Stolica dieťaťa: Čo by ste o nej mali vedieť?

Redakcia | 19. jún 2023
Stolica dieťaťa: Čo by ste o nej mali vedieť?

Medzi rodičmi sa stáva veľmi diskutovanou témou – ako často, v akej konzistencii, farbe a najhoršie je, ak nie je. Áno, tušíte správne, hovoríme o detskej stolici.

Odlišuje sa stolica dojčených detí a detí na umelej výžive?

Trošku áno – farbou aj hustotou. Stolica dieťaťa na umelej výžive je tmavožltá až hnedá, môže byť sfarbená až do zelena. Má tuhšiu konzistenciu.

Je v poriadku, keď mesačné dieťa kaká po každom dojčení?

V prvých týždňoch po narodení je úplne bežné, keď má dieťa stolicu v plienke po každom dojčení. Dokonca sa to považuje za „dôkaz“, že sa dieťatku dobre darí. Nie je pravdou, že časté kakanie je známkou nedostatočného zužitkovania prijatých živín. V prvých týždňoch sa počet stolíc môže vyšplhať aj na sedem až desať denne.

Je normálne, ak trojmesačné dieťa nemá stolicu viac ako týždeň?   

Rodičia začnú panikáriť, pokiaľ v plienke niekoľko dní nič nevidia. Domnievajú sa, že ide o zápchu a hľadajú rozmanité riešenia, napríklad použitie rektálnej rúrky. Pravda je však taká, že malé dieťa nemusí mať stolicu pokojne aj týždeň a nič sa nedeje. Materské mlieko zužitkuje bezo zvyšku a dieťa nemá čo vylúčiť.

Platí, že každé dieťa je iné. Stolica sedemkrát denne aj raz za sedem dní – všetko sa považuje za normálne. Niektorí „borci“ nekakajú dva týždne a stále to môže byť v norme. Aj keď je to už tak trochu na hranici.

Ako často by malo mať ročné dieťa nádielku v plienke?

Dvakrát denne alebo raz za dva dni. To je približný „štandard“. Už od šiestich mesiacov by sa stolica mala ustáliť plus mínus na tejto frekvencii.

Kedy sa zvyčajne objavuje zápcha?

Zápcha niekedy môže sprevádzať prechod dieťaťa na umelú výživu. Častejšie sa objavuje aj po zavedení prvých príkrmov. Nejde však o rozšírený problém. Diskusie na mamičkovských internetových fórach síce hovoria niečo iné, v skutočnosti však často ide iba o dojem, že dieťa táto nepríjemnosť trápi. Ako spoznať „skutočnú“ zápchu?

Stolica predtým mala dlhšiu dobu ustálenú frekvenciu a teraz sa už niekoľko dní nič nedeje. A pokiaľ predsa len čosi, v plienke nachádzate tuhé bobky (tuhé bobky sú tiež známkou nedostatočného príjmu tekutín). Je viditeľné, že dieťa má problém stolicu vytlačiť. Hoci veľmi chce, nedarí sa mu to. V tom prípade vyskúšajte režimové opatrenia. Stimuláciu pomocou rektálnej rúrky alebo teplomera – iba jemne a skôr výnimočne! Vítané sú zmeny v jedálnom lístku.

Na zápchu pomáha:

Osvedčilo sa pridať 1 – 2 lyžice rastlinného oleja do príkrmov. Pomôžu aj prezretejšie banány (nie tie krásne žlté, ale skôr mäkšie), jogurty, tradujú sa sušené slivky alebo slivková šťava. Okrem oleja to však nie vždy funguje. Vyskúšať môžete masáž bruška. Preháňadlá sa deťom neodporúčajú, pretože môžu podráždiť sliznicu čreva. Iba v prípade, ak nič nepomáha, je možné zvážiť použitie šetrného lieku, predovšetkým na zmäkčenie stolice.

Je zelená stolica skutočne hladová?

Písalo sa to už tisíckrát, no tento mýtus sa stále nedarí vyvrátiť – zelená stolica je vraj dôsledkom slabého mlieka a nedostatočného prospievania dieťaťa. Pozrite sa, ako to v skutočnosti je.

Zelená stolica môže mať tieto príčiny:

  • novorodenecká žltačka;
  • nadbytok mlieka, mliečnych výrobkov alebo potravín s vysokým obsahom železa

vo výžive matky;

  • kŕmenie umelou výživou – tá je obohatená o železo, ktoré spôsobuje zelenú stolicu;
  • nesprávna technika dojčenia – pokiaľ striedate oba prsníky počas jedného dojčenia, dieťa vypije viac predného mlieka a mliečneho cukru, ktorý v tele kvasí, práve to býva príčinou zelenej stolice. Dieťa by sa malo vždy kŕmiť iba z jedného prsníka, aby sa okrem predného dostalo aj k zadnému mlieku. Každé z nich má inú funkciu. Predné mlieko slúži najmä ako tekutina na utíšenie smädu, zadné obsahuje veľa tuku a ide o veľmi hodnotnú potravinu;
  • ak dlhšie nevymeníte pokakanú plienku, stolica môže trochu zozelenieť.

Zelená stolica nie je dôvodom na ukončenie dojčenia, prípadne jeho obmedzenie a prechod na umelú výživu. V drvivej väčšine prípadov totiž jej prítomnosť neznamená, že dieťa slabo prospieva a je hladné, ale má inú príčinu.

Obsah plienky ročného dieťaťa hýri všetkými farbami, môžem zostať pokojná?

Zvyčajne nejde o problém.

  • Červená stolica sa objaví, ak dieťa predtým zjedlo červenú repu alebo malo na obed paradajkovú omáčku.
  • Zelená farba je dôkazom, že v jedálnom lístku mali miesto špenát či brokolica.
  • Vzhľad stolice môžu meniť aj niektoré lieky, najmä železo na anémiu, ktoré ju sfarbuje do červena až čierna.
  • Prípadne umelá výživa farbiaca trochu do zelena. 

V stolici dieťaťa sú zvyšky nestráveného jedla...

Stane sa, že v plienke objavíte nestrávené uhorkové zrniečka alebo šupky čerešní. Neobávajte sa, dieťa nemá problémy s trávením potravy. Jeho zažívací trakt sa zatiaľ iba vyvíja a toto môže byť dôsledok. Ojedinele nespracovaná potrava, ktorá sa vracia von, je normálnou záležitosťou. Iná situácia nastáva, ak sa nestrávené zvyšky potravy opakujú so železnou pravidelnosťou. Vtedy je namieste zvážiť, či dojča nedostáva priveľa kusovitej potravy, ktorú v ústach nedokáže dobre požuť a spracovať.

Čo ak má stolica hnilobný zápach?

Hnilobný zápach v stolici sa obyčajne objaví po niekoľkých dňoch. Čiastočne aj krátko po tom, ako začnete podávať prvé príkrmy. Je to normálne a nie je potrebné sa pre to znepokojovať. 

Je napenená stolica dôvodom k obavám?

Najčastejším dôvodom je nadmerná tvorba plynov v črevách. Potrava v nich kvasí a dôsledkom toho vznikajú nepríjemné plyny. Príčina kvasenia? Zmena črevnej mikroflóry alebo nová zložka potravy. Ojedinelý výskyt napenenej stolice nie je dôvodom k obavám.

Čo ak detská stolica obsahuje „zvieratká“?

V detskej stolici sa môžu objaviť parazity. Konkrétne mrľa detská, škrkavka alebo články pásomnice. Črevné parazitózy nevymreli a môžu potrápiť aj dnešné deti. Prítomnosť parazita v stolici je vždy dôvodom pre návštevu lekára, ktorý vykoná vyšetrenie a nasadí príslušnú liečbu.

Ako vlastne vyzerá normálna stolica?

Má stredne hnedú farbu, je pevná, ale nie priveľmi tvrdá, vyzerá ako valec. Zvyčajne si myslíme, že stolica zapácha, ale paradoxne zdravá stolica priveľmi nezapácha. Pokiaľ má výrazný zápach, ide o prejav nejakého zdravotného problému. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: