Výchova teraz a tu: 8 tipov pre rodičov

Marika Koscelníková | 13. október 2022
8 tipov pre rodičov

Rodičovstvo sa deje v reálnom čase a v danom okamihu. Ak sa pýtate, kedy je ten moment, keď vaše činy a reakcie môžu pomôcť vášmu dieťaťu učiť sa a rásť tým najlepším možným spôsobom, je to teraz. Každý deň, keď sa na vás dieťa díva a počúva, čo hovoríte. Nezáleží na tom, či má vaše dieťa 3 alebo 13 rokov.

To je celá výchova v skratke. Žiadne poučky a návody, bežný deň a bežné udalosti formujú vaše dieťa. Čo môžete urobiť?  

Počúvajte

Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžete pre svoje dieťa urobiť, je počúvať ho. Deti potrebujú vedieť, že sú videné a vypočuté. Pomáha im to budovať ich vlastnú sebadôveru. Aj keď ide o vyrozprávanie nekonečného príbehu zo škôlky, alebo opisu blatovej torty, počúvajte. Dívajte sa na dieťa a prejavte mu rešpekt aktívnym vypočutím. Veľa to pre neho znamená, je prijaté, máte na neho čas. 

Neporovnávajte a nenálepkujte dieťa 

Nespochybňujte svoje  dieťa, ktoré ešte nerozpráva, zatiaľ čo dcéra vašej kamarátky už áno. Dívajte sa na dieťa ako na celok so všetkým, čo k nemu patrí, nielen jeho vek je dôležitý, ale aj temperament. Ak je napríklad dieťa prirodzene plaché a tiché, môže sa stať, že nemá potrebu rozprávať - nie že by nevedelo. Každé dieťa je iné, má svoj vlastný čas.  

Medzi súrodencami môže porovnávanie viesť k nálepkám, ktoré ich od seba oddelia. "Náš malý mudrlant ," skonštatujete často o svojom staršom synovi, ktorý je posadnutý knihami, alebo "naše divoké dieťa" o ich energickej sestre. Súrodenci majú niekedy pocit, že ak jeden „vlastní“ označenie mudrlant, druhý sa o to ani nepokúsi, zo strachu, že zaostane. 

Ste vzorom

V skutočnosti učíte svoje dieťa niečo každú minútu každého dňa – bez ohľadu na to, či máte v úmysle odovzdať mu lekciu alebo nie. Od toho, ako zvládate stres, až po to, ako oslavujete úspech... dieťa vás pozoruje a zisťuje, ako reagovať v rôznych situáciách. Takže modelujte vlastnosti, ktoré chcete vidieť u svojich detí. Rešpektujte ostatných. Vštepujte trpezlivosť, lásku a láskavosť. Vyjadrite vďaku a klaďte komplimenty a predovšetkým sa správajte k svojim deťom, kolegom, priateľom, blízkym a neznámym ľuďom tak, ako očakávate, že sa k vám budú správať iní ľudia. Dieťa nepotrebuje špeciálne prednášky a vysvetľovanie o slušnom správaní, robí, čo vidí. Na to pamätajte. 

8 tipov pre rodičov

Nechajte svoje dieťa robiť chyby

Vaše 2-ročné dieťa stavia vežu a vidíte, že kocka, ktorú sa chystá umiestniť na vrch, spôsobí, že sa zrúti. V snahe vyhnúť sa katastrofe – a následným slzám – mu zabránite v pridaní poslednej kocky.  Aj keď máte pravdu, ak dovolíte svojmu dieťaťu poučiť sa zo svojich chýb, vštepíte mu lekciu lepšie, ako by to dokázalo vysvetlenie, že táto kocka tam bude navyše.

Na úplne základnej úrovni tento druh chyby pomáha dieťaťu pochopiť príčinu a následok. Je tiež emocionálne zdravšie nechať svoje dieťa niekedy zažiť sklamanie – najmä v podobe zvrhnutej veže z kociek – namiesto toho, aby ste ho chránili pred všetkými negatívnymi udalosťami.

Buďte flexibilní

Každé dieťa je iné a všetci sa časom meníme. Výchovná taktika, ktorú používate na svoje 2-ročné dieťa, nemusí fungovať na vašom tínedžerovi. Ako sa vaše dieťa mení, budete musieť postupne zmeniť aj svoj výchovný štýl. Dospievajúci majú tendenciu pozerať sa menej na svojich rodičov a viac na svojich rovesníkov ako na vzory. Buďte mu nablízku, poraďte, povzbuďte, nastavte hranice a zároveň dovoľte svojmu dospievajúcemu dieťaťu získať viac nezávislosti. A využite každý dostupný okamih na nadviazanie spojenia!

Pýtajte sa

Aj keď je dôležité počúvať svoje dieťa, kľúčové je aj kladenie otázok, pretože otázky stimulujú konverzáciu. Pomáhajú vám lepšie pochopiť, čo vaše dieťa robí. Otázky vám tiež môžu pomôcť pochopiť myšlienky a/alebo pocity vášho dieťaťa.

To znamená, že je dôležité klásť správne otázky. Ak chcete získať odpovede, ktoré hľadáte dávajte otvorené otázky, ako napríklad „čo sa ti páči/nepáči na škole“ alebo „aká bola tvoja obľúbená časť dňa?“ Tieto otázky podporujú dlhšie odpovede, t. j. vaše dieťa nemôže odpovedať jednoduchým „áno“ alebo „nie“.

Podporujte kreativitu a samostatnosť

Nechajte svoje dieťa behať, tancovať, skákať, skákať v kalužiach a hrať sa. Nechajte ho maľovať prstami  a vymýšľať si pesničky. Oceňte fúzatý domček aj bodkovanopásikavú kombináciu oblečenia do škôlky. Deti sú prirodzene tvorivé. Ak im zakaždým ponúknete omaľovánku, aby maľovali podľa vzoru alebo stavali z lega zvieratká podľa návodu, kde prejavia svoju kreativitu? Motivujte ich k vlastnej činnosti a oceňte ju. Zlepší to ich sebadôveru a sebaúctu. 

Dôverujte svojmu inštinktu

V snahe urobiť pre svoje dieťa tie najlepšie rozhodnutia si prečítate, ako naordinovať správny rozvrh spánku, dodržať primerané množstvo sledovania televízie a nastaviť najlepšiu nutričnú rovnováhu bielkovín, tukov a sacharidov. Pokúšať sa všetko robiť podľa odporúčaní môže byť vyčerpávajúce a niekedy vás potrápi pocit viny, že ste nedodržali tieto štandardy. Pamätajte však na jedno - nikto nepozná vaše dieťa lepšie ako vy. Vychádzajte zo svojho poznania a toho, aké je vaše dieťa. Vy nastavujete pravidlá a hranice. 

Ten pocit, že sme pre deti prvými ľuďmi, ktorí mu dávajú obraz o svete a jeho fungovaní, je niekedy skľučujúci. Cítime na pleciach zodpovednosť. Ale nebojte sa, milí rodičia. Nič špeciálne od nás deti neočakávajú. Chcú len, aby sme im boli nablízku a mohli za nami prísť s radosťou, ale i so smútkom. Chcú vedieť, že sú a budú prijaté, lebo ich milujeme.  
Zdroj: www.parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: