6 spôsobov, ako pozitívne zvládnuť záchvaty hnevu u dieťaťa

MK | 21. november 2023
6 spôsobov, ako pozitívne zvládnuť záchvaty hnevu u dieťaťa

Ako zvládať záchvaty hnevu pozitívnym spôsobom? Ako s nimi zaobchádzať spôsobom, ktorý neposilňuje správanie tým, že sa podriaďujete požiadavkám dieťaťa a napriek tomu vás to zbližuje?

Ako efektívne zvládnuť záchvaty hnevu u detí a zároveň s nimi posilniť vzťahy?

Krok 1: Uvedomte si "normálnosť" záchvatov hnevu

Záchvaty hnevu sú prirodzenou súčasťou vývinu malých detí. Pochopte, že batoľatá musia spracovať svoje emócie, a ak ich budete akceptovať, zachováte pokoj. Deti sa snažia spracovať veľké emócie so stále sa rozvíjajúcimi verbálnymi schopnosťami. Sú hladné, unavené alebo mimo svojej rutiny. Niekedy, a čo je najviac frustrujúce, neexistuje žiadny zjavný dôvod na záchvat hnevu. Ale stále je to normálna súčasť správania batoliat a čím viac to dokážete akceptovať, tým pokojnejší budete môcť zostať.

Krok 2: Nepokúšajte sa zastaviť záchvat hnevu

Dovoľte, aby záchvat prebehol prirodzene. 

Snaha zastaviť záchvat hnevu často spôsobí, že bude trvať dlhšie. Je to preto, že akékoľvek slová, gestá, činy, ktoré sa pokúsite urobiť, poskytujú dodatočnú stimuláciu. Ak je už dieťa zahltené emóciami, táto stimulácia len priživuje oheň. Pokus zastaviť záchvat hnevu tiež vysiela správu, že vám nie sú príjemné veľké emócie vášho dieťaťa, že sa s nimi nemôžete alebo nechcete vyrovnať.

Krok 3: Netrestajte dieťa  

Trestať dieťa za záchvat hnevu nie je fér, pretože jeho správanie je mimo jeho kontroly. Svojvoľne neleží na podlahe, nekope a nekričí, jednoducho stratilo na čas kontrolu nad svojim telíčkom. Navyše vás nepočuje a v tomto stave nedokáže racionálne uvažovať. Ak existuje správanie, ktoré je potrebné riešiť, napríklad problém s bezpečnosťou, počkajte, kým sa obaja upokojíte, aby ste si to prediskutovali.

Krok 4: Neustúpte

Z krátkodobého hľadiska ústupok pomôže. Z dlhodobého hľadiska vás podľahnutie požiadavkám záchvatov hnevu nezblíži. Môže to priviesť vaše dieťa k uviaznutiu vo vzorci správania, pri ktorom sa neustále hnevá, aj keď by za normálnych okolností skončilo s týmto správaním, pretože vie, že ak sa hnevá, dostane svoje.

Na druhej strane, budú chvíle, keď ste si jednoducho uvedomíte, že na niečo, čo je pre nich dôležité, ste povedali „nie“ bezhlavo, ale v skutočnosti vám to bolo jedno. V týchto prípadoch povedzte niečo ako: „Fíha, neuvedomil som si, že je to pre teba také dôležité. Zmenila som názor, vlastne mi nevadí, ak si dáš túto čiapku." Toto funguje najlepšie, ak sa vaše dieťa práve začína rozčuľovať, a nie už v polovici záchvatu hnevu. Robte to tiež len vtedy, keď vám naozaj neprekáža dať im to, o čo žiadajú, a keď to môžete urobiť pokojne.

6 spôsobov, ako pozitívne zvládnuť záchvaty hnevu u dieťaťa

Krok 5: Poskytnite dieťaťu tichý komfort

Počas záchvatu buďte prítomní a pokojní. 

  • Seďte pri dieťati na podlahe, ak môžete.
  • Nerozprávajte, pretože vás nepočuje.
  • Buďte k dispozícii pre objatie, ale nerobte to nasilu uprostred záchvatu.
  • Buďte prítomní a akceptujte to, čo sa deje.

Môže to byť zvláštne, len tak sedieť a pozerať sa, ako vaše dieťa kričí a máva okolo seba, ale túto prítomnosť deti v záchvate hnevu potrebujú. Vysielate správu, že napriek svojim pocitom sú v bezpečí. Dávate im najavo, že dokážete zvládnuť čokoľvek, čo vám postaví dieťa do cesty, a že ste v poriadku s jeho emóciami, dokonca aj s tými negatívnymi.

Krok 6: Naviažte kontakt po skončení záchvatu hnevu

Budete vedieť, kedy záchvat hnevu ustúpi - dieťa s vami nadviaže očný kontakt, plač bude tichší, môže si začať cmúľať palec, ak to používa na utešenie. Teraz je čas znovu sa spojiť so svojím dieťaťom a ukázať mu, že ho stále milujete rovnako. Môžete sa natiahnuť po ich ruku alebo otvoriť náruč, aby ste ukázali, že ste k dispozícii na objatie. Tieto pritúlenia po záchvate hnevu vás zbližujú a posilňujú vaše spojenie iným spôsobom ako v šťastných časoch.

Zvládanie záchvatov hnevu pozitívnym spôsobom je kľúčové pre budovanie pevných vzťahov so svojimi batoľatami. S týmito jednoduchými krokmi môžete efektívne riadiť emocionálne prejavy vašich detí a posilniť vzájomné puto. 

Zdroj: mother.ly

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: