10 spôsobov, ako byť skvelou, hoci nedokonalou mamou

Marika Koscelníková | 12. november 2021
skvelá mama

Ako sa zbaviť perfekcionizmu a prijať fakt, že ste dosť dobrá matka?

Jednoducho povedané, dokonalá matka neexistuje. Definícia „dokonalého“ je bezchybný, úplný vo všetkých aspektoch, ale keď sme „dokonalí“, nemáme potrebu ďalej rásť alebo napredovať. Keď sa snažíme byť „dokonalí“, sklameme naše deti. Prečo? Ukazujeme im, že čokoľvek menej ako dokonalé, je zlyhanie.

Súčasťou procesu dozrievania je robiť chyby prostredníctvom pokusov a omylov. Ako rastie dieťa, rastie aj mama, ktorá na svojej ceste získava múdrosť a skúsenosti, vrátane robenia chýb a zlyhaní.

Tu je 10 spôsobov, ako byť skvelou, nedokonalou mamou:

1. Starajte sa o seba

Jeden z najväčších darov, ktoré môžete dať svojej rodine, je starať sa o seba; svoje telo, myseľ, pocity a ducha. Toľko žien sa dáva na posledné miesto v zozname úloh. Sú tak sústredené na to, aby dávali všetko, že často somatizujú frustráciu chorobou, podráždenosťou, vyhorením. 

Tým, že si nájdete čas na starostlivosť o seba, vytvoríte si zdravší spôsob bytia, ktorý vám umožní starať sa o deti a ostatných ľudí vo vašom živote plnšie a s radosťou. Nezabúdajte, že mama si nasadzuje kyslík v lietadle ako prvá, len potom môže zachrániť ostatných.  

2. Milujte sa a prijímajte sa

Matky sú úžasné v tom, že dokážu svoje deti bezpodmienečne milovať. Ale čo tak bezpodmienečne milovať samú seba? Ako často sa vo vašej hlave ozýva kritický hlas, keď posudzujete svoje konanie, výchovu, reakcie, svoj výzor? 

Umlčte kritika perfekcionizmu a prijmite svoje omyly rovnakým spôsobom, akým by ste prijali chyby priateľky alebo svojho dieťaťa. Majte sa rady, mamy, a rešpektujte svoje chyby.  

3.Uvedomte si, že ste mamou na celý život

Byť matkou svojho dieťaťa je zďaleka jeden z najvplyvnejších, ak nie najvplyvnejší vzťah. Pochopte, že materstvo s dieťaťom je celoživotný záväzok vychovávať, učiť, starať sa, viesť, milovať a podporovať rast inej osoby počas celého života. Nie je to "len obdobie" a nečakajte niekde v podvedomí, že váš život sa začne až keď dieťa vyrastie. Nie je to správne. Vy musíte žiť aj s dieťaťom - či už má rok alebo dvadsať - svoje sny. Je súčasťou vášho života a tak to už zostane. 

4. Vytvorte si život oddelený od svojho dieťaťa

Vaše dieťa vás bude počas života potrebovať rôznymi spôsobmi. Bábätko potrebuje, aby matka bola pri kŕmení, prebaľovaní a maznaní. Ako sa posunie do veku batoľaťa, neskôr školského veku a puberty, jeho potreby sa zmenia. Postupne sa začne viac vzďaľovať a veľa mám nie je pripravených na fakt, že dieťa má aj iný život, ktorý je oddelený od toho jej života. Nezdravo pripútavajú deti, či už citovým vydieraním, alebo prehnanou starostlivosťou. 

Byť k dispozícii dieťaťu je dôležité v každom jeho období, ale rovnako dôležitý je aj život priateľov, záujmov a aktivít oddelených od vášho dieťaťa. Neprestali ste byť kamarátkou, kolegyňou, milovníčkou pilates a ostatných vzťahov, v ktorých fungujete. Sú pre vás dôležité a treba ich naplniť. Aby sa aj vaše dieťa mohlo zdravo  a prirodzene odpútať a vidieť vás aj v inej polohe. 

5. Naučte sa ospravedlniť sa

Keď urobíte chybu, urobíte niečo zraňujúce, stratíte nervy, je dôležité naučiť sa ospravedlniť sa. Netreba si to zamieňať s nadmerným používaním slova „prepáč“. Skôr sa naučte ospravedlniť slovami:  „Je mi ľúto, že som sa naštvala, nezaslúžil si si to. Niekedy je pre mamičku ťažké zostať v pokoji a budem sa snažiť na tom pracovať." Keď svojim správaním ublížite dieťaťu, ktoré ho nevie "prečítať", neváhajte to povedať nahlas.

6. Buďte otvorení spätnej väzbe svojho dieťaťa

Deti komunikujú mnohé veci správaním aj slovami. Počúvajte svoje dieťa, keď hovorí, zamerajte naň svoju pozornosť, keď koná prekvapivo. Možno s ním nebudete súhlasiť, ale je dôležité si ho "vypočuť", či sa hádže o zem, alebo nahlas kričí nie.  

7. Strávte kvalitný čas so svojimi deťmi

Rodičia sú v týchto dňoch zaneprázdnenejší ako kedykoľvek predtým. Byť prítomný, keď sa dieťaťom rozprávame alebo hráme je náročné. Ale pre dieťaťa to znamená, že si ho vážite natoľko, že v danej chvíli nezdvihnete telefón, nepozriete maily a neodpíšete kamarátke. Urobte zo spoločne stráveného času prioritu na každý deň. Hra je spôsobom vzájomného spoznávania, komunikácia spôsobom terapie. Pýtajte sa a buďte zvedaví. Odpovede, ktoré vám dieťa dá, vás môžu prekvapiť. 

skvelá ale nedokonalá mama

8. Neberte zlé správanie vášho dieťaťa osobne

Postupné odlúčenie a dozrievanie dieťaťa často vedú ku konfliktu – vaše potreby versus potreby vášho dieťaťa. Za slovíčkom NIE nehľadajte prvoplánovú neposlušnosť. Dieťa testuje a skúša, čo sa stane, ak nastane taká alebo onaká situácia. Skúma aj vaše reakcie a zisťuje, ako to funguje, ak poruší pravidlá.

V napätých situáciách sa snažte vidieť odkaz, ktorým sa vaše dieťa snaží komunikovať, a neberte jeho správanie osobne. Pravdepodobne to má viac spoločného s jeho a dozrievaním v ľudskú bytosť, nie je to hnev namierený proti vám alebo neposlušnosť. 

9. Ukážte svoje pocity, ale nepreťažujte svoje dieťa

Na základe toho, ako spracúvame svoje emócie my, ich bude spracúvať aj naše dieťa. Keď sa cítite zle, ovplyvňuje to aj vaše správanie. Je dobre dieťaťu vysvetliť, že sa necítite práve najlepšie: "Mama je rozrušená kvôli niečomu, čo sa dnes stalo, takže môžeš byť trochu tichšie, potrebujem si oddýchnuť a  chcem, aby si to vedel." 

Takto odkomunikovaná potreba umožňuje vášmu dieťaťu pochopiť, že vaše správanie a pocity nie sú výsledkom niečoho, čo urobilo. Deti si často kladú za vinu, ak vidia svojich rodičov mrzutých, pohádaných, nervóznych. Keď im nepoviete, prečo sa tak cítite, budú si myslieť, že je to ich chyba. 

10. Nechajte svoje dieťa byť tým, kým je

Osobnosť a temperament sú silné vlastnosti dieťaťa. Samozrejme, ako matky chceme ovplyvňovať, formovať a ponúknuť deťom rôzne príležitosti pre ich rozvoj. No faktom je, že deti často vedia, kto sú a čo chcú. Súčasťou našej práce ako rodičov je nájsť rovnováhu medzi podporou a vedením a nezávislosťou dieťaťa a jeho vlastným rozhodovaním.

Dovoľte svojmu dieťaťu, aby bolo tým, kým je, s vaším vedením, láskou a podporou.

Materstvo je vaša cesta s vašimi deťmi

Materstvo je plné emócií: strach, hnev, frustrácia, mrzutosť, smútok, vyčerpanie, radosť, vďačnosť, šťastie...

Keď prepadneme perfekcionizmu, stratíme príležitosť pochopiť, že na týchto pocitoch, ktoré sprevádzajú materstvo, rastieme a učíme sa o sebe veľa. 

Pamätajte: Vaše dieťa vás potrebuje – vašu zdravú verziu – nie dokonalú vyčerpanú mamu.
Zdroj: mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: