Sami si za to môžeme?

Kristina Böhmer | 6. október 2020
Sami si za to môžeme

Spôsobili sme pandémiu koronavírusu ničením životného prostredia?

Áno – odkázali nám odborníci na životné prostredie zo Svetového fondu na ochranu prírody WWF, keď vypracovali správu o tom, že pandémiu koronavírusu sme spôsobili ničením životného prostredia. 

Hlavnou príčinou je odlesňovanie, ktoré neustále zmenšuje priestor, v ktorom dokáže žiť zvieracia ríša. Za posledné desaťročia práve preto preskočilo zo zvierat na ľudí niekoľko vírusov. Okrem COVID-19 to boli aj iné koronavírusy ako SARS či MERS, ale do tejto skupiny patrí aj AIDS, ebola či lymská borelióza.

Pandémie sú fatálne

Je pravdou, že na Slovensku nemáme veľké skúsenosti s týmito chorobami, a preto si nevieme úplne presne predstaviť, aké dopady môžu mať. To ale nič nemení na tom, že sú fatálne pre ľudí, a zároveň aj pre ekonomiku a hospodárstvo. Stačí pritom v podstate tak málo. Prestať nakupovať veci, ktoré nepotrebujeme. 

„Moja svokra si vždy jeden deň v týždni vezme nášho syna. Každý týždeň mu kúpi nejakú kravinu. Vždy mi povie, že to je len taká sprostosť do ruky, veď to stálo len pár eur. A ja sa pýtam, a na čo mu to je, keď to je len taká sprostosť za pár eur? Ozaj nemôžeme byť bez toho?” pýta sa Iveta, mamička štvorročného Matúška.

Jedno zdravie pre všetkých

Znížením nadmernej spotreby môžeme urobiť viac, ako si myslíme. Budeme chrániť planétu, ale zároveň aj seba. Vedci totiž začali propagovať myšlienku „jedného zdravia”. Znamená to, že ľudstvo môže byť zdravé len vtedy, ak sú zdravé zvieratá a celá planéta.

Súhlasí s tým aj Kristína Hudeková z organizácie Živica. „To, ako sa správame k životnému prostrediu, jasne ovplyvňuje kvalitu nášho života aj zdravia. Človek je súčasťou ekosystému, kde všetko so všetkým súvisí. Aj zdanlivo malá zmena spustí kaskádu ďalších zmien, ktoré sa následne môžu odraziť aj na tom, ako dobre sa cítime a v akom stave je naše zdravie,” povedala pre MAMA a ja.

Ako zdravo žiť?  V podstate stačí pár malých, ale zásadných zmien:

  • Nakupujme s rozvahou. Čo nepotrebujeme, to nekúpime.
  • Čo potrebujeme, kúpime dostatočne kvalitné, aby to vydržalo dlho.
  • Jeme aspoň o trochu menej mäsa.
  • Dáme šancu oblečeniu z druhej ruky.
  • Zaujímame sa a ideme príkladom.

Slovák by na uspokojenie svojich potrieb potreboval 2,58 planét

Na Slovensku, podľa Kristíny Hudekovej, patríme medzi menšinu svetovej populácie, ktorá spotrebuje väčšinu zdrojov a je zodpovedná za väčšinu emisií skleníkových plynov. „Žijeme jednoducho nad svoje možnosti aj nad možnosti našej planéty, teda na ekologický dlh. Priemerný Slovák by na uspokojenie svojich potrieb potreboval 2,58 planét. Je teda dôležité pred nákupmi uvažovať, či danú vec skutočne potrebujem. Ak zistím, že ju využijem len napríklad niekoľko minút za rok, viac sa mi oplatí si ju požičať alebo zdieľať s viacerými ľuďmi,” odporúča.

Ak si, naopak, povieme, že túto vec naozaj potrebujeme a budeme ju používať, treba sa vraj pozrieť na kvalitu jej výroby. Čím trvácnejší výrobok, tým lepšie. A ešte lepšie, ak je ho možné v prípade potreby opraviť, nie vyhodiť. Preto sa podľa K. Hudekovej neoplatí kupovať lacné veci. „Dobrovoľná skromnosť je dobrou cestou, ako znížiť svoju ekologickú stopu. To nemusí znamenať vzdať sa všetkých pôžitkov, ale byť vyberavo nároční. Užívať si len to, čo skutočne chcem a potrebujem,” dodáva.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: