Tieto otázky položte svojim deťom

Marika Koscelníková | 16. september 2021
Otázky pre dieťa

Rozvíjajte svoje dieťa aj tým, že mu budete klásť rôzne zábavné a premyslené otázky.

Konverzovať s deťmi môže byť veľmi veselé, ale aj náročné. Ich slovná zásoba ešte nie je úplne dokonalá a tak hľadajú slová a spôsoby, ako vyjadriť svoju odpoveď čo najzrozumiteľnejšie.

Je známy fakt, že k rozvoju reči prispejete najmä vy sami - tým, že sa s nimi budete rozprávať aj keď sú ešte bábätká, popisovať, čo robíte, prežívate a zapájate ich do tejto "komunikácie". 

Ako naučíte svoje deti, aby sa s vami rozprávali? Jedným z najlepších spôsobov je položiť im otázky

„Kladenie otázok malým deťom potvrdzuje, že to, čo hovoria, je dôležité,“ hovorí logopedička Jann Fujimoto (ext. zdroj Jann Fujimoto). „Kladenie otázok malým deťom a počúvanie ich odpovedí vytvára dôveru a vzťah so svojim rodičom, teraz aj do budúcnosti.“

Navyše, komunikácia s deťmi, dokonca už vo veku batoliat, môže vaše dieťa naučiť, ako formulovať svoje myšlienky do slov a vyjadrení. Otázky môžu byť odrazovým mostíkom pre rozhovory o tom, ako svet funguje, s akými problémami sa vaše dieťa stretáva a ako ich riešiť.

Kým sa začnete pýtať, urobte si čas a v prvom rade si vypočujte, čo vám dieťa hovorí samé od seba. Rozprávať sa môžete pri bežných činnostiach, ako napríklad spoločné jedlo, hra, prechádzka alebo príprava na spánok.

Otázky vám poskytnú pohľad do vnútorného sveta vášho dieťaťa

Tu je niekoľko otázok, ktoré vám pomôžu dozvedieť sa viac  o ich rozvíjajúcej sa osobnosti a pomôžu deťom dostať sa do kontaktu s vlastnými emóciami.

Je na tomto filme/hračke/príbehu niečo strašidelného?

Akú superschopnosť by si chcel mať?

Čo sa ti najviac páčilo na ceste do parku/detského ihriska?

Čo sa ti na návšteve babičky, kamarátov a pod. nepáčilo?

Čo sa ti najviac nepáči (čo ťa najviac hnevá)?

Čím budeš, keď vyrastieš?

Otázky by mali byť na začiatku zábavné a odľahčené. Deti humor milujú a spoločný smiech je liekom pre rodičov aj pre dieťa. Navyše tak rozvíjate aj humor dieťaťa a odľahčíte pohľad na svet. 

Otázky, ktoré deti milujú a naučia ich premýšľať o rôznych veciach života

Kam si myslíš, že idú bubliny?

Čo si myslí jedlo, keď ho jeme?

Dal by si si radšej kúsok koláča alebo sušienku? Prečo?

Kam by si išiel, keby si mohol lietať?

Chcel by si plávať ako ryba?

Ako voňajú jahody?

Na zábavných a možno "hlúpych" otázkach je najlepšie to, že dieťa sa baví na vás (prečo sa ma na takýto nezmysel  pýta? ) Vďaka tomu sa v skutočnosti cíti byť s vami viac prepojené a nebude sa báť rovnako "hlúpe" otázky položiť aj vám niekedy v budúcnosti. 

Akým zvieraťom by si chcel byť?

Čo by povedal náš domáci miláčik, keby vedel rozprávať?

Akej farby by si bol, keby si mohol mať akúkoľvek farbu?

Čo by sa stalo, keby sme zjedli bodky?

Majú jašterice uši?

Čo keby mačky mali plutvy?

Otázky o tom, čo (ne)majú radi

Deti v tomto v škôlkarskom veku radi hovoria o obľúbených veciach. Či už je príchuť zmrzliny alebo farba oblečenia. Choďte hlbšie a opýtajte sa, prečo je niečo obľúbené u vášho dieťaťa.

Kto je tvoj obľúbený človek?

Z čoho si smutný?

Čo je láska?

Čo máš najradšej na babke/dedkovi/sestre podobne?

Aký tvar je tvoj obľúbený?

Prečo nemáš rád jahodovú zmrzlinu?

Prečo máš rád sestrine knihy?

Tieto otázky položte deťom

Rozhovor s dieťaťom je najlepší spôsob, ako mu prejavíte dôveru

Pretože sa pýtate na jeho názor a pozorne ho počúvate. Nemusíte začať zhurta, ale môžete si spraviť z minúty otázok rituál - či už na prechádzke alebo pred spaním. Netlačte na dieťa, ak sa mu nechce odpovedať, skôr hľadajte tému, na ktorú sa chytí. U niekoho je to zvieratko, hračky alebo smiešne grimasy (čo myslíš, keď sa tvárim takto (urobte grimasu) zľakli by sa ma tvoji spolužiaci v škôlke? Ktorý by sa najviac bál?).  

Cez tieto ľahšie otázky sa dostanete k témam, ktoré ho možno bolia alebo trápia. Len sa potrebuje otvoriť cesta komunikácie. Naučte sa to už od maličkého veku a nabádajte aj dieťa k tomu, aby vám aj ono kládlo rôzne otázky. Vytvorte si silné puto a dôveru vďaka humoru a jemnému filozofovaniu o veciach života.

Zdroj: www.parents.com

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: