POZOR na chrípku v tehotenstve!

Redakcia | 13. november 2017
POZOR na chrípku v tehotenstve!

Vývoj plodu môžu ovplyvniť rozličné faktory – v pozitívnom i negatívnom zmysle slova. Do tej druhej skupiny patrí aj chrípka.

Pri súčasnom stave medicíny sa chrípka považuje za takmer banálne ochorenie, niekedy však môže priniesť aj značné komplikácie. Preto sa už pri prvých náznakoch chrípky počas gravidity treba preladiť na špeciálny režim:

  • dostatok tekutín,
  • odpočinok,
  • pokoj na lôžku.

    !Mladý organizmus budúcej mamičky pravdepodobne dokáže zvládnuť ľahší priebeh chrípky aj bez liekov!

Vysoká horúčka je v tehotenstve nebezpečná

Situácia sa môže skomplikovať, ak je ochorenie sprevádzané vysokými horúčkami alebo ak sa pridruží bakteriálna infekcia. Tieto stavy sa nesmú podceniť – samotné vysoké horúčky môžu totiž veľmi negatívne ovplyvniť tehotenstvo. Lekár preto zvyčajne naordinuje antipyretiká – samozrejme, také, ktoré nie sú počas tehotenstva kontraindikované. Pri stavoch komplikovaných bakteriálnou infekciou je niekedy nutné pridať aj antibiotiká.

Pozor na tzv. babské lieky či rôzne druhy alternatívnej liečby – aj keď vám ich okolie odporúča s tým najlepším úmyslom, konzultujte ich užívanie (a užívanie akéhokoľvek lieku, vrátane vitamínových doplnkov) so svojím lekárom.

Dbajte sa prevenciu

Samozrejme, ideálne by bolo neochorieť, preto treba klásť dostatočný dôraz na prevenciu. Snažte sa mať dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, návštevu kina či iných uzavretých a málo vetraných priestorov radšej na určité obdobie obmedzte.

Veľmi dôležité je časté umývanie si rúk a pravidelné vetranie v miestnosti, kde sa zdržiavate, hlavne ak sa v nej pohybuje viacero ľudí – a je jedno, či je to obývačka alebo pracovisko, na ktoré prichádzajú klienti.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: