Kto ťa bude chcieť s dvoma deťmi?!

Z vašich listov: Marta | 7. júl 2019
Kto ťa bude chcieť s dvoma deťmi?!

Keď počujete tieto slová od vlastnej matky, ktorá dobre vie, v akom manželstve ste žili posledných desať rokov, zabolí vás to.

Milka Zimková svojho času vo filme Pásla kone na betóne prehlásila: "Nemáš chlopa, nemáš pravdy". Nikdy by som si nepomyslela, že niečo podobné zažijem na vlastnej koži. 

Žila som s mužom, ktorý ma podviedol

Rozviedla som sa po desiatich rokoch manželstva s človekom, ktorého som síce ľúbila, ale ktorý nemal "pokoj v nohaviciach", ako sa hovorí. Proste iné ženy.  Viem o dvoch. Možno si samé pred sebou priznáte, že občas zatvoríte oči nad jednorázovou neverou a poznám ženy, ktoré ticho odpustia. Tiež som odpustila prvú. O druhej som sa dozvedela od jeho kamaráta. 

Blabla o tom, že ľúbi iba mňa sa počúvali rokmi čoraz ťažšie a s väčšou nedôverou. Keď vás chlap, ktorému veríte sklame, je ťažko zostať v normálnom vzťahu. Po prevalení prvého "prešľapu" bolo doma dusno a potom štyri roky pokoj. Ale nikdy som mu to neodpustila. To sa nedá. To sa dá len ututlať a zabudnúť.  Sekal dobrotu, keď sa nám narodilo druhé dieťa,  alebo to ešte lepšie tajil, neviem a už ani nechcem vedieť. 

Keď som zistila, že opäť má "bokovku", zosypala som sa. Opäť som podvedená a oklamaná a nič ma tak nebolelo, ako keď mi do očí klamal, kde večer bol, aj keď som už vedela, kam chodí.

Kto ťa bude chcieť s dvoma deťmi, Martuška?  

Podala som žiadosť o rozvod, lebo som sa na neho nemohla dívať. Čakala som podporu od najbližších, ale dočkala som sa len suchého konštatovania: "Kto ťa, bude chcieť s dvoma deťmi, Martuška? Dobre si si to premyslela?"

Takéto slová od mamy, ktorá poznala dôvod rozvodu ma zaboleli. Doteraz bolia. Možno to nemyslela zle, ale čo je to za logiku, rozmýšľať v týchto súvislostiach?

Ani si nehľadám, ani nechcem hľadať nového chlapa. Akoby to bola povinnosť.
Akoby som nemohla zostať s dvoma deťmi spokojná aj bez muža. Akoby som sa mala "premôcť", len aby som zachovala rodinu, ktorá už aj tak nenapĺňa svoj zmysel. Akoby som mala ignorovať svoj hnev a nesúhlas so správaním svojho manžela. Lebo je to pohodlnejšie? 

Cítim sa na to dosť silná a vôbec nemám strach. A keď natrafím na iného? Tak ma bude musieť chcieť aj s mojimi deťmi. Nie sú príveskom. Sú mojou súčasťou.

Ďakujem.

 - Marta-

Máte aj svoj príbeh? Napíšte nám ho: koscelnikova@orbisin.sk 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: