Každodenná hygiena detí

Mgr. Martina Pašková | 14. jún 2017
kazdodenna hygiena babetko

Hygiena patrí k základným návykom každého z nás a v tejto oblasti platí ešte o čosi viac ako inde, že čo svoje deti v rannom detstve naučíme, neskôr ako keby našli. Už od veku jedného roka môžeme viesť detičky k samostatnosti  a opakovať im, aké je nesmierne dôležité umývanie ručičiek, zúbkov a kúpanie sa.

Umývanie rúk je prvým základným hygienickým návykom

Práve obdobie okolo jedného roka je tým obdobím, kedy sa väčšina detičiek učí samo chodiť a zaujíma ich všetko vôkol seba. Všetko skúšajú, všetko chytajú a potom si rúčky dávajú do úst.

Preto je veľmi dôležité dbať najmä na hygienu rúk. Aby sa z tejto činnosti stal príjemný rituál, zvoľte zábavnú formu. Samozrejme, že pokiaľ je vaše dieťatko ešte malé, musíte umývanie rúk vykonávať s ním.

Ukážte mu mydlo, určite ho zaujme pena, môžete súťažiť, kto jej bude mať na rukách viac. Keď dieťatko troška podrastie, kúpte mu stolček, aby samo dočiahlo na batériu a nemusíte mu už asistovať.

Vysvetlite mi, z ktorého kohútika tečie teplá a z ktorého studená voda. Tiež by ste mali dieťatku vysvetliť, že si musí ručičky umývať vždy po použití toalety, pred jedením a keď príde zvonka.

Ak mu kúpite malý veselý uteráčik, ktorý bude iba jeho, úspech máte zaručený. Ale nezabudnite, i tu platí, že deti sa najlepšie učia na príkladoch. Preto nech je umývanie rúk i pre vás samozrejmosťou.

Prečítajte si: Umývate si ruky správne?

S čistením chrupu môžete začať od prvého zuba

Prvé mliečne zúbky sa bábätkám začnú prerezávať zvyčajne okolo šiesteho mesiaca. Je to veľmi individuálne, každopádne už s prvým zúbkom môžeme bábätku kúpiť špeciálnu detskú kefku a zúbky mu opatrne a jemne čistiť.

Existujú rôzne druhy kefiek, ktoré slúžia nielen na čistenie, ale i na to, aby si dieťatko prostredníctvom nim masírovalo ďasná pri prerezávaní nových zúbkov.

Prvá návšteva u zubára by sa mala uskutočniť vo veku jedného roka. A potom preventívne každého pol roka. Dieťatko by si malo zúbky umývať pravidelne, aspoň dvakrát za deň.

Ideálne po raňajkách a potom večer pred spaním, aby sa im v ústach nevytvárala kyselina, ktorá ničí zubnú sklovinu. Pri výbere zubnej kefky treba prihliadať na vek dieťatka.

Na trhu existuje množstvo značiek, takže by ste nemali mať s kúpou žiadny problém. Detská kefka je malá, a má mäkké štetinky. So zubnou pastou to netreba preháňať, stačí malé množstvo veľkosti hrášku.

Zvážte kúpu zubnej pasty bez obsahu fluoridu, pretože podľa viacerých vedeckých štúdií môže zvýšený príjem fluoridov spôsobiť viaceré zdravotné problémy. Najmä malé deti často zubnú pastu prehltnú, preto skúste nájsť takú, ktorá fluór neobsahuje.

Prečítajte si: Zúbky našich najmenších

Kúpanie je zábavné

Väčšina našich detičiek sa kúpe od narodenia vo vaničke. Tie moje mali na kúpanie vedierko a obaja vodu milujú. Asi od roka sa kúpu vo veľkej vani a nesmierne ich to baví.

Snáď ani nepoznám dieťa, ktoré by hra vo vani nebavila. Ak mu dáte rôzne plastové vedierka, poháriky, prípadne hračky určené špeciálne do vody, o zábavu má postarané.

Nezabúdajte, že malé dieťa nemôžete nikdy nechať bez dozoru. Pokiaľ ešte vaša ratolesť nie je príliš veľká, môžete sa kúpať spolu. Alebo kúpte naraz obe svoje deti.

Do veku, kým sa ešte nezačnú hanbiť, je to pre vás praktické a pre ne zábavné. Na umývanie zvoľte radšej prírodnú kozmetiku, najlepšie je obyčajné mydlo. Pretože aj mnohé šampóny a gély určené pre deti obsahujú látky, ktoré dráždia kožu, oči a narúšajú kožnú bariéru.

   

Umývanie vláskov

Ak máte doma chlapca, s umývaním vláskov je to o niečo jednoduchšie, pretože spravidla už v období jedného roka podstúpi prvé strihanie.

Vlásky sú teda krátke a jednoduché na „údržbu“. Zložitejšie je to s dievčatkami, najmú ak ich nechceme strihať a nechávame im vlásky rásť.

Zadovážte si znova šampón, ktorý je určený pre deti ale je z prírodnej kozmetiky. Pri maličkých deťoch je dobré, ak vlásky umývajú dva ľudia. Jeden dieťatko drží, aby malo zaklonenú hlavičku a druhý ju umýva.

Malé množstvo šampónu na neste na mokré vlásky a jemne masírujte. Buďte opatrní najmä na oblasť fontanely. Ak je dieťatko staršie, umývanie je jednoduchšie, pretože dieťa spolupracuje.

Môže si samé držať zatvorené oči, aby mu do nich netiekla voda so šampónom. Majte vždy nachystaný uterák, v prípade, že dieťaťu do očí šampón predsa len natečie, vyhnete sa plaču. Hlavičku, dôkladne opláchnite, aby na nej nezostali zostatky šampóny, ktorý by mohol spôsobiť svrbenie.

 

Strihanie nechtov bábätkám

Celkom maličkým bábätkám je dobré strihať nechty keď spia. Ak je dieťatko väčšie a vníma už všetko vôkol seba, treba ho pri strihaní nechtov niečím zaujať.

Poproste niekoho, aby sa s ním rozprával, alebo ho nejako zabavil. Prípadne mu sama zaspievajte pesničku, aby ste odpútali pozornosť od toho, čo sa práve chystáte robiť.

Nechty je potrebné strihať pravidelne, na rukách i na nohách, aby sa dieťatko neškriabalo. Väčšie deti, ktoré sa hrávajú vonku, často za nechtami prinesú domov piesok, hlinu a s nimi i množstvo baktérií.

Je preto nevyhnutné ich strihať pravidelne. Najlepšie po kúpaní, kedy sú od vody mäkké, takže sa strihajú oveľa ľahšie.  

Hygiena pri prebaľovaní

Detičky zvyčajne nosia plienky minimálne do druhého roku života. Sú samozrejme aj také, ktorá sa naučia používať nočník skôr. V každom prípade pri prebaľovaní treba dodržiavať zásady, aby sme sa vyhli zbytočným problémom.

Ak máte možnosť, dieťatko pri každom prebaľovaní, umyte pod tečúcou vodou. Je to oveľa hygienickejšie a najmä šetrnejšie k detskej pokožke, ako používanie vlhčených utierok.

Starostlivo potom pokožku vysušte, najlepšie obyčajnou bavlnenou plienkou, použite krém proti zapareninám a dieťatku dajte čistú a suchú plienku. Nezabudnite si po prebaľovaní dieťatka dôkladne umyť ruky. S mydlom, najlepšie antibakteriálnym.

 

Prečítajte si: Ako dieťaťu pomôcť zbaviť sa plienok? 8 účinných tipov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: