12 tipov, ako deťom vštepiť lásku ku knihám alebo Aby čítanie nebolelo

Redakcia | 6. apríl 2017
12 tipov, ako deťom vštepiť lásku ku knihám alebo Aby čítanie nebolelo

Čítanie podporuje fantáziu, pomáha rozvíjať intelekt, umožňuje snívať či rozširovať obzory...

O tom, aké je čítanie užitočné, snáď nikto nepochybuje, preto práve v časoch rozmachu multimédií v deťoch pestujme lásku ku knihám i k samotnému čítaniu. Ak sami radi čítate, bude to pre vás nielen príjemnejšie, ale i jednoduchšie.

Dieťaťu začnite čítať už od narodenia

Najjednoduchším receptom, ako dieťaťu vštepiť lásku k písaným príbehom, je čítanie už v čase, keď je bábätko ešte malé. Ak si hovoríte, že na čítanie rozprávok máte čas, ste na omyle. Každé bábätko bude svoju mamičku rado počúvať, jej pokojný hlas a prítomnosť ho bude upokojovať, bude sa cítiť milované i ochraňované a časom sa čítanie premení na rituál, ktorý spoločne poteší obe strany. Spočiatku bábätku môžete pokojne čítať aj z vašej rozčítanej knižky, ale v období staršieho dojčaťa a batoľaťa už radšej siahnite po detských knihách.

Ak s čítaním začnete dostatočne skoro, v neskoršom období sa vyhnete núteniu do čítania a výlučnému uprednostňovaniu televízie či počítača.

Urobte z večerného čítania pravidelný rituál

Čas pred ukladaním na spánok využite na upokojenie bábätka. Batoľa si po dni plnom vzrušujúcich situácií obľúbi čas, keď mu mamička alebo otecko venujú pokojnú atmosféru vyplnenú čítaním. Dieťa si na situáciu rýchlo privykne a aj kvôli čítaniu sa do postieľky bude tešiť. Vhodné je pokračovať v čítaní dovtedy, kým je dieťa na prvom stupni, neskôr si bude oveľa radšej čítať samo.

Buďte príkladom

Dieťaťu budete zbytočne vysvetľovať, aké je čítanie krásne, ako rozširuje obzory, keď vás v živote nevidelo držať knihu v ruke. V prvom rade sa učí pozorovaním, možno vás neraz prekvapí situácia, keď práve v reakcii dieťaťa spoznáte svoj vplyv. Preto si čítajte aj pri dieťati, keď sa hrá samo alebo so súrodencom či kamarátom. 

Pozrite si tiež: Riadky zúfalej matky: Moje dieťa sa naučí zaspávať v postieľke...

Zabezpečte mu dostatok materiálu na čítanie

Ak rozmýšľate, ako zlákať dieťa k čítaniu, mali by ste sa pozrieť práve po lákavom detskom sortimente. Ak dieťa nečíta rado, hrubá kniha (aj keď príbeh môže byť veľmi zaujímavý) môže pôsobiť pre dieťa demotivujúco. Spočiatku preto siahnite radšej po tenších knižkách, alebo ponúknite dieťaťu na čítanie detské časopisy, staršiemu dieťaťu na čítanie zabezpečte komiksy. Tie majú u detí skutočne čarovnú moc.

Rozprávajte sa o tom, čo dieťa číta

Diskutujte spolu o knižke, ktorú dieťa číta alebo už prečítalo, dbajte však na to, aby debata nebola nudná, ak sa dieťa o príbehu rozprávať nechce, nenúťte ho. Na rozhovor ho môžete nalákať aj inak, napr. pri čítaní ho prerušte a upozornite na zaujímavú pasáž, skúste sa ho opýtať na to, čo si myslí, ako bude príbeh pokračovať ďalej. Dieťa bude rado hádať a položené otázky v ňom podporia predstavivosť, premýšľanie i analyzovanie. Práve pri diskusii poľahky zistíte, či dieťa čítanému textu rozumie.

Neprehliadnite: Výchova detí: dve slová

Urobte z knihy priateľa

Ak je vaše dieťa zanietený futbalista, alebo začínajúca umelkyňa, prípadne sa v rodine diskutuje o tom, akého domáceho miláčika si zaobstaráte, situáciu využite na návštevu knižnice alebo kníhkupectva a orientujte sa na výber literatúry s rovnakou tematikou, akého koníčka má vaše dieťa. Ukážte mu, koľko zaujímavých informácií môže z kníh načerpať, akými vedomosťami sa môže pred kamarátmi z krúžku prezentovať. Dieťa nebude outsiderom a na druhej strane ho pripravujete na samostatné štúdium.

Zaujme vás tiež: Hry na rozvíjanie tvorivosti a samostatnosti

Pri čítaní dramatizujte

Deti jednoducho zbožňujú, keď im rodičia čítajú. Čítanie však môžete urobiť oveľa zaujímavejším, keď budete pri tom „hrať“ – používať dôraz na niektoré slová, zvyšovať a znižovať intenzitu hlasu tak, ako si text vyžaduje, meniť rytmus – to všetko príbeh zdramatizuje a malého poslucháča poľahky zaujme a vtiahne do deja.

Striedajte sa

Pri hlasnom čítaní požiadajte dieťa, aby vás na chvíľu vymenilo. Príklad: každý môže prečítať jednu stranu, ak je dieťa v prvom ročníku a ešte nevie dobre čítať, môžete sa striedať tak, že dieťa prerozpráva to, čo vy prečítate. Keď počutý text zopakuje, rozvíja svoju sluchovú pamäť a neskôr sa v škole na hodine dokáže naučiť hneď z výkladu pani učiteľky a tak zníži „drilovanie“ učiva v domácom prostredí. 

Toto si musíte prečítať: Nerobme z písania strašiaka: Ako podporiť písanie už v predškolskom veku?

Dieťa naučte porozumieť textu hravou formou

Ak dieťa pri čítaní danému slovíčku nerozumie a obráti sa na vás s otázkou „Čo to znamená? Tomuto slovu nerozumiem“, nevysvetľujte mu okamžite význam slova. Ukážte mu, že ak si prečíta celú vetu, samo dokáže porozumieť neznámemu výrazu. Dajte dieťaťu šancu, aby na to prišlo samo, odmena v podobe zvýšeného sebavedomia i lepšej samostatnosti ho neminie. Nakoniec si overte, či dieťa textu skutočne porozumelo. 

Dieťaťu nechajte voľnú ruku

Aby sa z čítania nestala iba ďalšia domáca povinnosť, dieťa by malo predovšetkým čítať to, čo ho zaujíma. Nájdite si čas a zájdite si spolu do knižnice. Dieťa by malo mať svoj čitateľský preukaz a vyberať si literatúru, ktorá ho zaujíma. Ak máte doma počítačového fanatika a návšteva knižnice či výber kníh mu veľmi nevonia, môžete mu poradiť výberom už spomínaného komiksu. Práve komiksy sú u „počítačových detí“ prvým krokom k čítaniu „normálnej“ literatúry. 

Ak čítanie nemá konca

Často sa večer stáva, že si dieťa počúvanie čítaného textu natoľko obľúbi, alebo chce spánok čo najviac odsunúť, až vás doslova uprosí, aby ste v čítaní pokračovali ďalej? V tomto prípade je potrebné určiť hneď od začiatku vyjednávania jasné pravidlá. Pokojne môžete povedať: „Je neskoro, dnes už v čítaní pokračovať nebudeme, ale keď chceš, môžeme sa o príbehu, rozprávke ešte chvíľku porozprávať...“  

Čítanie podporuje aj sklon k výtvarnému či dramatickému umeniu

Takmer všetky deti rady kreslia. Ak vaše dieťa kreslenie doslova zbožňuje, požiadajte ho, aby nakreslilo obľúbenú postavičku z rozprávkového príbehu, napr. Pyšnú princeznú, Skúpeho maca... Požiadajte ho, aby vám postavu opísalo, aké má vlastnosti, prečo si vybralo práve túto postavičku, porozprávajte sa o charakterových vlastnostiach, či v príbehu koná správne...

Zaujímavé: Comenia Script – nahradí klasické písané písmo?

Deti sa rady hrajú na rozprávkové bytosti, preto akýkoľvek príbeh môžete premeniť aj na rozprávkovú hru, okrem nadšenia budete potrebovať i nejaký čas na prípravu. Dieťa môžete vyzvať, aby vám pomohlo s prípravou kulís. Spoločne ich nakreslite na väčší (baliaci) papier, alebo na niekoľko veľkých výkresov, ktoré môžete zospodu podlepiť lepiacou páskou. Do hry môžete zapojiť aj otecka, čím viac ľudí na scéne, tým lepšie. Každej osobe priraďte jednu postavu z knižky. Rozprávača by mala robiť osoba, ktorá vie najlepšie čítať, aby mohla sledovať dialógy, prípadne čítať text. Alebo improvizujte a sami si vymyslite nejaký rozprávkový príbeh.

Dúfame, že sme vás k čítaniu s deťmi dostatočne inšpirovali. No mali by ste vedieť, že je dobré, ak:

  • dieťaťu vždy poviete názov knihy a autora.
  • nečítate iba text, ale dieťaťu umožníte v knihe listovať a prezerať si obrázky, prípadne budete hovoriť o ilustráciách. Ak sa o nich aj porozprávate, čítanie sa stane atraktívnejšie.
  • nečítate rýchlo a štýlom „len nech to čítanie mám čo najrýchlejšie za sebou“. Dieťa to vycíti a čítanie bude brať ako povinnosť, a nie potešenie.
  • pri dlhších kapitolách alebo hrubších knihách si vždy spoločne pripomeniete, čo sa udialo v poslednej časti.
  • vyžaduje dieťa čítanie rovnakej rozprávky niekoľkokrát po sebe? Umožnite mu to. Keď vás neustále opakovanie jedného príbehu prestane baviť, navrhnite mu výmenu, nech si v knihe samé listuje a s pomocou ilustrácií vám príbeh prerozpráva.
  • striedate čítanie rozprávok, bájok či povestí, u dieťaťa prirodzene vypestujete široký rozsah vedomostí.
  • čítanie ozvláštnite hádankami, úlohami, ktoré podporujú logické myslenie, alebo prečítaním textu z detskej encyklopédie, aj keď to môže byť mierne nad rozumovú úroveň dieťaťa. Podnecujete v ňom zvedavosť po ďalších informáciách, no vždy sa presvedčte o tom, ako text pochopilo, prípadne akým výrazom neporozumelo a primerane mu to vysvetlite.



 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: