10 účinných rodičovských fráz, ktoré uľahčia napäté situácie

Marika Koscelníková | 5. február 2023
Rozhovor s deťmi

V momente, keď sa stane niečo, čo nestihneme predýchať, vypustíme z úst nepríjemné slová, vyhrážky, rozkazy, ktoré aj tak nesplnia svoj účel. Skôr nás ešte viac postavia do opozície voči dieťaťu.

Niekedy môže byť hľadanie správnych slov naozaj náročné. Pri výbere slov, ako reagovať na kresbu na stene, alebo nekonečný boj "prečo nemôžem", sa zdá, že slová neprichádzajú. 

V týchto skutočne náročných chvíľach rodičom pomáha mať v zadnom vrecku niekoľko známych a účinných jemných rodičovských fráz. 

Tu sú niektoré z obľúbených rodičovských fráz, ktoré si zapamätajte a vytiahnite vždy, keď je potrebné:

1. „Potrebujem, aby si...“

Jedna z najväčších pozvánok na boj o moc prichádza paradoxne vtedy, keď naše požiadavky znejú ako voliteľné. Hovoríme: "Si pripravený na odchod?" alebo "Čo keby si sa obliekol?" Tieto frázy sú skvelé, ak NAOZAJ chceme dať svojmu dieťaťu tieto možnosti. Keď nie, musíme byť jasnejší vo formuláciách. "Príď na obed, prosím." "Potrebujem, aby si sa obliekol, prosím." 

2. "Vidím..."

"Vidím dve deti, ktoré chcú rovnakú hračku."

"Vidím, že vyzeráš veľmi nahnevane..."

Vyjadrenie toho, čo vidíte, keď narazíte na problém, vám pomôže zabrániť tomu, aby ste obviňovali alebo vytvárali si domnienky o situácii. Jednoducho začnite tým, že opíšete to, čo vidíte, úplne neodsudzujúcim spôsobom. Potom pozvite deti, aby vám pomohli vyplniť zvyšok, objasnia vám situáciu zo svojho pohľadu.

3. „Povedz mi o...“

Či už sa snažíte porozumieť tomu, čo sa deje v spore medzi priateľmi, alebo ste zvedaví na kresbu, ktorá práve vzniká, je lepšie požiadať dieťa o názor, než preskočiť na domnienky.

„Povedz mi o svojom obrázku...“ funguje lepšie ako „Aký krásny medveď!“ (najmä keď bol medveď v skutočnosti pes.) "Povedz mi o tom, čo sa stalo..." funguje lepšie ako skočiť priamo do toho, "Neverím, že si ju udrel!" (najmä keď úderu predchádzali 2 hodiny posmechu.)

Deti sú dobré - povedzte im to
Prečítajte si tiež:

Deti sú dobré - povedzte im to

4. "Rád ťa sledujem..."

Toto je skvelá fráza, ktorú si treba pripraviť na každý deň!

Ak dieťaťu dáte vedieť, že ho sledujete a užívate si ho, môže to výrazne prispieť k budovaniu jeho pozitívneho sebavnímania. Niekedy to najlepšie, čo môžeme urobiť pre motiváciu k dobrému správaniu a budovanie dobrých vzťahov, je jednoducho si všimnúť to dobré. "Rád ťa sledujem, ako sa hráš so svojimi bratmi." "Rád počúvam, ako hráš na klavír." "Rád sa pozerám, ako staviaš z lega."

Je to jednoduchá fráza, ktorá dáva dieťaťu najavo, že si ho všímame, a zároveň nám pripomína, aby sme spomalili natoľko, aby sme boli všímaví.

rozhovor s deťmi

5. "Čo si myslíš, že by si mohol urobiť..."

Ako skúsení riešitelia problémov môže byť lákavé vrhnúť sa do toho a vyriešiť každý problém nášho dieťaťa. Je však dôležité, aby sme deťom umožnili prevziať zodpovednosť  a precvičiť si proces riešenia problémov. "Čo si myslíš, že by si mohol urobiť, aby sa tvoja sestra cítila lepšie?" "Čo si myslíš, že by si mohol urobiť, aby si to dal do poriadku so svojím priateľom?"

6. „Ako môžem pomôcť...“

Podobne sú chvíle, keď dieťa jednoznačne potrebuje našu pomoc, no my chceme mať istotu, že pomáhame, nie zachraňujeme. Chceme ponúknuť svoje schopnosti bez toho, aby sme im brali zodpovednosť. "Ako ti môžem pomôcť s týmto rozbitým sklom?" "Ako ti môžem pomôcť upratať izbu?" "Ako ti môžem pomôcť pochopiť tvoju domácu úlohu?"

7. „Čo viem, je...“

Sú chvíle, keď nám naše deti hovoria veci, o ktorých VIEME, že nie sú pravdivé. Ale keď skočíme na: "To je lož!", zvyčajne sa vypnú alebo sa stanú defenzívnymi. Či už ide o klamstvo, magické myslenie alebo úplné nedorozumenie, hádke alebo prehnanej reakcii sa môžeme vyhnúť tak, že pokojne začneme tým, čo vieme.

"Viem, že keď som odchádzal, na tanieri boli štyri sušienky." "Čo viem, je, že hračky sa nemôžu samy pohybovať." "Čo viem je, že Monikina mama dnes nebola doma."

8. "Pomôžte mi pochopiť..."

Komunikujte, že nerozumiete, ale CHCETE porozumieť tomu, čo sa stalo."Pomôžte mi pochopiť, ako sa to sem dostalo." "Pomôžte mi pochopiť, prečo ste to urobili."

9. "Je mi to ľúto..."

Deti nie sú vždy tie, ktoré robia chyby. Keď sa ospravedlňujeme za svoje nedostatky, modelujeme, ako sa správne ospravedlniť, ale zároveň učíme naše deti, že všetci robíme chyby. Keď vidia, že uznávame a ospravedlňujeme sa, zistia, že môžu urobiť to isté. Navyše, keď opravíme naše vzťahy, posilníme ich.

10. "Ďakujem..."

Spolu so všetkými ťažkými situáciami musíme uznať aj tie skvelé (alebo aj skvelý kúsok naozaj ťažkého dňa). Tak ako my chceme vedieť, že naša práca je ocenená, aj naše deti chcú vedieť, že si všimneme ich snahu.

"Ďakujem, že si si dnes ráno zabalil desiatu." "Ďakujem za pomoc svojej sestre." Dokonca: "Ďakujem za to, že si upratuješ izbičku. Viem, že si najprv chcel robiť iné veci. (Nevyslovené: Pretože si predtým dal jeden záchvat hodením sa o zem). Naozaj si vážim, že to robíš, aj keď to je asi pre teba náročné."

 "Milujem ťa..."

So všetkými slovami, ktoré hľadáme, by tieto mali prísť ľahko a často. Našimi slovami a našimi činmi by deti mali vedieť, že v dobrom aj v zlom ich VŽDY milujeme. Pred, počas a po našich najnáročnejších situáciách s  deťmi by sme im mali povedať, že sú vždy v bezpečí a milované, nech sa deje čokoľvek.

Láska môže kompenzovať všetky druhy rodičovských chýb.  
Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: