Nosíte second-hand? Dobre robíte!

Kristina Böhmer | 27. september 2020
NOSENE, ŽIVICA

Plné skrine detského oblečenia, ktoré ani nedostane šancu byť poriadne nosené.

Stalo sa aj vám, že ste si kúpili šaty, ktoré ste si nikdy neobliekli? Možno boli v akcii, tak prečo ich nekúpiť? A pritom odpoveď je taká jednoduchá – lebo si ich nikdy neoblečieme. Textilný priemysel je po ropnom druhý najšpinavší, tvrdí Kristína Hudeková z organizácie Živica.  

Textilný priemysle je druhý najšpinavší

Lacné oblečenie sa vyrába v zlých podmienkach pre zamestnancov z nekvalitných materiálov a s použitím postupov, ktoré zaťažujú životné prostredie.

„Problémom je aj to, že oblečenia sa vyrába neúmerne veľa. Ročne sa vyrobí 80 miliárd kusov oblečenia na 7 miliárd obyvateľov Zeme. Vzniká teda aj množstvo textilného odpadu, ktorý je ťažké použiť opäť na produkciu oblečenia, nakoľko väčšina látok je zo zmesových vlákien, a tie je takmer nemožné od seba oddeliť.” Náročná je aj produkcia bavlny, lepšie je  preto radšej dať šancu na život veciam, ktoré by inak skončili v odpade – second-handovým veciam. 

 The textile industry is the dirtiest after the oil industry

Takúto obuv i oblečenie možno zohnať rôznymi spôsobmi. Od známych, na internetových bazároch, v predajniach second-hand. Venuje sa tomu aj Katarína Hutyrová, zakladateľka projektu NOSENE. V predajni aj online predáva second-handové oblečenie.

Dôvodov na nakupovanie noseného oblečenia podľa nej môže mať človek niekoľko. Či už ide o ten ideologický, keď človek z ohľaduplnosti voči prírode radšej použije niečo, čo už bolo vyrobené, alebo ekonomický, keďže second-hand je lacnejší ako nová kolekcia.

NOSENÉ je menej toxické

„Oblečenie, ktoré už má niekoľko praní za sebou, obsahuje napríklad menej toxínov a chemikálií ako čisto nové oblečenie,” hovorí Katarína a vysvetľuje ďalej:

„Deti z oblečenia vyrastajú rýchlo, avšak je dôležité pozerať aj na aspekt, keď oblečenie obsahuje nebezpečný kokteil toxínov a chemikálií. Tieto sa cez pokožku môžu dostať do krvného obehu a u detí tak môžu prispieť k vzniku alebo rozvoju vážnych ochorení alebo porúch.

Tým, že pre svoje deti vyberieme oblečenie, ktoré už má za sebou niekoľko cyklov prania, oblečieme deti do vecí, ktoré sú týchto toxínov z veľkej časti zbavené praním. Preto je toto oblečenie ekologické nielen z pohľadu cirkulárnej ekonomiky, ale aj nižšieho počtu toxínov.”

Pozor na TOXICKÉ oblečenie!
Prečítajte si tiež:

Pozor na TOXICKÉ oblečenie!

Toto nie je udržateľný život

Plné skrine detského oblečenia, ktoré ani nedostane šancu byť poriadne nosené.
Množstvo hračiek, ktoré dieťa dostane nielen od rodičov, ale zo slušnosti i od každej návštevy.
Priveľký nákup potravín, ktoré nemáme šancu zjesť, alebo zvyšky dobrého obeda, ktoré skončia v záchode, lebo to už nikto nebude jesť... 

Toto nie je udržateľný život.
Neukazujme ho deťom.
Buďme im príkladom a ukážme im správne nákupné aj stravovacie návyky.
Pomôžeme tým planéte, ale aj svojej peňaženke, a zároveň deti naučíme žiť plnohodnotne a vyrovnane. Pretože akokoľvek paradoxne to znie, menej je viac.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: