Deti trávia málo času hrou na čerstvom vzduchu

Marika Koscelníková | 10. január 2023
Deti trávia málo času na čerstvom vzduchu

Prieskum medzi rodičmi poukázal na zarážajúci fakt. Deti trávia vonku čoraz menej času, polovica detí z celého sveta býva na čerstvom vzduchu menej ako jednu hodinu.

Odborníci reagujú tvrdením, že deti čelia „deficitu hry vonku“. Trávia vonku podstatne menej času ako ich rodičia, a to znamená, že potenciálne prichádzajú o fyzické, kognitívne a sociálno-emocionálne výhody hry vonku. 

Deti trávia málo času hrou na čerstvom vzduchu

Faktom je, že keď obaja rodičia prídu vyčerpaní z práce, jednoducho nemajú energiu obuť si tenisky a vydať sa s deťmi na potulky lesom. Je však veľmi dôležité, aby ste pobyt vonku zaradili do svojej dennej rutiny. Bez ohľadu na to, kde bývate, aký je váš rozvrh, alebo ako veľmi vaše dieťa odoláva, pretože si zvyklo sedieť pred obrazovkou či mobilom. 

Nech sa prechádzka stane rituálom po večeri. Prípadne pošlite deti vonku, kým dovaríte večeru, alebo sa prejdite predtým, ako budete riešiť domáce úlohy. Nájdite spôsob, ako nezostať medzi štyrmi stenami, urobilo to už dosť šarapaty s našim zdravím a to nielen fyzickým, ale i emocionálnym. Nehádzali ste kamene do potoka, nezbierali čudné listy a nepozorovali oblaky? Tak to zmeňte! Nech vaše dieťa objaví nekonečné možnosti hry vonku.     

Výhody hry vonku

  • Deti potrebujú behať, skákať, liezť... pre svoje zdravie, kvalitu spánku a tiež chuť do jedla. Hra v exteriéri  umožňuje deťom rozvíjať  ich zvedavosť a aktivovať pozorovacie schopnosti.
  • Sociálna a emocionálna hodnota hry vonku – najmä pri hraní  sa s ostatnými – učí deti spolupráci, komunikácii, dodržiavaniu pravidiel a tiež schopnosti elegantne vyhrávať/prehrávať (ext. zdroj štúdia).
  • Menej času trávia pred pred obrazovkou. No v tomto prípade nezaškodí sebareflexia! Kým sa deti hrajú, rolujete si sociálne siete? Ak áno, odložte telefón a opýtajte sa, či sa môžete hrať s nimi...

Aby hranie vonku fungovalo pre „mestské deti“

Aj keď žijete uprostred rušného mesta, deti potrebujú tráviť čas v exteriéri. Realizácia je určite náročnejšia, ako keď bývate v dome so záhradou, ale stojí to za to.  Nájdite si čas a vezmite deti na miestne ihriská, turistické chodníky, na piknik v parku. To všetko sú zábavné spôsoby, ako sa dostať na čerstvý vzduch. V zimných mesiacoch môžu deti pomáhať pri odpratávaní snehu, stavať snehuliakov alebo sa sánkovať.

Nebojte sa príliš. To je veľká brzda rodičov mestských detí. Opatrnosť je síce namieste, ale skúste si nastaviť jasné pravidlá a dovoľte deťom pohybovať sa v zóne, na ktorej sa dohodnete. Musíte vedieť kam idú a s kým. Kedy sa vrátia a ako (ktorým autobusom).  

Podpora nezávislej hry vonku

A čo budem robiť vonku? Toto sa možno opýta veľa detí, ktoré sú zvyknuté na presné návody... Hra vonku, ktorá je neštruktúrovaná, vedená deťmi a má otvorený koniec, je obzvlášť dôležitá, pretože pomáha deťom naučiť sa regulovať svoje správanie a emócie, riešiť problémy.

Môže sa stretnúť so skalami, pri ktorých bude liezť, s veľkou trávou, cez ktorú sa bude plaziť, s mlákou, do ktorej môže skočiť... Dieťa zoznamujte s touto neštruktúrovanou hrou už od malička. Jednoducho vyneste detskú podložku alebo deku von, zostaňte ticho a umožnite dieťaťu pozorovať pohľady, zvuky a pachy. Nedávajte mu pod nos a do ruky "hotovú" zábavu, príroda ma obrovský potenciál ako zaujať pozornosť dieťaťa. Sledovať mravca na podložke je nesmierne zaujímavé a chytiť ho veľmi ťažké :)  

Ako hra vonku prospieva aj rodičom

Trávenie času vonku pomáha rodičom. Umožňuje nám fyzicky sa vzdialiť od notebookov a žehlenia, čo nám pomáha sústrediť sa viac na naše deti a menej na zoznamy úloh. 

Ak potrebujete nejaké nápady, ako dostať svoje dieťa von, tu je zoznam niektorých aktivít. 

  • Záhradkárčenie 
  • Trampolína
  • Jazda na bicykloch/trojkolkách/kolobežkách
  • Lezenie po stromoch
  • Kreslenie kriedou
  • Púšťanie šarkanov
  • Futbal, volejbal
  • Návšteva ihrísk
  • Zbieranie listov, vetvičiek alebo semien pre umelecké projekty
  • Švihadlo
  • Súťaž o najväčšiu snehovú guľu
  • Bublifuk
  • Hľadanie tvarov alebo zvierat pri pohľade na oblaky 

    a mnohé ďalšie, na ktoré vaše deti prídu samé, ak im dovolíte hrať sa vonku...
Zdroj: www.parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: