Bábätko a zápcha = PROBLÉM? TAKTO ho môžete vyriešiť

Petra Hladká | 23. september 2019
Bábätko a zápcha = PROBLÉM? TAKTO ho môžete vyriešiť

Zažili sme ju asi všetci. Zápcha je nepríjemný stav, pri ktorom sa necíti komfortne ani dospelý. Čo však, ak trápi našich najmenších? U dojčiat sa s ňou stretávame len výnimočne. Problémy môže odštartovať zavedenie príkrmov. Vtedy sa stolica detí stáva tuhou a jej vyprázdnenie je niekedy ťažká úloha.

Ak je dieťa kŕmené aj umelým mliekom, pomôcť môže jeho obmena, napríklad za umelé mlieko obohatené probiotikami. V niektorých prípadoch sa však problém s kakaním rozvinie do obrovských rozmerov ako kombinácia rôznych dôvodov. 

Čo zápchu spôsobuje?

Náročné, omeškané či bolestivé vyprázdňovanie je u detí pomerne časté. Podľa štatistík trápi každé piate dieťa.  U niektorých však môže ísť o dlhodobý problém. Dobrou správou však je, že v 90 % prípadov ide o funkčnú poruchu, a teda za zápchou nie je žiaden chorobný proces. 

Je rozdiel, či zápchou trpí ročné alebo trojročné dieťa. Kým u ročného pomôže úprava stravy, u starších môže byť problém inde. Vyprázdňovací reflex riadi centrum v driekovej oblasti. Dojčatá tento reflex nedokážu kontrolovať. Až okolo druhého roku si ho dieťa začína uvedomovať a ovládať. Jeho kontrolu preberá mozgová kôra.  

Ak zápcha trvá viac ako 3 mesiace,  stáva sa chronickou.  Dôležitá je návšteva lekára,  ktorý zisťuje, či jej dôvodom  nie je napr. celiakia, vrodené poruchy  tráviacej sústavy ap.   

Keď je kakanie problém
Prečítajte si tiež:

Keď je kakanie problém

Ako zápchu spoznať?

Každý rodič by mal sledovať frekvenciu vyprázdňovania svojho dieťaťa a pri odhalení nejakých zmien by mal spozornieť. 

Orientačne platí, že deti:

  • od 6 do 12 mesiacov by mali mať stolicu jeden až osemkrát za deň (podľa stravy),
  • deti od jedného do troch rokov raz za 48 hodín,
  • deti nad tri roky majú mať stolicu raz za 12 až 42 hodín.

Každé dieťa je iné a intenzitu jeho vyprázdňovania určite ovplyvní zloženie stravy a pitný režim. Znepokojovať sa netreba v prípade, keď dieťa síce pravidelnú stolicu má, ale len raz za dva či tri dni. Rodič by však nemal prehliadnuť, ak vyprázdňovanie jeho dieťaťa sprevádza bolesť. O zápche hovoríme, ak je frekvencia vyprázdňovania dlhšia ako 72 hodín.  

Skontrolovať tvar a konzistenciu stolice u malých detí by mal rodič  po každej veľkej potrebe. V prípade zápchy nemusí byť stolica len tvrdá, môže byť aj vodnatá, riedka či hustá. Pre lekára sú tieto informácie potrebné k správnemu stanoveniu diagnózy.

Strach z bolesti pri zápche

Na vznik zápchy stačí niekedy veľmi málo. Deti sú citlivé a na spustenie veľkého problému niekedy stačí i tuhšia a bolestivá stolica. Opätovnej bolesti sa dieťa intuitívne snaží vyhnúť a stolicu preto začne zadržiavať. Rovnako traumatizujúco môže pôsobiť stres v rodine, narodenie mladšieho súrodenca či nástup do škôlky. 

Aj skoré posádzanie dieťaťa na nočník môže mať za následok strach a odpor k vyprázdňovaniu. Predovšetkým, ak matka na svoje dieťa tlačí. Nie nadarmo odporúčajú pediatri začať so zaúčaním najskôr v 18-tom mesiaci života.

zápcha u detí

Zo života: Beh na dlhé trate

Pre päťročnú Mišku a jej mamu bolo jej vyprázdňovanie nočnou morou. 

„Naše trápenie sa začalo asi okolo 18-teho mesiaca jej života. Dokonca do 2 a pol roka kakala len do plienky, aj keď na malú chodila už dávno predtým. Pri kakaní musela behať. Keď som ju prinútila sadnúť si na nočník či záchod, dokázala tam sedieť doslova hodiny, až sme to nakoniec s veľkým plačom dali...“ spomína na ťažké obdobie mama Danka. Na to, aby dcérke pomohla, vyskúšala všetko.

„Niekedy zabrali slivky, jeden čas sme malej dávali kvapky z lekárne, ktoré nám odporučil lekár. Na chvíľu pomohli, no potom stratili účinok,“ vysvetľuje. „Keď sa Miška vykakala, kolotoč sa roztočil odznova. Malá nešla na WC niekedy aj týždeň. Glycerínový čapík dokázala úspešne zadržať, a to sme jej ho museli dávať vždy dvaja, lebo takú silu, akú dokázala vyvinúť, len aby sme jej ho nedali, to bolo čosi neuveriteľné.“ Pozerať sa na inak spokojné a šikovné dievčatko, ktoré sa kvôli tomu často zmenilo na plačúcu kôpku nešťastia, nebolo jednoduché. 

Trhalo mi to srdce, ale videla som na nej, že keď sa konečne vykaká, je na seba veľmi hrdá. Tak som skúsila inú taktiku – ísť na to psychologicky. Keď sa raz vykakala, natočila som jej video, kde sama do kamery hovorila, že to vôbec nebolí a stačí iba zatlačiť. Keď mala o pár dní opäť problém, pustila som jej to video. Trápili sme sa takto ešte ďalšie dva mesiace, ale nastal zlom a Miška pochopila, že to naozaj nebolí a dokonca sa tešila, keď si mohla natočiť nové a nové video (sama pre seba)... Až prišiel deň, kedy som ju hľadala po celom dome a našla som ju sedieť na WC. Po otázke, prečo je tam tak ticho, mi odpovedala: „lebo som ťa chcela prekvapiť a potešiť, mamka“.  

Odvtedy už Miška tento problém nemá. Síce na veľkú nechodí každý deň, ale už je to bez sĺz. Čo bolo spúšťačom jej chronickej zápchy, jej rodičia netušia. „Ktovie, možno sme niečo nechtiac povedali a možno to ani nebolo povedané, len deti veľmi vnímajú,“ uzatvára mama Danka.

S postupom, ktorý zvolila mama malej Mišky, sa stotožňujú aj psychológovia, u ktorých malí pacienti často končia. Rodičia v snahe čo najrýchlejšie pomôcť dieťaťu, utekajú k lekárovi. Na ich naliehanie im lekár predpíše liek či vitamínové doplnky, ktoré nezaberú, alebo je ich účinok len krátkodobý. Preto je treba každé dieťa s týmto problém riešiť zvlášť.

Zápcha
Prečítajte si tiež:

Zápcha

Čo spôsobuje vznik zápchy:

  • nevhodné zloženie stravy
  • nedostatok pohybu
  • málo tekutín
  • obmedzený čas na vyprázdňovanie
  • ako dôsledok častého používania rektálnych rúrok, glycerínových čapíkov, príp. preháňadiel
  • po obdobiach nechutenstva, zvracania, hnačiek atď.

Na čo dbať pri zápche:

1. Zmeňte jedálniček 

Zamyslite sa nad zložením stravy svojho dieťaťa. Zvýšte mu príjem vlákniny, ktorej je najviac v ovocí a zelenine. Do jedálnička zaraďte slivky, broskyne, hrozno, jablká či hrušky. Dobrou voľbou sú jogurty, kefírové výrobky a probiotické nápoje (s prihliadnutím na vek dieťaťa). Naopak, obmedzte príjem cukrov, sladkostí, čokolády, kakaa a korenia. Potraviny ako ryža, mrkva, banán a biele pečivo podporujú vznik zápchy. 

2. Zvýšte príjem tekutín 

Zabudnite na mýtus, že pitie sladkých vôd je prospešné, lebo dieťa tak vypije viac tekutín. Naučte ho piť čistú vodu, neperlivú minerálku a nesladený čaj. V menšom množstve sú vítané aj ovocné a zeleninové šťavy. Pozor – lacné „škatuľkové džúsy“ nemajú veľa spoločného s ovocím. 

3. Zacvičte si

Pri sedení pred televízorom sa nechce hýbať ani črevu. Dostatok pohybu je preto dôležitý aj pri odstraňovaní zápchy. Veď aj bábätkám pomáha pri nadúvaní priťahovanie nožičiek k brušku. Choďte s dieťaťom na ihrisko, alebo si len zahrajte futbal.

4. Voda je zázrak

A pri zápche nepomáha len jej pitie, ale aj kúpanie sa v nej. Teplý kúpeľ uvoľní svaly a v boji proti zápche môže byť veľkým pomocníkom. 

5. Pomocníci z lekárne

Mali by byť až poslednou voľbou, keď nič iné nezaberá. Glycerínový čapík môže dieťaťu jednorazovo pomôcť k vyprázdneniu, dlhodobý problém však nevyrieši. Rovnako ako rektálna rúrka, ktorej časté používanie vedie k oneskorenému vývoju vyprázdňovacieho reflexu. V konečníku dieťatka môže pri nesprávnom používaní spôsobiť trhlinky a následné vyprázdnenie bude opäť bolestivé a pre citlivé dieťatko aj traumatizujúce. 

POZOR! Použitie preháňadiel  vhodných pre deti  môže naordinovať  iba lekár. 

5. Buďte trpezlivý a chápavý. Na dieťa netlačte a netrestajte ho za neúspech spojený s vyprázdňovaním. Dieťa sa môže ešte viac „zablokovať“.

TIP:

Vyskúšajte trik,  ktorý sa osvedčil v praxi  – v kúte izby postavte stan  a dovnútra položte nočník.  Dieťaťu tak vytvoríte  vlastné súkromie. 

Ideme zo zápchou k lekárovi!

Áno, aj s týmto nepríjemným stavom môže pomôcť lekár. Aj keď vo väčšine prípadov rodičom odporučí úpravu jedálnička malého pacienta, s niektorými podrobnosťami by ste sa mu rozhodne mali zveriť. 

Pediater sa určite bude zaujímať o frekvenciu vyprázdňovania dieťaťa, o tvar a hustotu jeho stolice. Nezamlčte pred ním ani večne ušpinenú spodnú bielizeň vášho drobca. Môže ísť o paradoxnú hnačku, pri ktorej tuhá stolica upchá črevá, nespracovaná tekutina, ktorá sa nad ňou hromadí, ju obteká a dostáva sa von. 

Ak zápcha neustupuje, je vhodné zvážiť kvôli vylúčeniu ďalších ochorení návštevu alergiológa. Pomôcť môže aj proktológ – lekár, ktorý sa zaoberá ochoreniami spojenými s konečníkom, prípadne skúsený psychológ. Niektorí rodičia majú pozitívne skúsenosti aj s psychosomatickou klinikou.

Ak sa zápcha u dieťaťa rozvinula  ako dôsledok prežívania ťažkej stresovej situácie  (príchod súrodenca, zmena škôlky ap.),  je veľká pravdepodobnosť,  že v ťažkom období sa u dieťaťa objaví znova.

Zápcha JE problém

Hoci slovo zápcha na prvý pohľad neznie strašidelne, rodičia, ktorí s ňou bojovali u svojho dieťaťa, tvrdia opak. Vidieť svoje dieťa trpieť bolesťou, s ktorou mu nedokážete pomôcť, nie je jednoduché. Hlavne ak ide o takú „banalitu“, akou je kakanie... Tak, ako vo všetkom aj tu platí – lepšie jej predchádzať, ako neskôr riešiť následky. Nečakajte však, že sa dlhodobý problém vyrieši zo dňa na deň. Niekedy to trvá aj týždne či mesiace, kým sa krôčik po krôčiku dopracujete k bezproblémovému vyprázdneniu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: