Za stolom si nenaplníme len brušká

Veronika Kmetóny Gazdová | 17. február 2023
Za stolom - spoločné stolovanie

Je to čas, ktorý trávime spoločne ako rodina. Keď si spolu sadneme, rozprávame sa a zdieľame. Spoločné stolovanie je dôležitou súčasťou rodiny. Máte na neho čas?

Spoločné jedenie  je často dôležitejšie ako to, čo máme na tanieroch...

Učme dieťa, že jedenie je spoločný rodinný rituál a aj keď sú naše dni často veľmi krátke a poznačené stresom z práce či iných povinností, nech je aspoň jedno jedlo počas dňa spoločnou rodinnou záležitosťou, keď sa na členov rodiny čaká a je sa spoločne. 

Počas jedenia je dôležité vytvoriť prostredie bez rozptyľovania

Vo všetkých článkoch či odporúčaniach na tému detského stravovania sa píše, že televízia, mobily či tablety sú nevhodné nielen pri jedení, ale i cestovaní a iných činnostiach.

No ruku na srdce, ktorá z nás po nich občas nesiahla? Zvolili sme tzv. menšie zlo – radšej plné a spokojné bruško nášho dieťaťa za sprievodu obľúbenej riekanky, ako jedlo všade, nervy na oboch stranách a plač drobca až k susedom. Dôležité je ale nebrať to ako každodennú rutinu, uvedomiť si, že naozaj nič z toho k stolu a jedeniu nepatrí. 

Radšej deti zapojme už pred jedením k prestieraniu stola, chystaniu jedla, čo bude viesť k vytváraniu pozitívnej rutiny viažucej sa k stolovaniu, že obed či večera je časom spoločného jedenia dobrých, nutrične vyvážených jedál. A je to aj spoločný čas pre celú rodinu. Nielen v nedeľu či vo sviatky... 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: