Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

5,145 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Majka19

    Dobrý deň.
    S priateľom sa pol roka snažíme o bábätko. Za ten čas mi nemeskal mens.cyklus. Vždy sme planovali počas plodných dní. Keďže je kamionista nie vždy sa darilo cez tie pravé dni. Poslednú menštruáciu som mala 20.1.2019-26.1.2019 ktorá trvala 7 dní co jeno jeden den u mňa viac ako mávam. Potom prišlo plodné obdobie dva dni sme boli spolu skúšali sme či sa zadari. V nedeľu 17.2. som mala dostať menštruáciu do dnes nemam meška 3 deň. Furt sa kontrolujem či náhodou sa mi nespustia. Nič - ani kvapka. Hrozne ma kríže bolia. Cítim sa nafúknutá bruško mam väčšie. Môže sa stať že môžem byť tehotná nechcem si ešte test robit zda sa mi to priskoro alebo mam ísť k svojej gynekologičke. Ďakujem za radu. MAJKA

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, áno, možnosť že ste tehotná tu je, no je ešte veľmi skoro robiť unáhlené závery. Na ultrazvuku ešte v takom skorom týždni prakticky nevidno nič, potvrdiť tehotenstvo síce môže beta-HCG z krvi, ale nič sa tým aj tak nezmení. Počkajte, až Vám bude meškať menštruácia 14 dní a až tak si následne spravte tehotenský test.

  • opuch

    , Autor: anonym

    dobry den mam otazku po tom ako ma moj partner vyprstoval mi puchli pysky a su velmi citlive prosim cim to je a ako to odstranit

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, odstrániť sa to dá vynechaním pohlavného styku v akejkoľvek forme a možno jemnejšieho prístupu k Vám. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dusivý kašeľ

    , Autor: Silvia

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať, už štvrtý deň ma trápi dusivý kašeľ. Čo sa týka liečby u doktorky som bola, už sa mi to aj zlepšuje. Čo ma ale trápi je skôr otázka či to kašľanie nepôsobí negatívne na plod. Som v 8tt. Niekde som čítala, že plod chráni plodová voda pred tými otrasmi, naopak čítala som aj že to škodí, keďže sa tými otrasmi sťahuje maternica-sú to ale len nejaké neodborne články, tak by som bola rada, keby ste mi vy ako odborník vedel povedať, či ten dusivy kašeľ ma nejaký negatívny vplyv na bábätko.
    ĎAKUJEM MOC.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, embryo je ešte veľmi malé a kašeľ na neho a normálnych okolností veľký vplyv nemá. Ak aj pacientka napríklad intenzívne zvracia (spôsobené sú rovnaké "otrasy" a napätie v dutine brušnej ako pri kašli), riziko pre plod je skôr v zmysle nedostatočnej výživy a rozvrate metabolizmu pri dehydratácii organizmu matky. Pokračujte v odporúčanej liečbe, pri akýchkoľvek ťažkostí, napríklad v zmysle špinenia alebo silnejšieho krvácania, ako aj v prípade gynekologických nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ovulacia

    , Autor: Eliska

    Dobrý den chcem sa opýtať,v pondelok a utorok som mala pozytyvne ovulácie testy a bazalku 36,3 36,2 a stredu a dnes 36,4 36,4,myslíte že mi už praskol ten folikul? Keď sa tak malo zdvihla bazalna, a môžem otehotnieť keď som mala styk v pondelok,dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, počas dní ovulácie je odporúčaný pohlavný styk intenzívne, aj dvakrát denne. Nie každá žena je otehotnie hneď z prvého a jediného pohlavného styku. Spermia prežije aj 72 hodín, takže možnosť otehotnenia pri nechránenom pohlavnom styku tri dni po pohlavnom styku tu je. Čím častejšie budete súložiť, tým je väčšia pravdepodobnosť otehotnenia.

  • Spinenie uprostred cyklu

    , Autor: zira

    Dobry vecer,
    Na prelome september oktober som po 6 rokoch prestala brat antikoncepciu. Menstruacia chodila pravidelne 28-29 dnovy cyklus.pred poslednou menstruaciou aom tri dni spinilq hnedaaty vytok a menatruacia prisla 23.1. a trvala 6 dni ako vzdy. Ale teraz 9.2. mi zacalo spinenie hnedasty vytok neni nejak silny a ani sa nezhorsuje. 22.2. mi ma dojst menatruacia. S priatelom mame nechraneny sex. Viem ze k takemuto spineniu do hadza bud pocas ovulacie alebo ked sa vajicko uhniezduje ale zda sa mi tyzden spinania moc dlho na ovulaciu alebo uhniezdovanie. K mojek lekarke mam ist 6.3. na preventivku. Je normalne ked takto dlho trva spinenie pri ovulacii ktora podla man uz nie je alebo pri uhniezdovani vajicka? Nemam ziadne boleti nic.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, je pravda, že špinenie uprostred cyklu je väčšinou spojené s ovuláciou a tiež môže byť špinenie prítomné v prvých týždňoch tehotenstva. Čo sa týka možného tehotenstva, jednoznačne sa dá potvrdiť odberom krvi, event. USG vyšetrením, hoci v prvých ťýždňoch sa tehotenstvo na USG nedá vždy jednoznačne potvrdiť . Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe odberov a USG potvrdí alebo vylúči tehotenstvo, prípadne nasadí liečbu v prípade potreby.

  • Bolesť v podbrušku po prvom sexe

    , Autor: sim_01

    Dobrý večer, s priateľom sme mali v sobotu prvý sex. Odvtedy (hlavne večer) mám bolesti v podbrušku ako ťahanie a pichanie a sťahy. Takisto aj v okoli vaječníkov a asi aj v nich. Vôbec som nekrvácala. Je možné že som otehotnela? Aj keď sme použili kondóm, až potom som zistila, že to bolo počas ovulácie. Je možné, že sa niečo mohlo pošmyknúť pri predohre alebo je to normálna vec pri prvom sexe?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, podobné bolesti sú po pohlavnom styku pomerne normálne, hlavne po prvom, keď to nemáte s čím porovnať. Ak ste mali chránený pohlavný styk a dávali ste si pozor, nemyslím si, že ste otehotneli. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Môžem byť tehotná?

    , Autor: Vikkky

    Dobrý deň chcem sa opýtať či môžem byť tehotná ak som mala 8.2. (Vcera) nechránený pohlavný styk a neurobil sa do mňa. Mám použiť tabletku po, ak ešte dieťa nechcem?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak nepoužívate hormonálnu antikoncepciu alebo ste pri pohlavnom styku nepoužili inú formu antikoncepcie, napr. kondóm, aj napriek tomu, že partner do Vás priamo neejakuloval, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Spermie sa nachádzajú nie len v ejakuláte, ale aj v prostatickom sekréte. Ak chcete užiť Escapelle, teda tabletku "po", treba ju užiť do 72 hodín od nechráneného pohlavného styku. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Poškodený plod

    , Autor: Milan

    Dobrý deň,
    Chcel by som sa spýtať, či je možné v štvrtom týždni
    tehotenstva diagnostikovať ,že by dieťa malo trvalé poškodenie podľa testov alebo sono. Pred tým boli podané hormonálne injekcie na zabranenie otehotneniu. Ďakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, v 4 týždni tehotenstva sa nedá niekedy diagnostikovať ani vitalita plodu, bavíme sa o niekoľkých milimetroch. Známky poškodenia alebo vrodených vývojových chýb možno diagnostikovať najskôr na prvotrimestrálnom ultrazvuku medzi 11.-14. týždňom tehotenstva, samozrejme za predpokladu, že dovtedy bude tehotenstvo vitálne. Ak zlyhali injekcie obsahujúce hormóny na zabránenie tehotenstva, vplyv na plod s najväčšou pravdepodobnosťou nemali. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte obvodného gynekológa.

  • Probiotika

    , Autor: Martina1234

    Dobry deň pan doktor,
    Chcela by som sa Vas opytat ,ktoré vaginalne probiotika považujete za najlepsie? V minulosti som pocitovala svrbenie ,teraz nemam ziaden problem,ale pani doktorka mi odporucila zhľadiska prevencie par x za mesiac nejake použiť.
    Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, na trhu je viacero druhov ako aj značiek vaginálnych probiotík. Každá žena má dobré skskúsenosti s iným prípravkom, ale osobne si myslím, že všetky prípravky majú veľmi obdobné zloženie. Už pre ktorý prípravok sa rozhodnete, či podľa sympatie názvu alebo odporúčaní lekárnika, je prakticky jedno.

  • Kyretáž

    , Autor: Zdenka

    Dobrý deň. Pred piatimi dňami som prekonala zadržaný potrat a následnú kyretáž . Odvtedy pociťujem silné bolesti v oblasti celého brucha. Na kontrole u gynekológa som dostala recept na čípky proti bolesti, ale veľmi nepomáhajú. Sú takéto bolesti normálne? Veľmi sa obávam, či nie je niečo zle. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, bolesti, ako aj špinenie po takomto výkone by malo pripomínať menštruačné špinenie či krvácanie ako aj menštruačnú bolesť v podbrušku. Neviem však, v ktorom týždni došlo k potratu a následnej revízii, ako ani to, či mávate menštruáciu veľmi bolestivú. Rovnako nepoznám ani všetky vyšetrenia, ktoré boli realizované u obvodného gynekológa, ako ani výsledok USG. Ak sú však bolesti aj na piaty deň po zákroku intenzívne, nepodobajú sa na menštruačné bolesti, resp. máte pocit, že silnejú, navštívte Vášho obvodného gynekológa, resp. zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný.

  • Dá sa otehotnieť?

    , Autor: Kelly

    Dobrý deň,chcela by som sa spýtať či existuje možnosť otehotnenia v prípade ak žena má ovulaciu a po prerušovanom styku sa ejakulat zavedie hneď prstami do pošvy.Viem,že spermie nežijú dlho na vzduchu,tak má zaujíma aká je šanca takto nepriamo otehotnieť.Dakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, áno, možnosť otehotnenia tu je. Spermie prežívajú do 72 hodín, čo nevylučuje tehotenstvo. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Kyretáž po potrate

    , Autor: Orchidea

    Otázka je .. čo všetko sa dá zistiť z histológie po kyretáži? kyretáž som mala 12. 1. 2019 a bola som 11+ 3 prišla som so spinenim na pohotovosť a na ultrazvuku už nebol ani plod, takže mi je jasné že nezistia prečo nám bábo umrela.. a zároveň sa chcem opýtať že vraj existuje že žena nemôže donosiť buď dievčatko alebo chlapca a preto vlastne potratia. Mám totiž doma dve dievčatká tehotenstvo bolo úplne v poriadku samozrejme v druhom tehotenstve som mala nižšie placentu tá sa ale po 24 týždni upravila ináč bez problémov pôrody prvý vyvolaný druhý spontánny a prirodzene bez nástrihu bez komplikácií . .. mňa teraz závaluje strach či je možné zo zvyšku zistiť napríklad toxoplazmu lebo odber krvi som nestihla alebo potom že proste moje telo odmieta chlapcov.. Ďakujem za hoc akú odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, aj keby embryo vo Vás ešte bolo, patológ by príčinu nezistil, zisťuje sa len to, či tkanivá ktoré boli v dutine maternice obsiahnuté zodpovedajú tým, ktoré tam byť majú. Treba povedať, že v 12 týždni sa bavíme o cca 15 mm embryu. To, že žena nemôže donosiť plod istého pohlavia je čistý mýtus. Čo sa týka toxoplazmy, jej prítomnosť histopatológ nezistí. Ak dôjde k spontánnemu potratu medzi 6 - 12 týždňom, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jednalo o genetickú poruchu s nezlúčiteľnosťou k ďalšiemu vývinu.

  • info

    , Autor: Lukáš

    Dobry den moja manž. je v tzchto veciach dost hambliva tak to riesim za nu. Je v 24 tzzdni tehotenstva bude mat 4 cisarsky rez a mala aj zuzeny krcok maternice teraz bola na vzsetreni v KE a povedali jej ze aj plod aj maternica aj jazva je v pohode. nasadili jej utrogestan 2ks rano a 3ks vecer ona sa boji ze by pocas pohlavneho styku sa jej mohol spustit porod alebo by sa jej mohla pretrhnut m,aternica a ona by vykrvacala dovnutra a ohrozila bz na zivote seba aj dieta. Preto bz som rad vedel ci pocas uzivania tychto liekov je nutna sexualna zdrzanlivost alebo ci mozme spolu normalne viest pravidelnz intimny zivot. Za rychlu odpoved vopred dakujem. Kollár

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, tehotenstvo po troch cisárskych rezoch je už od začiatku rizikové. Obavy v spojitosti s užívaním utrogestanu a krvácania nie sú celkom na mieste, je však pravdou, že počas užívania utrogestanu by mal byť pohlavný styk vylúčený, alebo obmedzený, aby nedošlo k vyplaveniu tablety, o čom asi manželku aj poučili.

  • Návšteva gynekológa

    , Autor: girl1234

    Dobrý deň, mám 24 rokov a ešte som nebola u gynekológa. Mám z toho obrovský strach aj keď viem že prvú návštevu u gynekológa som už mala mať dávno za sebou. Zubára sa tak nebojím ako gynekológa. Na začiatku som to nebrala až tak vážne ale s priateľom plánujeme založiť rodinu a už sa dlho odhodlávam no zatiaľ vždy nadomnou vyhral strach a aj hanblivosť. No musím sa k tomu dokopať. No a chcela by som sa opýtať, na čo sa mám vôbec pripraviť teda okrem poriadneho "výprasku" od doktora/doktorky? Ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, žiadneho výprasku sa nedočkáte. Nemusíte sa vôbec obávať, lekár/ka sa s Vami porozpráva a za predpokladu, ze žijete aktívnym sexuálnym životom, Vás vaginálne vyšetrí a odoberie stery z pošvy. Všetko Vám bude adekvátne vysvetlené.

  • Ako sa vykonáva podviazanie vaječníkov

    , Autor: Naty Naty

    Dobrý deň.
    Prosím vás, ako sa vykonáva podviazanie vaječníkov? Jedna sa o to, že keď mi po cisárskom reze zasvorkovali brucho tak som asi dostala alergickú reakciu na tie svorky keďže ma svrbela tá oblasť a mala som to červené, ustúpilo hneď po tom ako mi tie svorky odstránili. Mám alergiu na rôzne kovy, ale napríklad šperky z chirurgickej ocele mi problém nikdy nerobili... Prosím, robí pritom zákroku niečo s takými svorkami poprípade sa tam vkladá niečo z tohto materiálu?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, na našej klinike sa vykonáva sterilizácia podviazaním vajíčkovodou šicím materiálom na dvoch miestach s následným prestrihnutím vajíčkovodu medzi týmito dvoma miestami podviazania. V minulosti sa pri sterilizácii kovové svorky alebo klipy používali, niekde sa používajú aj dodnes. Neviem Vám však povedať, akou metódou sa vykonala sterilizácia Vám v zariadení, kde ste boli. Najlepšie by bolo informovať sa priamo tam.

Otázok: 555