CHORÉ dieťa do škôlky NEPATRÍ!

Marika Koscelníková | 6. september 2017
CHORÉ dieťa do škôlky NEPATRÍ!

Veľkým strašiakom rodičov detí, ktoré nastúpili do kolektívu sú (okrem plaču za mamičkou) aj choroby. Imunita dieťaťa dostane v prvých mesiacoch zabrať.

Škôlkári nemajú ešte dostatočne vyvinutý imunitný systém preto sú, pokiaľ ide o infekčné ochorenia, najrizikovejšou skupinou.

 Prečítajte si aj: Prečo sú škôlkari tak často chorí?

Na "škôlkárske" baktérie si dieťa postupne zvykne


,, Malé deti je veľmi ťažké uchrániť pred chorobami, pretože sú zvedavé a stále na niečo siahajú, takže v kolektíve sa infekčné ochorenia rozšíria veľmi ľahko. Po nástupe do škôlky si musí detský organizmus na bakteriálnu flóru v danom kolektíve zvyknúť a získať odolnosť voči určitým patogénom. Postupne priebeh ochorení nie je taký závažný a počet chorých detí klesá,“  vysvetľuje docentka MUDr. Jana Hamade, vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Upozorňuje aj na nežiaduci jav posledných rokov – stúpajúci počet nezaočkovaných detí. 

Najúčinnejšou prevenciou voči chorobám v škôlkach je:

  • dodržiavanie hygienických návykov,
  • očkovanie
  • otužovanie detí.
  • dbať na to, aby do kolektívu nechodili nedoliečené

chore dieta do škôky nepatrí

Čisté ruky sú základ

Dodržiavanie hygieny je základný predpoklad zabránenia vzniku a šíreniu prenosných ochorení v kolektíve detí. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa až 80 % infekcií šíri špinavými rukami. Sú živnou pôdou pre hepatitídu typu A, aj rôzne hnačkové a respiračné ochorenia.

Neprehliadnite: Každodenná hygiena detí

Umývanie rúk mydlom a vodou je základný hygienický návyk, ktorý by škôlkári mali ovládať. Po príchode zo škôlky musia prvé kroky dieťaťa viesť do kúpeľne. Najmä, ak je doma aj mladší súrodenec. 

Choré dieťa do škôlky nepatrí

Pani učiteľky v škôlke sú zodpovedné za to, aby sa do kolektívu nedostalo dieťa, ktoré je viditeľne choré, prípadne nedoliečené. V predškolskom zariadení môže byť umiestnené len dieťa, ktoré neprejavuje príznaky prenosného ochorenia.

,,Na zabezpečenie tejto povinnosti sa robí tzv. ranný filter, hovorí docentka Jana Hamade. „ Ak sa počas dňa u dieťaťa prejavia príznaky ochorenia, je povinná ho od ostatných izolovať a okamžite informovať zákonného zástupcu,“ zdôrazňuje. Kotrola dodržiavania zákonom ustanovených povinností je v kompetencii orgánov verejného zdravotníctva.

Ak máte ako rodičia pochybnosti o dodržiavaní tohto ranného filtra vo vašej škôlke, môžete sa obrátiť na Úrad verejného zdravotníctva. 

Aké sú typické „škôlkárske“ choroby?

Často sa vyskytujú zápaly slizníc horných dýchacích ciest. Väčšinou ide o banálne ochorenie nosohltana, ktoré sa však v detskom veku môže skomplikovať rozšírením infekcie do stredného ucha, prinosových dutín, hrtanu a priedušiek, prípadne do pľúc.

Čítajte aj: Infekcie dolných dýchacích ciest

Pôvodcami ochorení bývajú vírusy, alebo baktérie a nákaza sa obvykle šíri kvapôčkovou infekciou. V prípade vírusových ochorení stačí symptomatická liečba - podávanie čajov, vitamínov a liekov proti horúčke. Pri bakteriálnych ochoreniach je nevyhnutná antibiotická liečba.

V oboch prípadoch však dieťa musí odpočívať na lôžku a do kolektívu sa vrátiť až po úplnom vyliečení. Návrat nedoliečeného dieťaťa do materskej školy predlžuje jeho uzdravenie a zvyšuje riziko nakazenia ostatných detí.


Zdroj: www.uvzsr.sk

Žena doma: Lebo máme sopeľ
Diskusia: Stále chorá škôlkárka

 chore dieťa v škôlke

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: