Dieťa je ako zrkadlo, ktoré odráža svet svojich rodičov: 10 účinných spôsobov, ako byť dobrým vzorom

MK | 23. august 2024
10 účinných spôsobov, ako byť každý deň dobrým vzorom pre svoje dieťa

To, čo deti vidia a zažívajú, sa pre ne stáva normou. Malé deti ešte nedokážu rozlíšiť, čo je správne a čo nie, a tak bez váhania napodobňujú všetko, čo vidia.

Prečo je také dôležité, aby sme boli pre deti príkladom toho, čo od nich očakávame?

Deti pozorujú, ako konáme, ako komunikujeme s ostatnými a ako sa o seba staráme. Počúvajú naše rozhovory a sledujú naše reakcie na iných ľudí, všímajú si, ako si ráno umývame zuby a ako sa dívame na seba do zrkadla. Napodobňujú naše reakcie a jazyk, keď sa hneváme.

Snažíme sa podporovať dobré správanie a zdravé návyky u detí, ale často hovoríme jedno a konáme iné. Všetci sme múdri a hovoríme svojim deťom, ako sa majú správať, ale ak sa sami nesprávame podľa toho, čo hovoríme, potom je trochu nespravodlivé a nereálne očakávať od nich niečo iné. Mentalita „rob, ako hovorím, nie ako robím“ pri výchove nepomôže.

To najlepšie, čo môžeme urobiť, je byť dobrým príkladom.

10 účinných spôsobov, ako byť každý deň dobrým vzorom

1. Hovorte o sebe pekne

Možno sa vám to nezdá dôležité, ale dieťa si všíma, ako sa správate k sebe a ako o sebe hovoríte. Ak dieťa počuje, že o sebe hovoríte, že ste napríklad tuční, neatraktívni alebo neúspešní, môže to viesť k presvedčeniu, že nie je normálne alebo prijateľné vyzerať určitým spôsobom, alebo že naše úspechy nezodpovedajú úspechom iných. Keď o sebe hovoríte pekne, učíte svoje dieťa, ako si budovať zdravé sebavedomie, sebaúctu a sebalásku. A to predsa chcete, nie?

2. Ospravedlňte sa, keď urobíte chybu

Vedieť si priznať chybu je niečo, čo robí problém mnohým dospelým. Ale ak to nedokážeme my, ako môžeme očakávať to isté od našich detí? Keď urobíte niečo, čo vás mrzí, nezabudnite sa ospravedlniť. Vaše dieťa si to všimne a ocení. Nie je to slabosť a neohrozí to vašu autoritu, práve naopak.

10 účinných spôsobov, ako byť každý deň dobrým vzorom pre svoje dieťa

3. Vždy pozdravte a používajte slová „prosím“ a „ďakujem“

Svojim deťom dávame príklad aj v maličkostiach, ktoré sa môžu zdať bezvýznamné. Dobrým príkladom sú obyčajné pozdravy: či už je to sused, ktorého stretnete pri vchode do paneláku, na ulici, alebo predavačka, keď odchádzate z obchodu. Rodičia často poučujú svoje deti, aby používali tieto „zázračné“ slová, no zabúdajú, že rovnako veľkú zodpovednosť nesú oni, keď ich správne nenaučia používať. Ak dieťa vidí, ako rodičia pekne prosia o niečo, čo si želajú, a potom poďakujú, príde mu to prirodzené zopakovať.

4. Prejavte úctu a rešpekt ostatným

Dbajte na to, aby vaše dieťa videlo, že drobné prejavy úcty nás nič nestoja, no pre ostatných znamenajú veľa. Niekedy stačí urobiť veľmi malú vec, napríklad podržať dvere susedovi, ktorý s vami vychádza z vchodu. Keď dieťa dostane pozitívnu spätnú väzbu vo forme úsmevu alebo pochvaly, pokúsi sa toto gesto zopakovať aj nabudúce. Ak chcete, aby z vašich detí vyrástli láskaví a empatickí ľudia a mali zdravé vzťahy, potom je dôležité, aby ste nimi boli aj vy. Buďte láskaví k svojmu okoliu. Naučte svoje dieťa, aby bolo veľkorysé. Ak napríklad necháte drobné čašníkovi v reštaurácii, vysvetlite dieťaťu, prečo ste tak urobili.

5. Zaujímajte sa o svojich blízkych

Každého z nás poteší, keď nám niekto zavolá alebo napíše a spýta sa, ako sa máme. Z tohto dôvodu by sme mali učiť svoje deti, aby sa úprimne zaujímali aj o životy iných. Môžete napríklad spolu tráviť čas volaním starým rodičom alebo iným členom rodiny, ktorých ste nejaký čas nevideli. Môžete ponúknuť pomoc blízkej rodine s malým dieťaťom a na chvíľu ho postrážiť, alebo upiecť koláč a zaniesť ho krstnej.

6. Pochváľte ostatných

Prijímanie komplimentov je vždy príjemné. Už od malička môžeme deti učiť, že je príjemné nielen prijímať pochvalu či komplimenty, ale aj oboje posúvať ďalej. Všímať si dobré veci na ľuďoch je oslobodzujúce a vedie nás k príjemným interakciám s ostatnými. Takéto vnímanie súvisí s prvým bodom – vlastnou sebaúctou. Ak si cením seba, dokážem oceniť aj ostatných. Skúste sa pri čítaní alebo sledovaní rozprávky s dieťaťom rozprávať o charakteroch postáv a opýtajte sa ho, za čo by pochválilo nejakú postavu. Takto vieme zdôrazniť aj určité hodnoty, ktoré stoja za to, aby sme ich ocenili.

7. Čítajte spolu

Dieťa napodobňuje nielen správanie svojich rodičov, ale aj ich zvyky. Keď teda trávite kvalitný čas napríklad hraním spoločenských hier, rozprávaním alebo čítaním kníh, vybudujete mu zdravú rutinu, ktorá sa preň neskôr v živote stane prirodzenou. Fantastickou aktivitou je spoločné čítanie. Spája v sebe kvalitný spoločný čas, učenie (v rozprávkach a príbehoch je milión príležitostí), rituál, rozvoj komunikačných schopností a jazyka. Benefity sú neoceniteľné.

8. Nikto z nás nie je dokonalý a ani svet taký nie je

Všetci máme svoje chvíle. Všetci sa občas cítime unavení a mrzutí, máme starosti v práci, v rodine alebo zdravotné problémy. Dieťa nie je úplne izolované od týchto našich vecí a prežívania. Môžeme mu však ukázať, že aj keď nemáme dobré obdobie a v niečom sme možno zlyhali alebo nás postihlo nešťastie, je to prirodzené a normálne. Nie je to koniec sveta. Všetci z času na čas pokazíme veci a bojujeme s nimi. Celý život sa stretávame s prekážkami. Dôležité je, ako urobíme zmeny, aby sme problém zmiernili alebo obrátili v náš prospech.

9. Zdravé návyky

Ak dúfate, že deti budú zdravo jesť, robte to aj vy. Ak chcete, aby sa deti hýbali, hýbte sa aj vy, aby ste zostali fit. Ak chcete, aby si deti po sebe upratovali, nasmerujte ich, ako to urobiť. Majte vo svojich veciach poriadok a ukážte, že sami rešpektujete pekný domov. Jednoducho, aj v záležitostiach ako sú stravovacie návyky, zdravý životný štýl a poriadkumilovnosť, si deti berú príklad od vás.

10. Menej času pri obrazovke

Uvedomte si svoje zvyky, pokiaľ ide o čas strávený na mobile či pred obrazovkou. Dieťa vás vidí a ak je mobil vašou predĺženou rukou aj pri večeri alebo pri rozhovore s dieťaťom, prečo očakávate, že to bude mať inak?

Deti sa učia najviac z toho, čo vidia, a nie z toho, čo im hovoríme. Preto je dôležité žiť hodnoty, ktoré im chceme odovzdať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: