ČUČORIEDKY patria k najzdravším potravinám: Odkedy ich môžu papať drobci?
Čučoriedky sú zdravím a lákavým ovocím aj pre deti. Viete, odkedy môžete ponúknuť čučoriedku dieťaťu?
Čučoriedka obyčajná (po latinsky Vaccinium myrtillus L .) patrí medzi lesné plody spolu s lesnými jahodami, černicami, brusnicami a malinami.
Výživa pre mozog - jedzte potraviny bohaté na tieto zložky
Čučoriedky sú výnimočne zdravým ovocím
Tieto malé plody sú skvelou potravinou. Obsahujú:
- kyseliny – jablčná, citrónová, benzoová, listová, pantoténová
- triesloviny,
- tuky,
- pektín, pektóza,
- i ďalšie látky ako voda, sacharidy, vláknina,
- ale aj železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, chróm,
- vitamíny A, C, vitamíny skupiny B,
- betakarotén a myrtilín – táto látka je farbivo a je to najsilnejší antioxidant z čučoriedky.
Čučoriedky majú veľa pozitívnych účinkov na naše zdravie
- Detoxikačný: podporujú obranyschopnosť a sú prevenciou pred rakovinou, lebo vychytávajú voľné radikály.
- Antiseptický(podporujú hojenie rán), tiež zahusťujú stolicu, čím pomáhajú pri hnačke.
- Protizápalový: sú účinné proti infekcii močových ciest a pri obličkových kameňoch.
- Upokojujú nervový systém.
- Zlepšujú zrak a sú preto súčasťou mnohých prípravkov zlepšujúcich ostrosť videnia a sú vhodné ako prevencia šedého zákalu.
- Miernia prejavy kožných ochorení, znižujú krvný tlak.
Smoothie z čučoriedok a špenátu
Čučoriedky pomáhajú pri regulácii hmotnosti
Čučoriedky obsahujú glukokiníny a tie znižujú hladinu cukru v krvi. Preto sa uplatňujú najmä v diabetológii. Tiež urýchľujú metabolizmus, a tým podporujú spaľovanie tukov.
Čučoriedky sú tiež vhodným doplnkom pri chudnutí alebo ako súčasť zdravého životného štýlu. Majú nízku energetickú hodnotu a svojimi účinnými látkami urýchľujú chudnutie a podporujú všeobecné zdravie.
Najnovšie výskumy viedli k tomu, že čučoriedky boli zaradené medzi 10 najzdravších potravín. Následne sa začali v širokom meradle používať na výrobu prípravkov, ktoré spevňujú steny ciev, srdca a zlepšujú ostrosť zraku. A tak sa ľudové poznatky našich predkov vedecky iba potvrdili.
Nakŕmte svoj mozog: Ryby, avokádo, čučoriedky alebo kofeín?
Čučoriedky chutia čerstvé, kompótované, aj v sirupe
Plody čučoriedok sa konzumujú buď čerstvé alebo sa z nich vyrába výborný kompót alebo sirup so špecifickou, sladkokyslou chuťou. Z čučoriedok sa pripravujú aj džemy, marmelády, mušty, víno i čaj. Majú výraznú farbu, ktorá sa využíva na farbenie iných ovocných výrobkov. Čučoriedky môžeme konzervovať aj sušením alebo zmrazením. Dávajú sa aj do koktailov, ovocných šalátov, koláčov a tort.
V krátkosti sme si ozrejmili nespochybniteľný prínos čučoriedok pre naše zdravie.
No napriek tomu ich zaraďujeme deťom do stravy až po 1. roku života. V prvom roku života vôbec neodporúčame ani ostatné bobuľovité ovocie: ríbezle, egreše, maliny, jahody či hrozno.
Čučoriedkový džem s červeným víno
Mali by ste vedieť, že:
Tieto malé chutné guľôčky sú veľkým pomocníkom pri riešení hnačky u detí.