Pravidlá na detskom ihrisku: Čo by mali deti a rodičia rešpektovať?

Mgr. Jarmila Hýroššová | 20. apríl 2018
Pravidlá na detskom ihrisku: Čo by mali deti a rodičia rešpektovať?

Detské ihrisko je ideálnou školou sociálneho správania: tu si musí dieťa zabezpečiť svoje miesto, tu sa musia používať koncepty „spravodlivého vymieňania“ a „poradia“...

Na detskom ihrisku  môžeme naraziť na egoistických ľudí, ktorí ignorujú naše argumenty, otvorene sa nám vysmievajú a spôsobujú frustráciu.

Vo väčšine situácií je lepšie spočiatku sa nemiešať a nechať deti, aby našli riešenia samy. To posilní ich sebavedomie a ukáže im, že problémy sa dajú vyriešiť aj bez toho, aby im pri tom pomáhali rodičia. Ale ak situácia spôsobí to, že sa vaše alebo iné dieťa dostane do nebezpečenstva (napríklad ak vznikne na rebríku k šmykľavke nebezpečné predbiehanie a dieťa by mohlo spadnúť), je zásah dospelého potrebný.

Situácia č. 1: Večná hádka o hojdačky, šmykľavky, preliezačky

Ak sa chce dieťa hojdať a hojdačka je obsadená, malo by sa postaviť vedľa nej a čakať, kým sa iné dieťa pohojdá. Po chvíli ho môže vaše dieťa poprosiť, aby uvoľnilo hojdačku.

Ak táto prosba nepomôže, môžete zasiahnuť a zopakovať prosbu vášho dieťaťa alebo mu navrhnete, aby sa zahralo nejako inak, kým sa hojdačka neuvoľní. V žiadnom prípade by ste sa nemali pokúšať zastaviť hojdačku a  vytrvalo sa hojdajúce dieťa prinútiť vystúpiť.

Keď vďaka vášmu zásahu spadne a zraní sa, problém niekoľkokrát znásobíte. Ak je pri využívaní týchto detských zariadení hádka o poradie, malo by vaše dieťa samo apelovať na čestnosť. Môže napríklad povedať „Budeme sa šmýkať v takom poradí, ako sme sa postavili“, aby dalo hašterivému dieťaťu najavo, že toto je všeobecne platné pravidlo, ktoré žiadne dieťa nesmie porušiť.

Ak sa rad zastaví, môžete zasiahnuť a sami regulovať pohyb na šmykľavke. Nekonfrontujte pritom týchto narušiteľov pravidiel priamo, ale obráťte sa na všetky deti: „Tak a teraz sa bude šmýkať po poradí a nikto sa nebude predbiehať.“

 ihrisko

Situácia č. 2: Moje hračky, tvoje hračky

Na ihrisku často ležia zdanlivo nikomu nepatriace hračky. Ak sa chce vaše dieťa s nimi hrať, vysvetlite mu, že je to v poriadku dovtedy, kým sa k nim nevráti právoplatný majiteľ.

Potom sa ho spýtajte na dovolenie alebo sa ospravedlňte, že ste si požičali cudzie veci. Navrhnite, aby sa obe deti hrali spolu. Ak sa to nepodarí a cudzie dieťa trvá na tom, že si chce svoje hračky vziať, mali by ste navrhnúť vášmu dieťaťu, aby sa zaoberalo niečím iným.

Situácia č. 3: „Choď preč!“

Určite vás trápi rovnako tak ako vaše dieťa fakt, že sa iné deti nechcú s ním hrať. Ale neurobíte mu láskavosť tým, že riešite jeho sociálne konflikty: samo musí trvať na tom, že sa chce hrať s inými deťmi a že sa vie v danej situácii vynájsť.

Čo by získalo, keby ste iným deťom rozkázali, aby vtiahli vaše dieťa do hry? Deti by sa už určite nehrali harmonicky. Deti nemožno donútiť spoločne sa hrať.

Iné však je, ak vášmu dieťaťu ostatní znemožňujú používať všeobecne prístupné zariadenia (kolotoč, preliezačku...). Vtedy by ste im mali vysvetliť, že všetci majú rovnaké právo hrať sa s nimi. Tým ukážete, ako by malo vyzerať primerané správanie sa medzi deťmi na ihrisku.

Situácia č. 4: Keď sa deti na ihrisku bijú a nadávajú

Na ihrisku takmer vždy nájdeme hrubé, nepriateľské deti, ktoré hádžu piesok, sáču sa a stúpajú si po nohách a zdá sa, akoby sa ich rodičia práve v tej chvíli museli s inými mamičkami na lavičke rozprávať o niečom dôležitom a nemohli preto zasiahnuť.

Je jedno, či je takto zneužívané vaše vlastné alebo cudzie dieťa: Vaše zakročenie je namieste a nemusíte prosiť rodičov, aby svojho grobiana prísne napomenuli. Vyzvite ho priamo, aby s tým ihneď prestal a ak nevyhovie vašej prosbe, vezmite ho za rameno a zabráňte mu pokračovať v jeho ďalšom vyčíňaní.

Vysvetlite potom ostatným deťom, že takéto správanie je nebezpečné. Spýtajte sa neposlušného dieťaťa, kde sú jeho rodičia, aby ste ich mohli upozorniť, že ich dieťa sa správa nevhodne. Vyhnite sa tomu, aby váš hlas znel vyčítavo a oznámte to tak neutrálne, ako je to len možné: „Práve som vysvetlil/a vášmu dieťaťu, že nesmie iné deti sácať. Prosím dajte pozor, aby vaše dieťa viac neublížilo ostatným.“

Situácia č. 5: Keksy a cukríky majú veľkú príťažlivosť

Keď otvoríte cukríky, dobehne nielen vaše dieťa, ale zaručene celé detské ihrisko, dúfajúc, že sa aj im niečo ujde. Samozrejme, je pekné, ak ukážete svojmu dieťaťu, že sa má podeliť s ostanými.

Ak ale nemáte v pláne ponúkať všetky deti naokolo, potom jednoducho nenoste sladkosti von alebo ich ponúknite v nečakanej chvíli, keď ste so svojím dieťaťom sami. V žiadnom prípade neodmietnite nastrčenú rúčku so slovami: „Tebe nedám!“ 
detske ihrisko

Môže sa však stať, že rodičia iných detí nebudú súhlasiť s tým, aby ste ich dieťaťu niečo dávali – môže ísť napríklad o alergiu alebo držanie diéty. Preto by ste ešte pred podelením sa mali vyzvať cudzie dieťa, aby si šlo k rodičom po dovolenie.

Situácia č. 6: Kam ísť, ak je to naliehavé?

Sú len dve možnosti: vypátrať kútik, kde môže dieťa vykonať potrebu a neuvidia ho pritom ostatné deti. Ak to nejde, mali by ste radšej ísť domov a nabudúce trvať na tom, že pred opustením domu dieťa ešte raz navštívi toaletu.

Samo na to príde, ak jeho nutkanie na močenie prinesie so sebou predčasné opustenie ihriska. Všetky iné alternatívy (napr. hľadať verejnú toaletu mimo ihriska, ísť domov a vrátiť sa späť) sú väčšinou zdĺhavé a nervujúce.

Veríme, že vám načrtnuté možnosti pomohli alebo vás inšpirovali, ako sa dajú tieto či podobné situácie na detskom ihrisku riešiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: