Prečo záleží na 5 minútach, mama

spracovala Marika Koscelníková | 24. jún 2019
Prečo záleží na 5 minútach, mama

Koľko rodičovského času deti potrebujú, aby sa cítili milované? Výskumy potvrdzujú, že deti dokážu veľa vyťažiť aj z 5 minút kvalitne stráveného času s rodičmi.

Rozhovory s deťmi ukazujú, že im úplne stačí, ak sa im venujete naplno hoci len 5 minút denne. Potrebujú však vedieť, že tých 5 minút naozaj trávite s nimi a máte ich vyhradených pre nich. Viete, čo je problém dnešného rodiča? Multitasking, počas hry s deťmi upratujete, vybavujete pracovné maily, alebo telefonujete. 

Päť až pätnásť minút absolútnej pozornosti môže zmeniť život vás a vášho dieťaťa

Sme zamestnaní, vyťažení a plní výčitiek si večer líhame do postelí, že sme sa deťom nevenovali tak, ako by sme chceli. Nie je to o množstve stráveného času naplneného super zážitkami. Je to malých, krátkych momentoch, ktoré si počas dňa "ukradneme" a vyhradíme len pre dieťa.

Spoločný čas by nemal obsahovať žiadne iné aktivity pomimo.  Navyše, každé "vyrušenie" z činnosti, ktorú práve robíte, berte ako možnosť na spojenie sa s dieťaťom. 

Päť minút dokáže dieťa oceniť 

Nájsť ich počas dňa, nie je až také zložité. Je to tá chvíľa pred raňajkami, keď si batoľa ešte pretiera očí a vy môžete byť s ním v posteli a pritúliť si ho. 5 minút krátkej pozornosti cestou do škôlky, či do školy, keď neriešite zápchu a pracovné stretnutia, ale počúvate, čo sa mu v noci snívalo. 5 minút popoludní, keď si spolu sadnete a len tak sa porozprávate, 5 minút pred spaním, keď mu dáte bozk na líce a ubezpečíte ho, že je pre vás tým najdôležitejším. 

Cieľom je "byť prítomný", keď vidíte svoje dieťa

Získate tak kopec času, hoci útržkovitého, počas celého dňa. Psychológovia odporúčajú 5 minút plnej pozornosti počas dňa aj pre manželov a zvlášť rodičov.

Tento špeciálny čas na spojenie s dieťaťom  sa môže stať základným kameňom vašich dní.  Či už je to 20 minút čítania pred spaním,  alebo pol hodiny spoločenských hier, vytvorte si tradíciu.

To budú chvíle, na ktoré sa vaše dieťa môže spoľahnúť a ťažiť z nich. 
Spoločný čas je základná denná potreba,čas plnej pozornosti, hoci v malých dávkach.

Na 5 minútach záleží, mama.  

Zdroj: Motehr.ly/ Julie Morgenstern. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: