (obývačka, kuchyňa), aby ste mohli niečo robiť, avšak aby dieťa nebolo samo, a napriek tomu malo pokoj.

  • Pripravte malému pacientovi jedlo podľa vlastného priania (samozrejme, pokiaľ sú jeho priania prijateľné a dieťa nemá od lekára nariadenú diétu). Nemusia to byť žiadne zložité jedlá – stačí polievka alebo niečo jednoduché. Aj tak malým pacientom väčšinou spočiatku veľmi nechutí. A výnimočne mu dovoľte jesť v posteli: vankúš za chrbát, malý stolček na kolená – to je pohodlíčko!

  • Ak má dieťa bolesti, jemne ho masírujte alebo hladkajte a vyjadrite mu tak účasť, aby sa necítilo vo svojom trápení osamelé a nepochopené. Väčšinou majú deti rady hladenie po chrbátiku, prípadne chodidlách, príjemne teplou rukou (pred dotykom si treba ruky umyť v teplej vode) a jemnými pohybmi ruky dieťa upokojujte a súčasne sa s ním rozprávajte o veciach, ktoré ho zaujímajú.

  • Nájdite si čas na knihu. Knihy sa môžu u zdravých detí, mnohokrát neprávom, ocitnúť v tieni iných fyzicky náročnejších aktivít. Choré dieťa ale rado zaľahne a buď si bude čítať samo alebo bude počúvať, ako mu čítate vy.

  • Vymenujte veľkú bavlnenú vreckovku za „vreckovku na slzičky“. Táto bude rezervovaná len pre prípady  sušenia sĺz počas choroby alebo pri bolesti.

Ako ti je? Barometer nálady

Choroby síce nie sú príjemné, napriek tomu na nich možno nájsť i niečo pozitívne. Poskytujú napríklad dobrú možnosť rozprávať sa o pocitoch a náladách. Najmä malé deti mávajú ťažkosti s vyjadrením svojich emócií prostredníctvom slov, nájdite preto iné spôsoby, ako by vám dieťa sprostredkovalo svoje momentálne pocity. Použite na to napríklad barometer nálady.

Vytvorte zbierku niekoľkých smajlíkov tak, že z výkresov vystrihnete rovnaké kruhy a nakreslíte na ne napr. usmiatu tvár, neutrálnu, smutnú či nahnevanú. Dieťa potom jednoducho vyberie zo zbierky takého smajlíka, ktorý práve zodpovedá jeho momentálnej nálade.

Postupné zlepšovanie môže dieťa pekne vyjadrovať pomocou barometra nálad. Vysvetlite mu prípadne aj nevyhnutnosť nepríjemnej návštevy lekára i to, ako pôsobí horký sirup, prečo sa cíti tak mizerne a v podstate všetko, čo by chcelo v súvislosti s chorobou vedieť.

Ako choré dieťa udržať v posteli?

  • S divadielkom sa môže dieťa dobre zahrať i v posteli. Možno vás prekvapí a s bábkami a niekoľkými vankúšmi vám predvedie aj malé divadelné predstavenie.

  • Pohľadajte staré rodinné fotoalbumy a nechajte dieťa popozerať si ich. Neskôr môžete spoločne hádať, kto je na jednotlivých fotografiách.

  • Sledovanie televízie alebo DVD – aj keď nie ste práve veľkým priaznivcom tejto zábavy, počas choroby nie je potrebné sa jej úplne vzdávať – dieťa zabaví a vám poskytne chvíľu na odpočinok.

  • Len ťažko nájdete pre choré dieťa vďačnejšiu zábavu ako je kreslenie. Je to totiž jedna z mála aktivít, pri ktorej môže dieťa ležať v posteli a vynaloží pri nej minimum energie. Môže napríklad nakresliť vašu dovolenku, rodinný výlet, oslavu narodenín alebo čokoľvek, čo mu utkvelo v pamäti a rado na to spomína. Potom sa môžete o vašich spomienkach na tú ktorú akciu spoločne porozprávať.

  • Detské časopisy – v stánkoch nájdete veľa časopisov pre deti. Často sa v nich nachádzajú rôzne hádanky, hlavolamy alebo krížovky na vyplňovanie.

  • Zaujímavým tipom je i vybratie hračiek, s ktorými sa už deti nehrávajú – bude to pre ne niečo nové a neopozerané.

  • Osvedčené sú i interaktívne knihy, do ktorých sa lepia samolepky, ktoré sa nachádzajú  vo vnútri knihy – bývajú s rôznou tematikou – farby, počty, rozprávky.

chore dieta

Berte to ako príležitosť byť so svojim dieťaťom

Choroba dieťaťa býva aj pre rodičov značnou psychickou záťažou. Môže sa stať, že v nejakej chvíli nezvládnete situáciu podľa svojich predstáv a prianí. Rozhodne si nič nevyčítajte, ste len človek a táto situácia je síce nevyhnutnou súčasťou života, ale je to zároveň náročné obdobie na psychiku.

Psychológovia preto odporúčajú, aby ste si i vy v tejto dobe oddýchli od všetkých domácich prác a chorobu dieťaťa brali ako príležitosť užívať si výhradne jeho prítomnosť.

Všetko zlé je na niečo dobré: skúste teda malému pacientovi venovať toľko času, koľko si inokedy nemôžete dovoliť. Tento čas berte ako dovolenku a pokúste sa oddychovať spolu s dieťaťom, ak sa to len trochu dá. A keď už skutočne nevládzete, skúste do starostlivosti o choré dieťa zapojiť partnera, príp. staré mamy.

TIP Mama a ja na záver:

Možno máte pekné spomienky na to, ako vám krátili čas vaši rodičia vtedy, keď ste boli ako deti chorí. Preneste tieto milé rituály aj na vaše deti: „Takto to robievala starká vždy, keď som bola chorá...“

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: