ČUČORIEDKY: Odkedy ich môžu papať drobci?

Mudr. Katarína Vicianová | 30. apríl 2018
ČUČORIEDKY: Odkedy ich môžu papať drobci?

Čučoriedky sú zdravím a lákavým ovocím aj pre deti. Viete, odkedy môžete ponúknuť čučoriedku dieťaťu?

Čučoriedka obyčajná (po latinsky Vaccinium myrtillus L .) patrí medzi lesné plody spolu s lesnými jahodami, černicami, brusnicami a malinami.

Čučoriedky sú výnimočne zdravým ovocím

Tieto malé plody sú skvelou potravinou. Obsahujú:

  • kyseliny – jablčná, citrónová, benzoová, listová, pantoténová
  • triesloviny,
  • tuky,
  • pektín, pektóza,
  • i ďalšie látky ako voda, sacharidy, vláknina,
  • ale aj železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, chróm,
  • vitamíny A, C, vitamíny skupiny B,
  • betakarotén a myrtilín – táto látka je farbivo a je to najsilnejší antioxidant z čučoriedky.

cucoriedky

Čučoriedky majú veľa pozitívnych účinkov na naše zdravie

  • Detoxikačný: podporujú obranyschopnosť a sú prevenciou pred rakovinou, lebo vychytávajú voľné radikály.
  • Antiseptický(podporujú hojenie rán), tiež zahusťujú stolicu, čím pomáhajú pri hnačke.
  • Protizápalový: sú účinné proti infekcii močových ciest a pri obličkových kameňoch.
  • Upokojujú nervový systém.
  • Zlepšujú zrak a sú preto súčasťou mnohých prípravkov zlepšujúcich ostrosť videnia a sú vhodné ako prevencia šedého zákalu.
  • Miernia prejavy kožných ochorení, znižujú krvný tlak.

Čučoriedky pomáhajú pri regulácii hmotnosti

Čučoriedky obsahujú glukokiníny a tie znižujú hladinu cukru v krvi. Preto sa uplatňujú  najmä v diabetológii. Tiež urýchľujú metabolizmus, a tým podporujú spaľovanie tukov.

Čučoriedky sú tiež vhodným doplnkom pri chudnutí alebo ako súčasť zdravého životného štýlu. Majú nízku energetickú hodnotu a svojimi účinnými látkami urýchľujú chudnutie a podporujú všeobecné zdravie.

Najnovšie výskumy viedli k tomu, že čučoriedky boli zaradené medzi 10 najzdravších potravín. Následne sa začali v širokom meradle používať na výrobu prípravkov, ktoré spevňujú steny ciev, srdca a zlepšujú ostrosť zraku. A tak sa ľudové poznatky našich predkov vedecky iba potvrdili.

Čučoriedky chutia čerstvé, kompótované, aj v sirupe

Plody čučoriedok sa konzumujú buď čerstvé alebo sa z nich  vyrába výborný kompót alebo sirup so špecifickou, sladkokyslou chuťou.

Z čučoriedok sa pripravujú aj džemy, marmelády, mušty, víno i čaj.  Majú výraznú farbu, ktorá sa využíva na farbenie iných ovocných výrobkov. Čučoriedky môžeme  konzervovať aj sušením alebo zmrazením. Dávajú sa aj do koktailov, ovocných šalátov, koláčov a tort.

V krátkosti sme si ozrejmili nespochybniteľný prínos čučoriedok pre naše zdravie. No napriek tomu ich zaraďujeme deťom do stravy až po 1. roku života. V prvom roku života vôbec neodporúčame ani ostatné bobuľovité ovocie: ríbezle, egreše, maliny, jahody či hrozno.

Mali by ste vedieť, že:

Tieto malé chutné guľôčky sú veľkým pomocníkom pri riešení hnačky u detí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: