Psychologička radí: Deti s tabletom jedia a majú ho ako hračku. ČO robiť?

Redakcia | 29. august 2020
dieťa a tablet

Je taká doba? Je normálne, že deti vnímajú tablet ako hračku?

Vaša otázka: Náš 6-ročný syn a 3-ročná dcéra nechcú pustiť tablety z ruky. Viem, je to aj naša chyba. Keďže obaja od narodenia slabo jedli, pomáhali počas kŕmenia rozprávky a pesničky z tabletu ci telefónu. Lenže už je to príliš... Syn sa ráno zobudí a už „tabletuje“, príde zo škôlky a pokračuje. Vonku ho dostať je umenie. Dcéra sa ešte pohrá, ale keď jej dáte na výber hračku alebo tablet, vyberie si tablet. Keď ho schováme, zakážeme, nastáva boj. Manžel mi oponuje, že je taká doba a že to v skole zužitkujú. Ja však z toho nemám dobrý pocit...

psychologička jana cabanNa otázku odpovedá psychologička Jana Caban:

Tablety pre deti - áno alebo nie?

Táto otázka trápi viacerých rodičov. Nervový systém dieťaťa počas detstva neustále dozrieva a výrazné zaťažovanie má veľký dopad na jeho pozornosť, samostatnosť, fantáziu... Tablet, telefón, televízia sú zdroje, vďaka ktorým je na dieťa vysielané veľké množstvo podnetov, ktoré musí spracovať.

Často je toho príliš (rýchlosť meniacich obrázkov, nezrozumiteľné obsahy, množstvo informácií, hluk, emóciami nabité scény a pod.), a to dieťa preťažuje. Udáva sa, že dieťa do 2 rokov nepotrebuje žiadny kontakt s technológiou.

Čím je staršie, tým je viac pripravené postupne spracovať vysielané podnety.

Dôležité je vedieť, čo pozerá, najlepšie to pozerať s ním, hovoriť s ním o tom, vysvetľovať, prispôsobovať obsah veku. Využiť to pre jeho rast, nie naopak. 

Chcem si oddýchnuť, nech sa pohrá na mobile či na tablete

Ako rodičia vieme, že často siahneme po tablete práve vtedy, keď si myslíme, že nám to pomôže alebo si chceme oddýchnuť, a až spätne zisťujeme, že to bolo skôr na príťaž.  Treba vždy uvažovať v duchu hesla: „dobrý sluha, zlý pán!“ Ak dieťa je jedlo len tak, že niečo pozerá, asi je mu potrebné vysvetliť, prečo máme jesť (aby sme neboli hladní, boli zdraví...)  Veľké riziko sú návyky, ktoré nám ostávajú celý život. 

My, ako rodičia, musíme mať v tom jasno.  Ako ja vnímam technológie, prečo ich chcem, aké sú riziká, pozitíva pre moje dieťa? Toto všetko pomáha, aby ste to vedeli potom odkomunikovať deťom – a to priamo, jednoducho, úprimne. Nastaviť pravidlá, ktoré spolu dohodnete. Hovoriť o vplyve technológií, deti dobre reagujú na význam. Hovoriť aj o tom, prečo to doteraz bolo inak.

Ak to vnímate ako chybu, povedzte o tom aj deťom, môžu vidieť  pekný príklad, že robiť chyby je normálne, ale treba ich napraviť. Držím palce!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: