5 spôsobov, ako upokojiť nahnevané dieťa, ktoré sú účinnejšie ako time-out

Marika Koscelníková | 9. november 2023
5 spôsobov, ako upokojiť nahnevané dieťa

Time out je ručná brzda, ktorú môžeme zatiahnuť v čase veľkých emocionálnych výbuchov, ale niektorí odborníci tvrdia, že tento postup môže spôsobiť viac škody a ešte predĺžiť čas kriku a plaču. Na oboch stranách, keďže veľmi dobre vieme, ako sa sami vieme v napätých situáciách vytočiť.

Čo má teda mama robiť, najmä keď chce rešpektovať, že dieťa má právo na svoje emócie? Vyskúšajte jeden z tipov.

5 spôsobov, ako upokojiť nahnevané dieťa

1. Technika uzemnenia

Keď rozrušené dieťa "odložíte" so svojimi pocitmi do izby, neumožníte mu vyjadriť svoje emócie. Musí sa s nimi schovať. Skúste techniku, ktorá pomáha pri stavoch úzkosti a straty kontroly u dospelých.
Požiadajte dieťa, aby "skenovalo" okolie. Nahlas spočítalo 10 predmetov v miestnosti. Ste vonku? Nech vymenuje 10 predmetov, ktoré vidí.

Túto techniku môžete rozšíriť o zmyslovú metódu 5-4-3-2-1

5 - pomenuj päť vecí, ktoré vidíš okolo seba

4 - dotkni sa ľubovoľných štyroch vecí okolo seba

3 - identifikuj tri zvuky, ktoré počuješ

2 - zavoňaj a pomenuj dve vône, ktoré cítiš nosom

1 - pomenuj jednu vec, ktorú môžeš ochutnať (a ak je to možné, urob to)

2. Vytvorte doma upokojujúci kútik

Môže to byť malý priestor s prikrývkami, plyšákmi  alebo upokojujúcimi predmetmi, kde si dieťa môže ísť oddýchnuť alebo sa upokojiť. Rodič môže sedieť s dieťaťom alebo blízko neho.

Pamätajte, že ide o to, aby ste dieťaťu pomohli znovu získať kontrolu nad svojimi pocitmi, nie aby ste v ňom vzbudzovali dojem, že je nejakom v časovom limite, počas ktorého sa „musí“ dať do poriadku. Je dôležité, aby sa tento kútik používal ako upokojujúci nástroj a nie ako trest.

5 spôsobov, ako upokojiť nahnevané dieťa

3. Hlboké dýchanie 

Ako dospelí vieme, že hlboký a pomalý nádych nám môže pomôcť udržať sa v pokoji. Táto istá technika môže pomôcť aj deťom, treba však zvoliť primeraný spôsob. 

Dieťatko môže fúkať bubliny alebo do vrtuľky, predstierať sfúknutie sviečok na torte  - aj toto sú spôsoby, ako precvičiť hlboké dýchanie. Môžete to skúsiť aj s plyšáčikom, položte mu ho na bruško a sledujte spolu, ako sa plyšák pohybuje hore a dole vďaka dychu. 

4. Porozprávajte sa s dieťaťom 

Aj vy pošlete SMS spriaznenej duši alebo jej zavoláte, ak potrebujete niečo vyriešiť. Dieťa tieto možnosti nemá, ale ste tu pre neho vy. Môžete dieťaťu pomôcť prejsť jeho vlastnými pocitmi v danej chvíli a pomenovať ich. Napríklad: "Si nahnevaný, pretože nie si pripravený podeliť sa o hračku. Chceš sa s ňou hrať ďalej, ale teraz je na rade Zuzka. To ťa rozzúrilo. Čo urobíme?"

Akonáhle majú deti pocit, že im rozumiete, zvyčajne prídu s rozumným riešením problému. Ak nie, ponúknite im návrhy, ako situáciu zvládnuť, napríklad nájsť si niečo iné na hranie, objať sa alebo si prečítať knihu.

5. Nech sa hnevá

Hoci presmerovanie hnevu na inú činnosť je efektívne, niekedy je dobré uvoľniť emócie. Ponúknite dieťaťu bezpečnú možnosť, ako to urobiť. Rozhádzať vankúše, udrieť si do boxovacieho vreca, roztrhať papier... Bez toho, aby ste odvádzali pozornosť od emócií, môžete bezpečne presmerovať správanie a fyzické potreby na vyjadrenie emócií bezpečnou možnosťou. 

Zdroj: cafemom.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: