ZÁPCHA u detí - čo môžete urobiť?

Mgr. Jana Caban | 4. máj 2020
zápcha u detí

Aj keď zápcha môže spôsobiť nepríjemné pocity a bolesť, zvyčajne je dočasná a dá sa liečiť.

Črevo sa líši od dieťaťa k dieťaťu rovnako ako u dospelých. To, čo je pre vaše dieťa normálne, sa môže líšiť od toho, čo je bežné pre iné dieťa. Väčšina detí má stolice 1 alebo 2-krát denne. Ostatné deti môžu ísť na veľkú potrebu o 2 až 3 dni alebo dlhšie.

Napríklad, ak je vaše dieťa zdravé a má normálnu stolicu bez nepohodlia alebo bolesti, jeho normálnym črevným vzorcom môže byť pohyb čriev každé 3 dni. 
Deti so zápchou môžu mať stolicu, ktorá je tvrdá, suchá alebo bolestivá. Tieto stolice sa môžu vyskytovať denne alebo môžu byť menej časté. 
Zápcha
Prečítajte si tiež:

Zápcha

Zápcha je častým problémom u detí

Je to jeden z hlavných dôvodov, prečo sú deti odkázané na špecialistu, ktorý sa nazýva detský gastroenterológ.

Tu sú informácie z Americkej akadémie pediatrov (AAP) o zápche a jej príčinách, symptómoch a liečbe, ako aj o spôsoboch, ako jej zabrániť:

Čo spôsobuje zápchu?

Zápcha sa často vyskytuje z rôznych dôvodov.  
  • Strava.  Zmeny v strave alebo nedostatočné množstvo vlákniny alebo tekutín v strave vášho dieťaťa môžu spôsobiť zápchu.
  • Choroba.  Ak je vaše dieťa choré a stráca chuť do jedla, jeho zmena v stravovaní môže zvrhnúť jeho systém a spôsobiť mu zápchu. Zápcha môže byť vedľajším účinkom niektorých liekov. Zápcha môže byť spôsobená niektorými zdravotnými problémami, ako je napríklad hypotyreóza (nedostatočná činnosť štítnej žľazy).
  • Zadržiavanie.  Vaše dieťa môže z rôznych dôvodov zadržiavať stolicu. Môže sa  snažiť vyhnúť vyprázdneniu, aby sa vyhlo bolesti pri prechode tvrdej stolice. Alebo sa môže zaoberať otázkami nezávislosti a kontroly - je to bežné medzi 2 a 5 rokmi. Vaše dieťa môže zadržiavať, pretože sa jednoducho nechce prestať hrať. Vaše staršie dieťa môže zadržiavať, keď je mimo domova, v tábore alebo v škole, pretože je v rozpakoch alebo sa cíti nepohodlne v súvislosti s použitím verejnej toalety.
  • Iné zmeny. Vo všeobecnosti akékoľvek zmeny v rutine vášho dieťaťa, ako napríklad cestovanie, horúce počasie alebo stresové situácie, môžu ovplyvniť jeho celkové zdravie a fungovanie jeho vnútorností.
Ak sa zápcha nelieči, môže sa zhoršiť. Čím dlhšie stolica zostane vo vnútri dolného črevného traktu, tým je väčšia, pevnejšia a suchšia. Potom je zložitejšie a bolestivejšie sa vyprázdniť. Vaše dieťa môže z dôvodu bolesti začať zadržiavať stolicu. To vytvára začarovaný cyklus.  

Aké sú príznaky zápchy?

Príznaky zápchy môžu zahŕňať:  
  • Mnoho dní bez normálnych pohybov čriev
  • Tvrdé stolice, ktoré ťažko prechádzajú tráviacim traktom
  • Bolesť brucha , bolesti žalúdka, kŕče alebo nevoľnosť
  • Rektálne krvácanie z mikrotrhlín
  • Znečistenie spodnej bielizne
  • Slabá chuť do jedla
Môžete si tiež všimnúť, že vaše dieťa prešľapuje na mieste, strúha grimasy, naťahuje sa, má zaťatý zadok alebo krúti telom po zemi. Môže to vyzerať, akoby sa vaše dieťa snažilo vytlačiť stolicu von, ale namiesto toho sa ju snaží zadržať.  

Ako sa lieči zápcha?

Zápcha sa lieči rôznymi spôsobmi. Lekár vášho dieťaťa odporučí, čo je najlepšie pre situáciu vášho dieťaťa. V niektorých prípadoch môže byť potrebné, aby vaše dieťa podstúpilo lekárske vyšetrenie skôr, ako lekár vášho dieťaťa odporučí liečbu. Napríklad lekár vášho dieťaťa môže potrebovať nahliadnuť do tela dieťaťa a na vytvorenie týchto obrázkov sa môžu použiť röntgenové lúče. Vo väčšine prípadov nie sú potrebné žiadne testy.  

Čo je enkopréza?

Ak vaše dieťa zadržiava stolicu, môže vytvoriť takú veľkú stolicu, že sa jeho konečník roztiahne. Už nemusí cítiť nutkanie na vyprázdnenie, až kým nie je stolica príliš veľká na to, aby mohla byť vyprázdnená bez pomoci klystíru, preháňadla alebo iného ošetrenia. Občas môže ako stolica prejsť iba tekutina a presakuje na spodnú bielizeň vášho dieťaťa. Tekutá stolica môže vyzerať ako hnačka, ktorá mätie rodičov aj pediatrov, ale nie je to tak. Tento problém sa nazýva enkopréza.

Diétne zmeny

  • Bábätká. 
    Zápcha je zriedkavo problémom u mladších detí . Keď vaše dieťa začne s tuhými potravinami, môže sa to dočasne  stať problémom. Lekár vášho dieťaťa môže odporučiť pridať viac vody alebo džúsu do detskej stravy.
  • Staršie deti. 
    Keď má dieťa alebo mladistvý zápchu, môže to byť preto, že jeho strava neobsahuje dostatok jedál s vysokým obsahom vlákniny a vody. Lekár vášho dieťaťa môže navrhnúť pridanie potravín s vysokým obsahom vlákniny do stravy vášho dieťaťa a môže ho povzbudiť, aby pil viac vody. Tieto zmeny v strave vášho dieťaťa pomôžu zbaviť sa bolesti brucha spôsobenej zápchou.
V niektorých prípadoch môže lekár vášho dieťaťa predpísať liek na zjemnenie alebo vyprázdnenie stolice. Nikdy nedávajte dieťaťu preháňadlá alebo klystír, pokiaľ lekár vášho dieťaťa nepovie, že je to v poriadku; preháňadlá môžu byť pre deti nebezpečné, ak sa nepoužijú správne. Po vyprázdnení stolice vám lekár vášho dieťaťa môže navrhnúť spôsoby, ako môžete pomôcť dieťaťu vyvinúť dobré návyky čriev, aby sa zabránilo opätovnému zadržiavaniu stolice.  

Ako možno zabrániť zápche?

Pretože vzory čriev každého dieťaťa sú odlišné, zoznámte sa s normami čriev vášho dieťaťa. Poznamenajte si obvyklú veľkosť a konzistenciu jeho stolice. To vám a lekárovi vášho dieťaťa pomôže určiť, kedy sa vyskytne zápcha a ako ju čo najlepšie liečiť. Ak vaše dieťa nemá normálne črevné pohyby každých pár dní alebo je preň nepohodlné, keď sa má vyprázdniť, môže potrebovať pomoc pri vývine správnych črevných návykov.  

Čo môžete urobiť…  

  • Povzbudzujte svoje dieťa, aby pilo veľa vody a jedlo potraviny s vysokým obsahom vlákniny.
  • Pomôžte svojmu dieťaťu nastaviť pravidelnú toaletu, režim vyprázdňovania.
  • Povzbudzujte svoje dieťa, aby bolo fyzicky aktívne. Cvičenie spolu s vyváženou stravou poskytuje základ pre zdravý a aktívny život.

Získanie dostatočného množstva vlákniny v strave

AAP odporúča, aby ľudia vo veku od 2 do 19 rokov konzumovali denné množstvo vlákniny, ktoré sa rovná ich veku plus 5 gramov vlákniny. Napríklad, ak je vaše dieťa vo veku 2 roky (2 plus 5 gramov), odporúča sa 7 gramov vlákniny.  

Pamätajte ...

Ak máte obavy o pohybe čriev vášho dieťaťa, obráťte sa na vášho pediatra. Odpoveďou môže byť jednoduchá zmena stravovania a cvičenie. Ak nie, lekár vášho dieťaťa môže navrhnúť plán, ktorý bude pre vaše dieťa najlepšie fungovať. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: