KNIHY sú skvelým spoločníkom: 10 benefitov čítania

Kristína Majerová | 5. apríl 2020
benefity citania

Kniha v ruke dieťaťa robí zázraky.

10 benefitov čítania pre deti

1. Deti, ktoré často čítajú, sa v čítaní zlepšujú – pri každej činnosti, ktorá sa pravidelne opakuje, dochádza k jej zlepšovaniu. 

2. Cvičí mozog: čítanie je pre ľudský mozog oveľa zložitejšou záležitosťou, ako napr. sledovanie televízie. Čítanie posilňuje mozgové spojenia a vytvára nové spojenia.

3. Zlepšuje koncentráciu: deti pri čítaní zvyčajne sedia ticho a pokojne, aby sa mohli sústrediť na príbeh. Mozog sa spomaľuje. Ak si deti čítajú často, rozvíjajú aj schopnosť sústredenia, stíšenia sa a relaxácie.

4. Obohacuje slovnú zásobu a jazykové zdatnosti:  Deti sa čítaním učia nové slová. Podvedome absorbujú informácie o tom, ako štruktúrovať vety a ako efektívne používať slová a iné jazykové prvky pri písaní a hovorení.

5. Rozvíja detskú predstavivosť: vynikajúci prístup podpory snívať a podporujúci kreativitu. Navyše podporuje logické myslenie a zručnosti pri riešení problémov. Pri čítaní mozog prekladá text na obraz, fantázia pracuje na plné obrátky.

6. Zlepšuje sa schopnosť empatie a rozširuje obzory – deti si začínajú predstavovať, ako by sa cítili v danej situácii. Čítaním rôznych kníh sa deti učia o ľuďoch, miestach a udalostiach mimo vlastnej skúsenosti.

7. Kniha ako dobrý spoločník – kniha alebo elektronická čítačka nezaberá veľa miesta a je ľahká na prenášanie, takže ju môžete vziať kamkoľvek a mať ju vždy poruke.

8. Zlepšuje komunikačné zručnosti – okrem kontaktu, ktorý s vami deti majú počas čítania, si dieťa rozvíja užitočné komunikačné schopnosti sledovaním interakcie medzi postavami v knihách. Taktiež ide o jedinečnú príležitosť stráviť spolu s dieťaťom kvalitný čas. Mnohé deti, ako dospievajú, rady spomínajú na časy strávené s rodičmi práve čítaním. 

9. Čítanie ako príležitosť tráviť spoločne čas – rodinné čítanie v obývačke, na posteli, spoločná návšteva knižnice...

10. Čítajúce deti majú lepšie výsledky v škole – čítanie podporuje rozvoj všetkých oblastí, nielen jazyka. Deti, ktoré pravidelne čítajú, dosahujú všeobecne lepšie študijné výsledky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: