Ako zistiť, že vaše dieťa je na nočník pripravené?

Jana Fialová | 23. máj 2017
Ako zistiť, že vaše dieťa je na nočník pripravené?

Kedy je správny vek na nácvik na nočník?

Primeraný vek na zbavenie sa plienok je cca 2 roky. Niektoré deti sú pripravené na učenie sa skôr, u iných však úspech dosiahnete až okolo štyroch rokov.

Kedy začať s učením na nočník?

Malé úspechy môže dieťa dosiahnuť už skôr ako v odporúčanom veku, ale málokedy dosiahne úplnú čistotu pred dovŕšením 2,5 roka

Výskumy realizované Americkou pediatrickou akadémiou zistili, že deti, ktoré začnú s nácvikom v 18 mesiacoch, nemusia dosiahnuť úplnú čistotu (cez deň i v noci) ani vo veku štyroch rokov, zatiaľ čo deti, ktoré začnú po dvoch rokoch veku, dosahujú do veku troch rokov kompletnú čistotu.

Dieťa by v čase nácviku chodenia na nočník malo byť schopné aspoň na krátky čas zovrieť svaly zvierača a vedieť ich i uvoľniť. 

Podľa čoho zistíme, že dieťa je pripravené na používanie nočníka?

  • Dieťa sa dokáže samo sa vyzliecť, prípadne i obliecť.
  • Nemalo by byť v období, keď všetko odmieta.
  • Dokáže chvíľu ticho sedieť, keď sa s ním rozprávate alebo mu čítate.
  • Má „suché obdobie“ niekedy aj 3 až 4 hodiny, t. j. počas tejto doby zostane plienka suchá. (Znamená to, že má dostatočnú kapacitu močového mechúra a zvierače sú dostatočne vyvinuté, aby udržali moč a stolicu.)
  • Zostane suché počas popoludňajšieho spánku.
  • Mokrá plienka mu prekáža a dožaduje sa jej výmeny.
  • Chce byť samostatné.
  • Dokáže rozumieť jednoduchým príkazom a samo o niečo požiadať.
  • Jeho slovník obsahuje jednoduché slová, ktorými vie upozorniť na svoju potrebu.
  • Snaží sa napodobňovať dospelých, hlavne hygienické návyky, chodí s vami na záchod, do kúpeľne.
  • Svojimi otázkami ukazuje záujem o nočník alebo toaletu.

Perlička na záver: Aké to mali naše staré mamy?

Naše mamy a staré mamy len nechápavo krútia hlavou nad voľnosťou našich detí a našou (podľa nich) ľahostajnosťou,  keď dieťa ešte v dvoch rokoch veselo funguje s plienkami.

Nuž, časy sa menia a nie všetko, čo bolo dobré pred 50 rokmi, je dobré i teraz. V knihe Naše dítě, autorky MUDr. M. Klímovej-Fugnerovej z roku 1956 sa objavili aj takéto rady v súvislosti s „odplienkovávaním“ dieťatka: 

Žehlenie plienok je zdravotne nevyhnutné aspoň do troch mesiacov. Keď je to možné, sušíme plienky na slnku. Žehlenie je dobrá dezinfekcia!“

Sklenený nočník sa neosvedčuje – zavinil už viac ťažkých poranení, keď sa rozbil. Dieťa ho môže použiť len s vaším dozorom. Lepší je plechový nočník smaltovaný, alebo hlinený.“ 

„Ak ste ešte nezačali s nácvikom, dvanásty mesiac veku dieťaťa je poslednou príležitosťou, ak chcete – ako mnohé iné matky – dosiahnuť to, aby ste mohli povedať: Od prvého roka ani jedna plienka!“

Tak vidíte, látkové plienky, ani chýru o plastovom nočníku. Čudujete sa, že sa naše mamy a staré mamy sa s nácvikom na nočník tak ponáhľali? 
Nech už sa vám podarí tento veľký krok s dieťaťom urobiť skôr či neskôr, želáme vám, aby cestu k nočníku nesprevádzali slzy a vzdor, ale radosť a pozitívne myslenie. Veľa trpezlivosti a málo nehôd pri odvykaní od plienok!
Prečítajte si: Ako naučiť dieťa na nočník?

Prečítajte si: TEST: Je vaše dieťa pripravené začať s nácvikom na nočník?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: