Buďme k sebe slušní a naučme to aj deti: 5 zlatých pravidiel slušného správania

Redakcia | 21. august 2024
Buďme k sebe slušní a naučme to aj deti: 5 zlatých pravidiel slušného správania

To, ako sa správame k druhým, výrazne ovplyvňuje nielen ich deň, ale aj ten náš. Slušné správanie nie je len o dodržiavaní spoločenských pravidiel; je to prejav úcty, empatie a rešpektu voči druhým.

Poznáte zlaté pravidlá slušnosti, ktoré môžeme zhrnúť ako 5P – pozdraviť, poprosiť, poďakovať, pomôcť a počúvať (naslúchať)? To je základ, na ktorom môžeme stavať dobré vzťahy a neskĺznuť do agresívnej komunikácie a správania, ktoré bude mrzieť tak vás ako aj tú druhú stranu.

Jedna základná vec platí: Ak si doma nezvyknete zdraviť sa, ďakovať, prosiť a vzájomne sa počúvať, nemôžete očakávať, že vaše dieťa bude tieto základné pravidlá slušného správania dodržiavať na verejnosti.

5 zlatých pravidiel slušného správania: Pozdraviť, poprosiť, poďakovať, pomôcť a počúvať (naslúchať)

1. Slušné správanie na verejnosti 

Keď vyrazíme s deťmi na ihrisko, do obchodu, alebo na návštevu, stretávame sa s rôznymi situáciami, ktoré nám dávajú príležitosť učiť ich slušnému správaniu. Vysvetlite deťom, že verejné priestory zdieľame s ostatnými, a preto je dôležité správať sa ohľaduplne.

Môžete začať s jednoduchým pravidlom – pozdraviť. Pozdraviť predavačku v obchode alebo známych, ktorých stretneme na ulici, by malo byť prirodzené. Toto prvé "P" – pozdraviť – je základom každého zdvorilého správania. Ak ste napríklad v obchode a dieťa niečo chce, povzbuďte ho, aby vyjadrilo svoju potrebu slušne: "Môžem si vziať tieto žuvačky, prosím?" A potom nezabudnite na ďalšie "P" – poďakovať. Tieto jednoduché slová majú obrovský význam a sú základom slušnej komunikácie. Nezabúdajte na to ani doma. Pretože to, čo sa dieťa naučí doma, "vynesie" aj von. 

Pri návšteve ihriska dieťaťu vysvetlite, že aj ostatné deti si chcú užiť svoj čas. Môžete povedať: "Pozri, aj Adamko chce ísť na šmýkačku. Počkáme, kým sa pošmýka, a potom môžeš ísť ty." Týmto spôsobom ho učíte trpezlivosti a rešpektu k druhým. Keď sa vyskytne situácia, kde niekto potrebuje pomoc – napríklad podržať dvere mamičke s kočíkom – využite to ako príležitosť ukázať vášmu dieťaťu, aké dôležité je pomáhať druhým. 

2. Slušné správanie pri rozhovore

Deti sú prirodzene zvedavé a niekedy ich otázky alebo poznámky môžu zaskočiť dospelých. Učiť deti, ako sa správne zapájať do rozhovorov, je kľúčom k tomu, aby sa vedeli správať zdvorilo. Rozhovor s dospelými môže byť pre deti výzvou, ale aj skvelou príležitosťou na učenie. V tomto prípade je dôležité zamerať sa na ďalšie "P" – počúvať, teda vlastne naslúchať.

Učte deti počúvať, čo druhá osoba hovorí, a neprerušovať. Ukážte im, ako sa kladú otázky, a povzbuďte ich, aby sa aktívne zapájali. Môžete napríklad povedať: "Keď teta hovorí, počkáme, kým dohovorí, a potom môžeme niečo povedať. Takto jej ukážeme, že si vážime, čo hovorí." Dieťa sa to naučí najmä od vás. Ak ste dobrých poslucháčom a v komunikácii s ním a aj v rozhovore s ostatnými dodržiavate tieto zásady, má skvelý príklad. Pamätajte na to. 

3. Slušné správanie pri stole 

Rodinné stolovanie je jednou z najlepších príležitostí, ako deti učiť správnym spôsobom. Je to čas, kedy môžeme spolu precvičiť všetkých 5P.

"Môžem poprosiť chlieb?" a následne "Ďakujem." Ak má niekto z rodiny problém dosiahnuť na soľničku, povzbuďte ich, aby ponúkli pomoc: "Môžem ti podať soľ?" – tu sa napĺňa ďalšie "P" – pomôcť. Stolovanie je tiež výbornou príležitosťou na tréning naslúchania. Keď každý hovorí o svojom dni, učte deti, aby počkali, kým niekto dohovorí, a potom pridali svoj zážitok. Ak dieťa pri stole vyrušuje, buďte trpezliví. Môžete mu napríklad povedať: "Vieme, že si hladný, ale počkáme, kým všetci dostanú svoje jedlo. Takto ukážeme, že si vážime, že jeme spolu."

Buďme k sebe slušní a naučme to aj deti: 5 zlatých pravidiel slušného správania

4. Slušné správanie v rodine 

Deti sa najlepšie učia pozorovaním nás, rodičov. Ak chceme, aby naše deti dodržiavali pravidlá slušného správania a etikety, musíme byť my sami tým najlepším príkladom. Ukážte svojim deťom, ako vy sami dodržiavate zlatých 5P. Pozdravte ľudí, ktorých stretávate, poproste o pomoc, keď ju potrebujete, poďakujte za všetko, čo dostanete, pomáhajte druhým a naslúchajte im. Keď vaše deti uvidia, ako vy žijete tieto hodnoty každý deň, budú ich prirodzene nasledovať.

Keď sa stane, že vaše dieťa zabudne na niektoré z 5P, jemne mu to pripomeňte. Namiesto karhania sa snažte vysvetliť, prečo je dôležité dodržiavať tieto pravidlá: "Pamätáš, že sme hovorili o tom, ako je pekné poďakovať, keď ti niekto niečo dá? Takto ukazuješ, že si vážiš, čo pre teba niekto urobil."

Každodenné malé interakcie môžu mať obrovský dopad na to, akými ľuďmi sa vaše deti stanú

So zlatými 5P – pozdraviť, poprosiť, poďakovať, pomôcť a poslúchať (naslúchať) – im môžete ukázať cestu k slušnému správaniu, ktoré bude prirodzenou súčasťou ich života. 

Ak chceme, aby naše deti boli slušné a ohľaduplné, musíme im to ukazovať každý deň. Skúste si všímať svoje vlastné správanie. Ako sa rozprávate s predavačkou v obchode, ako reagujete, keď vás niekto požiada o pomoc, alebo ako sa správate, keď ste nervózni? Deti tieto situácie pozorne sledujú a učia sa z nich. Keď urobíte niečo správne, vysvetlite to dieťaťu: "Vidíš, podržala som dvere tej pani, lebo mala plné ruky. Je pekné pomôcť ľuďom, keď to potrebujú." Spoločne môžeme vytvoriť prostredie, kde slušné správanie nie je len pravidlom, ale prirodzenou súčasťou života.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: