Po prvýkrát na detské ihrisko... kam, ako a s čím?

Mgr. Jarmila Hýroššová | 1. máj 2017
Po prvýkrát na detské ihrisko... kam, ako a s čím?

Keď nastanú prvé pekné jarné dni, vydýchnu si rodičia aj deti. Konečne sa dá ísť znova na detské ihrisko. Čože? Ste v tejto oblasti ešte nováčikovia? Prezradíme vám tie najdôležitejšie stratégie na prežitie...

Konečne! Pochmúrne daždivé dni sú preč, slniečko opäť svieti. Čas, ktorý môžeme stráviť s deťmi vonku, je za dverami. Len čo objavia dojčatá kúzlo chodenia (okolo 12. mesiaca) a stáva sa z nich batoľa, prestane ich baviť len prechádzka v kočíku, ale chcú svoje schopnosti ukázať i niekde inde ako vo vnútri.

Rajom je pre ne detské ihrisko. A rodičia? Tí si môžu výlet tiež náležite užiť – ak sa dobre vyzbroja. S niekoľkými strategickými radami a malou prípravou to hravo zvládnu.

Kam na detské  ihrisko?

Detské ihrisko v záhrade či parku, malé ihrisko pri obytných blokoch, veľké ihrisko pri obchodných centrách – ktoré z nich je to najlepšie? Čím väčší výber, tým ťažšie rozhodovanie.

Najjednoduchšie je najskôr sa poobzerať, aké ihriská sa nachádzajú vo vašom bezprostrednom okolí. Dobré tipy vám dajú zaiste aj rodičia, ktorí už majú staršie deti a teda i dostatok skúseností s ihriskami, vedia porovnať plusy aj mínusy, dať vám rady, čo je na ktorom fajn a upozornia vás na prípadné problémy.

Skúsenosti však iste získate aj od mamičiek z materských či detských centier sídliacich vo vašom bydlisku.

Ďalšia otázka znie: Má byť návšteva detského ihriska súčasťou celodenného výletu? Ak to má byť niečo výnimočné, núkajú sa detské ihriská aj v botanickej či zoologickej záhrade.

Vo všedný deň by ste sa ale mali vybrať nanajvýš tak do susedstva. A tu pomôže len testovanie. Vydajte sa na výzvednú výpravu a urobte si sami obraz o vhodnosti a bezpečnosti toho-ktorého ihriska.

Je čisté? Sú tam aj atrakcie pre menšie deti? Rozbehne sa naň váš drobec hneď po príchode a má chuť hrať sa? Môže sa aj lezúň pokojne hrabať v piesku, alebo je piesok znečistený? Dá sa nájsť na ihrisku tieň?

Poobzerajte si aj iných rodičov prítomných na ihrisku a rozhodnite sa podľa svojho vnútorného pocitu.
Prečítajte si: Zapálime si na preliezke? Zákaz fajčenia na detských ihriskách sa nedodržiava

Základná výbava pri návšteve detského ihriska

Existujú super-mamy, ktoré dorazia na ihrisko s obrovskou batožinou. Ale je naozaj nutné brať so sebou všetko? Aká obsiahla má byť výbava, závisí od veku dieťaťa a od daností ihriska – i od toho, ako dlho na ňom chcete zotrvať. Optimálny je ruksak, v ktorom by nemali chýbať tieto náležitosti:

  • Občerstvenie a pitie pre dieťa – vyberte zdravú desiatu, napr. ovocie, ovocie (či zeleninové) pyré, pre staršie deti obložený chlebík a k tomu vodu alebo čaj.
  • Rovnako nevyhnutné sú i vlhčené utierky a papierové vreckovky.
  • Ak vaše dieťa ešte „plienkuje“, musíte mať so sebou všetko potrebné na prebalenie, nezabudnite radšej pribaliť  i jedno náhradné oblečenie.
  • K „balíčku na prežitie“ patria aj hračky do piesku. Úplne postačí základná výbava pozostávajúca z vedierka, lopatky a jednej formičky. Praktické mamy nosia igelitovú tašku s týmito nástrojmi vždy v kočíku. Nepraktické musia občas trochu improvizovať. 

Na dieťa treba dávať pozor aj na detskom ihrisku!

Väčšina detí je detskými ihriskami a možnosťami, ktoré núkajú, doslova fascinovaná. Doprajte vášmu dieťaťu dostatok voľnosti a vyhnite sa zbytočným upozorňovaniam a okrikovaniam.

To platí aj pri používaní jednotlivých atrakcií, ako i pri kontakte s inými deťmi. Napriek tomu je ale potrebné mať najmä menšie deti neustále na očiach, tak aby ste im boli rýchlo poruke, keď vás budú potrebovať.

Sedieť na lavičke a v  pokoji si čítať, porozprávať sa s ostatnými mamičkami, či len tak na chvíľku zavrieť oči a snívať... Aj keď znie takáto myšlienka lákavo, pri návšteve detského ihriska s deťmi ide väčšinou o utopické činnosti.
Prečítajte si: Prečo sa oplatí s deťmi „trčať“ na ihrisku? + 7 pravidiel pre rodičov.

Pozor na konzumáciu keksov a cukríkov na detskom ihrisku

Keď otvoríte na ihrisku cukríky, dobehne nielen vaše dieťa, ale zaručene celé detské ihrisko, dúfajúc, že sa aj im niečo ujde. Samozrejme, je pekné, ak ukážete svojmu dieťaťu, že sa má podeliť s ostanými.

Ak ale nemáte v pláne ponúkať všetky deti naokolo, potom jednoducho nenoste sladkosti von alebo ich ponúknite v nečakanej chvíli, keď ste s dieťaťom sami.

V žiadnom prípade neodmietnite nastrčenú rúčku so slovami: „Tebe nedám!“ Môže sa však stať, že rodičia iných detí nebudú súhlasiť s tým, aby ste ich dieťaťu niečo dávali – môže ísť napríklad o alergiu alebo držanie diéty. Preto by ste ešte pred podelením sa mali vyzvať cudzie dieťa, aby si šlo k rodičom po dovolenie.

Výmena hračiek na detskom ihrisku

Vo svete hračiek existujú parádne kúsky. Ten kto kúpi ligotavú lopatku a má k tomu aj žltý bager, ihneď zistí, že deti takéto veci obľubujú. Ale nie tie vlastné. Tie považujú z princípu hračky, čo si priniesli iní rovesníci, za oveľa oveľa zaujímavejšie ako tie, ktoré už poznajú.

V ideálnom prípade sa všetko urovná. Mirka si zoberie Maxovu lopatku, Max si požičia Peťkovo nákladné auto a Peťko pečie „bábovky“ s Mirkinými formičkami. Niekedy vládne veľká harmónia a všetky deti sa hrajú spolu alebo sa aspoň v tej istej chvíli nezaujímajú o rovnakú hračku.
Pri odchode z ihriska potom zavládne obrovská pátracia akcia. Kde je tá červená lopatka? A ktoré z týchto formičiek sú naše? Tu pomôže označiť si prinesené hračky menom – a je vhodné zobrať naozaj len pár hračiek, ktoré sa dajú ľahko nájsť. Drahé značkové hračky zmiznú podivuhodne rýchlo a len zriedka sa znova objavia.

Zmierovania na detskom ihrisku

Žiaľ, nie vždy vládne na detskom ihrisku iba mier. Deti sa zvyknú aj hašteriť. Max chce získať opäť svoju lopatku, Peťko chce jazdiť na koni, na ktorom práve sedí Klára. A hádka je na svete, z každého kúta ihriska sa ozýva krik a plač. 

Tipy ako šikovne zasiahnuť, keď hrozí konflikt s inými deťmi:

V pieskovisku sa nachádzajú viaceré formičky, ale dvaja malí tvrdohlavci sa snažia z celej sily uchmatnúť formičku v tvare lietadla. Jedno dieťa sa pritom pokúša vytrhnúť ju tomu druhému z ruky.

Červení v tvári si bránia svoj „majetok“: „Moje!“ Toto „egoistické“ správanie je v prvých rokoch života úplne normálne. Až od troch rokov sa vedia deti vcítiť do druhých a začínajú sa s nimi dobrovoľne o niečo deliť.

RIEŠENIE: Apely ako „Teraz daj formičku Tomáškovi, on sa s ňou chce tiež pohrať!“ sú väčšinou neúčinné. U detí zhruba do dvoch rokov je najlepšie niečím ich zaujať a odpútať pozornosť

Pokúste sa dôsledným pozorovaním nenechať hádku eskalovať a včas zasiahnite – ešte predtým ako vaše dieťa niekomu niečo vezme. Chyťte vtedy napr. pevne jeho ruku a povedzte: „Nie!“

Ak už vaše dieťa tomu druhému niečo zobralo, podíďte k nemu a vyzvite ho, aby to vrátilo: „Nie, vráť pekne tú formičku!“ Ak sa dieťa bráni, odoberte mu danú vec a vráťte ju majiteľovi.

Povedzte dieťaťu, ako inak malo konať, napr. poprosiť o danú vec alebo navrhnúť výmenný obchod. Pochváľte dieťa, ak sa dobrovoľne podelí.
Prečítajte si: Agresívne správanie detí neberte na ľahkú váhu!

Tipy ako zareagovať, ak vaše dieťa bije, hryzie alebo kope iné deti

Ak vypukne na detskom ihrisku hádka, batoľatá a predškoláci nasadzujú aj „tvrdšie zbrane“. Bijú sa, škrabú, kopú alebo hryzú. A ak je takýmto zúrivcom vaše dieťa, iste by ste sa najradšej (za účasti odmietavých pohľadov ostatných rodičov) prepadli pod zem.

Pritom by sa malo takéto správanie u detí tohto veku vyskytovať len príležitostne. Nemal by sa z toho stať zvyk!

RIEŠENIE: 
  • V žiadnom prípade neignorujte agresívne správanie dieťaťa, ale povedzte hlasno a dôrazne, s čím má prestať: „Danko, prestaň kopať do dievčatka!“ Ak vaše dieťa nezareaguje, podíďte k nemu a zabráňte mu v tom. V prípade potreby si musí dať na pár minút pauzu a sadnúť si vedľa vás na lavičku.
  • Hádka nie je vo svojej podstate zlá. Deti, ktoré sa hádajú, si chcú často nájsť len miesto v skupine. Preto by sa dospelí nemali miešať do každej hlasnejšej výmeny názorov.

Hranica sa dosiahne vždy vtedy, keď nastúpi násilie akejkoľvek povahy. Zasiahnuť by ste však mali aj vtedy, ak zistíte, že si deti ubližujú slovne, vysmievajú sa navzájom alebo sa vydierajú.

  • Venujte „obeti“ zvláštnu pozornosť a útechu. Tým sa malý útočník naučí, že dobré sociálne správanie sa „odmeňuje“.
  • Pokúste sa objasniť príčinu hádky. Vypočujte si obe strany. Zhrňte to potom slovami („Takže ty si chcela ísť na hojdačku, ale chlapec ti povedal, že on bol na rade...“).

Opýtajte sa oboch detí, čo by sa dalo v takomto prípade robiť. Ak im nenapadne žiadne riešenie, môžete vy sami nejaké navrhnúť.

Tým, že hľadáte rozhovor s deťmi a ich rodičmi, ukazujete im formu nenásilného riešenia konfliktu. Požadujte od vášho dieťaťa nápravu, napr. ospravedlnenie.

V prípade núdze je vhodnou alternatívou prechodné odstránenie objektu, ktorý bol predmetom hádky.


Presvedčili sme vás, že detské ihrisko je pre vaše dieťa výborným miestom pre trávenie voľného času a zároveň dobrou školou života? Vonku svieti slniečko a deti to určite ťahá von. Tak prekonajte svoju lenivosť, šup-šup zbaliť ruksak s malým občerstvením, vziať vedierko s formičkami a hor sa na ihrisko.
Prečítajte si: Deti a dopravná výchova: 5 tipov na hry vonku

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: