Kvalitný čas s rodinou? Skúste spoločné stolovanie

Redakcia | 28. august 2020
Spoločné stolovanie benefity

Sadnúť si za spoločný stôl má viac výhod ako si myslíte.

Je všeobecne známe, že spoločné stolovanie je dôležité a prospešné. Ale s novými štúdiami sa spoločné rodinné stolovanie  stáva ešte uznávanejším pre jeho životne dôležitý vplyv na deti a rodinu.

Najmä rodinné stolovanie má zásadný vplyv na výživu detí, ich vzdelávanie a komunikáciu. Výsledkom sú lepšie stravovacie návyky, menšia pravdepodobnosť užívania drog a alkoholu a návyky na lepšie stravovanie...

Podľa výskumov uverejnených na portáli childdevelopmentinfo.com majú deti a dospievajúci, ktorí majú spoločné rodinné jedlo 3 alebo viackrát týždenne, vyššiu pravdepodobnosť normálnej hmotnosti a budú jesť zdravšie ako deti, ktoré mali menej ako 3 rodinné jedlá.

Vplyv na výživu

Harvardská štúdia uverejnená v Archíve rodinného lekárstva ukázala, že rodiny, ktoré jedli spolu každý deň alebo takmer každý deň, vo všeobecnosti konzumujú väčšie množstvo dôležitých výživných látok, ako sú vápnik, vláknina, železo, vitamíny B6 a B12, C a E a konzumovali menej celkového tuku v porovnaní s rodinami, ktoré zriedka jedli spolu. 

Negatívny vplyv médií 

Podľa štúdie uskutočnenej vo Washingtone, keď rodina vypne televízor a zdieľa spoločný stôl, deti s väčšou pravdepodobnosťou konzumujú viac ovocia a zeleniny. Bez vplyvu médií a rozptyľovania sa rodina môže viac sústrediť na zdravšie stravovanie. Deti z rodín, ktoré sledovali viac televízie, jedli viac nezdravých  jedál ako deti z rodín, ktoré sledovali televíziu menej. 

Riziko užívania drog klesá

Navyše, rodinné stravovanie prospieva deťom nielen výživovo, ale tiež znižuje šance na užívanie drog a alkoholu. Prieskum Národného strediska pre závislosť a zneužívanie návykových látok v Kolumbii (CASA) uvádza, že čím častejšie deti jedia so svojimi rodičmi, tým je menšia pravdepodobnosť, že budú fajčiť, piť alebo používať iné drogy. Z vnútroštátneho prieskumu CASA vyplýva, že dospievajúci, ktorí majú menej ako tri večere týždenne so svojou rodinou, dvakrát častejšie užívali tabak, dvakrát pravdepodobnejšie požívali alkohol a jeden a 1,5 krát pravdepodobnejšie užili marihuanu v porovnaní s dospievajúcimi, ktorí mali po dobu piatich rokov sedem rodinných večerí týždenne. 

Rodičia sú vzorom

Rodinné stravovanie okrem toho, že prospieva deťom v oblasti výživy a bráni im v užívaní drog a alkoholu, dáva rodičom šancu modelovať zdravé správanie, napríklad jesť zdravé potraviny a jesť zdravšie porcie. Deti často modelujú postoje a návyky svojich rodičov, takže spoločné večere môžu byť užitočné pri výchove detí k zdravej výžive. V štúdii zameranej na skupinu dospievajúcich participanti verili, že by jedli zdravšie, keby jedli viac jedál s rodinou.

Okrem toho, na otázku, či by chceli, aby ich rodičia boli súčasťou programu na podporu zdravia, dospievajúci uviedli, že by chceli, aby  ich rodičia naučili, ako si pripraviť zdravé jedlo. 

Vplyv na školské výsledky

Nielen že rodinné jedlo prospieva telu, ale prospieva aj mysli. Prieskum verejnej mienky, ukázal, že študenti, ktorí jedli častejšie so svojimi rodinami, mali vyššie skóre ako tí, ktorí mali spoločného stolovania menej. Národné centrum pre závislosť a zneužívanie návykových látok uvádza, že dospievajúci, ktorí majú päť až sedem rodinných večerí týždenne v porovnaní s tými, ktorí majú menej ako tri, dostávali väčšinou lepšie známky. 

Vedci z University of Illinois okrem toho zistili, že predškoláci, ktorí jedli častejšie so svojou rodinou, si lepšie osvojili jazykové zručnosti ako tí, ktorí tak často spoločné stolovanie nemali; verí sa, že práve v týchto časoch spoločného stolovania majú predškoláci viac príležitostí na vypočutie a konverzáciu s rodičmi. Dať svojim deťom spôsob, ako napredovať v ich vzdelávaní, môže byť veľkou motiváciou k tomu, aby si spolu rodina užila viac rodinných jedál. 

spoločné stolovanie benefity

Komunikácia 

Je dobré sedieť s rodinou, jesť a spolu pritom hovoriť o problémoch každodenného života. Rodinné stravovanie tiež zvyšuje rodinné spojenie a komunikáciu. Spoločné stolovanie môže rodičom pomôcť rozpoznať skoré príznaky porúch príjmu potravy alebo akékoľvek iné problémy; deti majú väčšiu pravdepodobnosť zdieľať svoje problémy s rodinou.

Výskum ukázal, že rodinné večere odrádzajú od užívania drog a alkoholu u dospievajúcich, čo je pravdepodobne dôsledkom zvýšenej komunikácie medzi rodičom a dieťaťom. 

Zdravé vzťahy

Tento rodinný čas je rovnako prospešný, pretože sa môže využiť na odovzdávanie kultúrnych tradícií a lepšie spoznávanie sa. Tento čas umožňuje rodičom priblížiť sa svojim deťom a  dospievajúci, ktorí majú päť až sedem rodinných večerí týždenne, majú podľa výskumov takmer trikrát väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať vynikajúce vzťahy so svojimi rodičmi v porovnaní so dospievajúcimi, ktorí majú menej ako tri rodinné večere týždenne. 

A práve tieto vynikajúce vzťahy podporujú zdravé návyky detí. Podľa tejto štúdie medzi tínedžermi, ktorí nepijú alebo neužívajú marihuanu, tí, ktorí majú päť až sedem rodinných večerí týždenne, častejšie uvádzajú, že ich rodičia boli dôvodom, prečo sa nenechali zlákať na experimentovanie s drogami. 

Prečo nemáme spoločné rodinné stolovanie častejšie? 

Keď sa výskumná agentúra CASA opýtala tínedžerov a rodičov, ktorí majú menej ako päť rodinných večerí týždenne, „Aké sú dôvody, prečo vy a vaša rodina spolu často nemáte večeru častejšie?“ Medzi hlavné dôvody patrí príliš veľa práce alebo povinností. 

Pediater Desmond Lew ponúka zoznam spôsobov, ako ušetriť čas a vyťažiť maximum zo spoločného stolovania. 

Tipy na organizovanie rodinných jedál : 

  • Stanovte si cieľ každý týždeň (napr. dvakrát pre tento týždeň).
  • Buďte pripravení. Udržujte vašu kuchyňu zásobenú ovocím, zeleninou a prísadami na zdravé stravovanie. A vždy musíte mať špajzu plnú trvanlivých zásob (napr. Cestoviny, ryža a fazuľa).
  • Naplánujte si jedlo vopred (vyberte si zdravšie možnosti).
  • Jedlá nemusia byť komplikované. Jednoduché jedlo môže byť najlepšie.
  • Kontrolujte veľkosť porcií.
  • Ak je problémom čas, objednajte si pizzu alebo si objednajte jedlo donáškovou službou. Stále sa to  počíta za kvalitný čas strávený spolu.
  • Varte raz, užite si to niekoľkokrát (napr. urobte trojnásobnú dávku špagetovej omáčky - jednu na cestoviny na jednu večeru a druhú na kuracie mäso na ďalšiu večeru).
  • Môžete tiež variť rôzne jedlá súčasne (napr. pečené hovädzie mäso a kuracie mäso súčasne).
  • Vypnite televízor, mobilné telefóny a iné elektronické zariadenia, ktoré by mohli odpútať vašu pozornosť.
  • Zapojte všetkých (napr. dajte deťom za úlohu prestrieť stôl) .
  • Hovorte k sebe navzájom. 

Rodinné stolovanie prospieva deťom a celej rodine

Takže bez ohľadu na to, ako ste zaneprázdnení, odporúčame vám, aby ste sa v priebehu týždňa pokúsili usporiadať viac rodinných jedál. Na druhej strane zistíte, že vaše deti budú jesť zdravšie, bude menej pravdepodobné, že budú užívať drogy a alkohol, že sa im bude lepšie dariť v škole a zlepšíte aj komunikáciu. Keď začnete tráviť viac času spolu, pochopíte, čo vám chýba -  kvalitný čas s rodinou.

Zdroj: childdevelopmentinfo.com/

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: