Aj rodičia robia chyby: 5 jednoduchých krokov ako ich napraviť

Marika Koscelníková | 28. apríl 2020
výchova detí, ospravedlniť sa deťom

Nikto z nás nie je neomylný a s emóciami sme ako na hojdačke. Stane sa vám, že prestrelíte?

Zostať v pokoji, keď naše deti nie sú, je veľkou výzvou aj pre tých najcoolovejších rodičov. V týchto dňoch fungujeme na mulstitaskingu viac ako inokedy a času na dobitie batérií je tak málo. 

Stane sa, že stratíme náladu, kontrolu a jednoducho vybuchneme. Dieťa je zmätené a my sa cítime veľmi zle. Existuje niečo, čo môžeme urobiť, aby sme sa znova spojili s dieťaťom? Vo svete terapie sa to nazýva „oprava prasknutia“ alebo pre nás ostatných obyčajné ospravedlnenie.

1. Predýchajte situáciu

Predtým, ako urobíte čokoľvek ďalšie po výbuchu, musíte sa najprv uistiť, že sa váš nervový systém  upokojil. Doprajte si čas - sebe aj dieťaťu. 

Uvoľnite sa, zhlboka sa nadýchnite. Akonáhle sa nervový systém vás aj vášho dieťaťa vráti do normálu, prejdite na ďalší krok.

2.  Povedzte to zo srdca

Úprimné ospravedlnenie, v ktorom preberáte plnú zodpovednosť za svoje činy, je najdôležitejším krokom pri náprave vzťahov.  

Najväčšou chybou, ktorú urobíme pri ospravedlňovaní, je použitie slov, alebo ak:

"Je mi ľúto, že som kričal, ale ty si neposlúchol a trikrát som požiadal, aby prestal biť svojho brata."

Nie! Skutočná ospravedlnenie nezahŕňa slová, ale alebo ak. Nezaoberá sa tým, kto je na vine, neočakáva odpustenie.

Znie asi takto: „Je mi ľúto, že som sa naštval,  nezaslúžil si si to. Niekedy je pre mamičku ťažké zostať v pokoji a budem sa snažiť na tom pracovať." 

3. Pýtajte sa dieťaťa na pocity

Po ospravedlnení sa opýtajte svojho dieťaťa, ako sa cíti. Bol smutný, keď ste kričali? Naštvaný? 

Odolajte nutkaniu vyvrátiť jeho pocity alebo vysvetľovať, prečo ste tak prudko zareagovali. Namiesto toho len aktívne počúvajte.

4. Dotknite sa, objímte svoje dieťa 

Fyzický dotyk je najlepším spôsobom, ako sa môžeme znovu spojiť s dieťaťom - teplé objatie môže často zmierniť negatívne pocity, ktoré sa objavili počas napätej interakcie. Prečo? Pretože jemný fyzický kontakt uvoľňuje hormón nazývaný oxytocín, ktorý zvyšuje dôveru a bezpečnosť.

Keď si pritúlime, objímame, potľapkáme a pobozkáme naše deti, sú upokojené našou láskou a pripomíname im, že sme tu pre nich vždy.

5. Nechajte to tak

Keď prejdete týmito krokmi a obnovíte spojenie so svojím dieťaťom, nevŕtajte sa v tom už ďalej. Stalo sa.

Áno, aj naše deti nám môžu odpúšťať. Toľkokrát sme im mi odpustili ich prehrešky, tentoraz im do rúk vkladáme toto rozhodnutie my. Nie sme dokonalí a je to v poriadku. Cieľom je poznať svoje chyby a potom sa z nich poučiť.

Zdroj: mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: