Slepačí vývar od mamy - objavte chuť umami

Redakcia | 12. december 2023
Slepačí vývar od mamy - objavte chuť umami

Keď sa povie choroba, jedna z prvých vecí, ktorá sa ocitne na jedálničku pacienta je dobrý slepačí vývar. Ale prečo? A skutočne funguje?

Zmienky o používaní vývaru ako lieku sa objavujú už tisíce rokov a čo je najzaujímavejšie – naprieč takmer všetkými kultúrami. Každá má, samozrejme, svoje tradičné zvyklosti a odlišnosti, no základ zostáva rovnaký – kvalitný horúci vývar z mäsa.

Súčasní odborníci sa rozhodli pozrieť sa na jeho zázračné schopnosti a odhalili, prečo je pri liečbe rôznych, no najmä tých respiračných ochorení taký dôležitý.

Umami  - najobľúbenejšia chuť. Nájdete ju v slepačom vývare

Pri chorobe nie je chuť do jedla priveľká, a aj keď je menšia hladovka pre zdravie zvyčajne prospešná, pri deťoch by sme mali byť opatrní. A práve vývar môže dodať malému pacientovi potrebné živiny a nakopnúť apetít. Môže za to umami – piata chuť popisovaná ako sýta chuť bielkovín, teda mäsa, mliečnych produktov, ale aj rias či sójovej omáčky.

Slepačí vývar od mamy - objavte chuť umami

Táto chuť typická pre vývar môže podporiť chuť do jedla a tiež zlepšiť trávenie živín. Keď chuťové receptory okúsia chuť umami, mozog začne chystať tráviaci trakt na vstrebávanie bielkovín. To pomáha znížiť tráviace problémy, ktoré často deti trápia aj pri infekciách dýchacích ciest.

Slepačí vývar pomáha

  • Výskum tiež zistil, že polievka dokáže zmierniť zápal nosových dutín.
  • Pitie vývaru dokáže navyše rozpúšťať hlieny efektívnejšie než pitie vody.
  • Ak dieťa nedokáže jesť, na začiatok postačí popíjať čistý vývar v hrnčeku, neskôr môžete pridať zeleninu, cestoviny či mäso. 
Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: