POZOR na doomscrolling

Michaela Klamová | 18. máj 2022
Doomscrolling

Ešte nikdy nebolo dianie okolo nás tak presýtené negatívnymi správami ako za posledné roky a najmä mesiace. Nadmerné sledovanie negatívnych správ má svoj názov – doomscrolling a môže vám privodiť nielen pocity úzkosti a depresie.

Ak pravidelne prijímate množstvo zlých správ, ktoré akoby nemali konca, môže sa v nich váš mozog doslova utopiť a uveriť, že je všetko skutočne negatívne.

Doomscrolling a serotonín

Dlhodobo negatívny stav mysle, napríklad pri chronickom strese alebo doomscrolling (ext. zdroj doomscrolling), má za následok zníženie hladiny serotonínu. Táto dôležitá chemikália v mozgu je zodpovedná za reguláciu našej nálady a jej nedostatok môže spôsobiť rozvoj depresie. Negatívne naladenie môže mať časom obrovský vplyv na našu myseľ, čo vedie ku kognitívnym poruchám, ako je znížená pozornosť, problémy s pamäťou a uvažovaním.

Ak našu pozornosť a pamäť venujeme negatívnym informáciám, vyčerpávame na ne našu kognitívnu silu, ktorá by sa dala využiť na iné veci. A keď neustále nasávame negatívne správy alebo sa dookola zaoberáme smutnými spomienkami, dostávame sa do začarovaného kruhu, pretože čím dlhšie sme uviaznutí, tým ťažšie sa nám z toho dostáva. Racionálny pohľad na vec sa začne strácať a čoraz viac prepadávame bezmocnosti a myšlienkam typu „toto sa nikdy neskončí“. 

Mama, odlož svoj mobil
Prečítajte si tiež:

Mama, odlož svoj mobil

Ako z negatívneho kruhu von?

Obmedzte príjem správ aj prostredníctvom sociálnych sietí či notifikácií. Pridajte do svojho života veci, ktoré vás potešia a dobre naladia. Môže to byť dobrá kniha, stretnutie s priateľmi či veselá komédia. Pomáha aj učiť sa nový jazyk alebo hrať na hudobný nástroj.

Vziať veci do svojich rúk a pomáhať riešiť tie ktoré sú zdrojom negatívnych správ, je tiež dobrým krokom.

Globálne otepľovanie, ekonomickú krízu ani vojnu síce neukončíte, no vždy sa dá pomôcť tým, ktorí to práve potrebujú. Ak sa však vaše negatívne stavy prehlbujú, začínate mať pocity úzkosti, bezmocnosti či hlbokého smútku, vyhľadajte odborníka, ktorý vám pomôže opäť sa postaviť na nohy.

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: