NÁDCHA v tehotenstve? POZOR na kvapky do nosa!

Redakcia | 23. november 2017
NÁDCHA v tehotenstve? POZOR na kvapky do nosa!

Tehuľky, pozor na kvapky do nosa.

Chladnejšie dni prinášajú aj ochorenia ako chrípka či nádcha. O nádche sa hovorieva, že liečená trvá týždeň, neliečená 7 dní. Ako však postupovať u tehuľky, aby liečba neublížila jej, ani plodu v maternici?

Nádcha sa môže prejaviť ako samostatné ochorenie alebo ako súčasť iného, napr. chrípky. Pri nádche je zápalovo postihnutá sliznica nosa, ktorá predstavuje akúsi prvú bariéru pri prieniku vírusov či baktérií vzdušnou cestou do organizmu. Sliznica sa prekrví a snaží sa brániť hojnejšou tvorbou sekrétu – začne „tiecť z nosa“.

POZOR na chrípku v tehotenstve!
Prečítajte si tiež:

POZOR na chrípku v tehotenstve!

Pri liečbe nádchy u tehuľky je vhodné:

  • dodržiavať pokoj na lôžku,
  • miestnosti často (ale krátko) vetrať,
  • umývať si ruky,
  • dostatok tekutín a vitamínov v prírodnej forme.

nádcha a tehotenstvo

Z výživových doplnkov však užívať len tie vitamínové preparáty, ktoré povolí lekár. V rámci prevencie komplikácií nádchy sa treba sústrediť na udržanie priechodnosti nosa a obmedzenie tvorby sekrétu.

Pomôcť môže vypláchnuť nosovú dutinu slanou vodou, použiť sprej s morskou vodou (tú možno aj inhalovať), prípadne do aromalampy nakvapkať borovicovú alebo mentolovú silicu, ktorá zlepšuje dýchanie (ale nie dlhšie ako hodinu).

TEHUĽKY POZOR na kvapky do nosa

Bez lekárskeho dovolenia ich neužívajte. Ak ich lekár predpíše, treba si uvedomiť, že sa nemajú užívať dlhodobo, keďže môžu poškodiť sliznicu nosa. Ak sa stav nelepší, radšej navštívte lekára, možno bude potrebná aj iná liečba.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: