Dojčenské recepty: Mäsový vývar
foto: istockphoto.com
Vývar je cenným zdrojom bielkovín a iných živín.
Môžeme ho používať pri varení iných polievok namiesto vody. Takto jednoducho zvýšime ich výživovú hodnotu.
Mäsový vývar (6+ m)
Potrebujeme:
- kuracie alebo morčacie mäso (ideálne z pŕs)
- koreňová zelenina (mrkva, petržlen)
- 1 menší zeler
- 1 kaleráb
- 1 cibuľa
- petržlenová vňať
Postup:
Mäso opláchneme a dáme variť do studenej vody. Keď začne vývar vrieť, pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu, kaleráb a cibuľu. Necháme pomaly vrieť. Čím dlhšie sa vývar varí, tým je kvalitnejší. Po odstavení môžeme pridať petržlenovú vňať, tá by sa už nemala variť.
TIP: Pre menšie dojčatá môžeme vývar podávať vo forme kaše s trochou rozmixovanej zeleniny (mrkva, petržlen). Starším deťom, alebo po zavedení lepku, ho môžeme servírovať s cestovinou.
Mäso opláchneme a dáme variť do studenej vody. Keď začne vývar vrieť, pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu, kaleráb a cibuľu. Necháme pomaly vrieť. Čím dlhšie sa vývar varí, tým je kvalitnejší. Po odstavení môžeme pridať petržlenovú vňať, tá by sa už nemala variť.
TIP: Pre menšie dojčatá môžeme vývar podávať vo forme kaše s trochou rozmixovanej zeleniny (mrkva, petržlen). Starším deťom, alebo po zavedení lepku, ho môžeme servírovať s cestovinou.
Prečítajte si tiež:
Dojčenské recepty: Polievka s (falošnými)kapríkmi
Viac ako 200 receptov pre dojčatá
Príkrmy podávané po 6. mesiaci majú byť domáce, skutočné jedlo, charakterizované hravosťou a rozmanitosťou. Na pomoc sme vám pripravili zbierku receptov pre deti od 6 mesiacov do 2 rokov. Nájdete ich tu viac ako 200 – tradičných, ale aj tzv. moderných.
Všetky recepty, ktoré v knihe nájdete, môžete pripraviť rýchlo a taktiež si môžete byť istí, že použité suroviny a príprava sú v súlade s odporúčaniami odborníkov.
Prečítajte si tiež: