Radí pán Mrkvička: Najlepšie knihy pre deti

Redakcia | 13. september 2017
Radí pán Mrkvička:  Najlepšie knihy pre deti

Ako dobré súčasné knihy pre deti nájsť v záplave kadečoho na knižnom trhu?

Každá knižka sa tvári, že je najlepšia, a ani na jednej nie je napísané –„dobrý deň, mňa si nekúpte – nestojím za nič...“ A tak som pátral a pátral a našiel som tieto štyri rady, ako spoznať tú pravú:   

RADA PRVÁ: Nebojte sa súčasných kníh pre deti!

Špičková detská literatúra naberá silu každým dňom. Súčasní najlepší spisovatelia a ilustrátori sú odvážnejší, často vtipnejší, farebnejší, nápaditejší. Vedia, čo sú radosti a starosti našich detí.

Môže vás zaujímať:12 tipov, ako deťom vštepiť lásku ku knihám alebo Aby čítanie nebolelo

Hrdinami súčasných kníh možno nebudú krvilační piráti, odvážni indiáni, ani hráškové princezné, ale deti lietajúce na drakoch a metlách, bojujúce s upírmi a čarodejníkmi. Ich zvierací priatelia možno nebudú psíci, ale vlci. Ale napriek tomu v tých naozaj kvalitných príbehoch pôjde vždy o „veľký príbeh“ a o skutočnú pravdu, skutočnú lásku, skutočné dobro, rovnako ako v tých nami milovaných „indiánkach“.

ako vybrazt dobru knihu

RADA DRUHÁ:  Vyhnite sa braku.

Ako ho spoznať?

  • Po prvé – obálka farbami priam kričí. Kontúry postáv sú zjednodušené.
  • Po druhé – brak sa prezrádza už názvom: Rozprávočky pre malé dobré detičky do postieľočky, či Veselé rozprávočky na dobrú nôcku nebude to pravé orechové pre dobré čítanie.
  • Po tretie: Najčastejšie tieto knihy recyklujú, zjednodušujú, prerozprávajú tisíckrát známe príbehy. A nakoniec, keď sa do takejto knihy začítate, rýchlo prídete na to, že má problém aj s pravopisom.

Inšpirujte sa: Rozvíjajte intelekt dieťaťa čítaním

ako vybrazt dobru knihu

RADA TRETIA:  Všímajte si aj iné žánre  ako básne a rozprávky.

Nie sú až také viditeľné, ale môžu do čítania s deťmi priniesť nový vietor. Čítať si s deťmi zrozumiteľný a pútavý životopis Einsteina, Edisona alebo Leonarda môže okrem porozumenia novým veciam priniesť hoci aj úvahu nad tým, čo v živote stojí za to skúsiť, a aj otázku, ako sa stať géniom.

5 tipov ako motivovať dieťa k čítaniu

Alebo príbehy z histórie – kniha Múr od Petra Sísa, držiteľa ceny H. Ch. Andersena za ilustrácie, hovorí o našej nedávnej minulosti – o živote chlapca za železnou oponou a jeho túžbe preletieť ponad ňu. Vďaka nej môžete priniesť svojim deťom spomienky na vlastné detské roky. Niektoré moderné fantasy majú skutočne umelecké ambície a rovnakej kvality sú aj viaceré náučné knihy či encyklopédie. 

A RADA ŠTVRTÁ A POSLEDNÁ: Každá kniha je mačka vo vreci a či stojí za to, zistíte až po jej prečítaní.

Všímajte si knihy od spisovateľov a ilustrátorov, ktorí si za svoju tvorbu získali uznanie, ako je napr. Cena H. Ch. Andersena, Carnegie medal či Astrid Lindgren award. A raďte sa – tipy na zaujímavé knihy majú spisovateľ Daniel Hevier, kritičky a teoretičky detskej literatúry Zuzana Stanislavová, Markéta Andričíková, Timotea Vráblová a tri tipy mám dnes aj ja.

Prečítajte si aj ďalšie dobré rady od Tibora Hujdiča alias Pána Mrkvičku.

 Radí pán Mrkvička: Keď číta ocko
Radí pán Mrkvička: Keď čítanie deťom (ne)bolí

Tibor Hujdič je nadšeným čitateľom detskej literatúry a propagátorom čítania. Je majiteľom detského kníhkupectva www.mrkvicka.sk. Deti zo škôl a škôlok inšpiruje k čítaniu svojím Čítaním s Mrkvičkom. Pre Rádio Slovensko pripravuje reláciu Detská knižnica o kvalitnej literatúre pre deti a mládež. Najradšej číta so svojou desaťročnou dcérou Alicou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: