Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

4,600 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pohlavny styk

    , Autor: Bubyy

    Dobry den chcela by som sa opytat....s priatelom mame pohlavny styk tak ze on je na mne....davali sme pozor aby netlacil na brusko ale nie vzdy to slo...sem tam ma trochu zabolelo brucho....moze byt nieco s bábom ? Som asi v 20 alebo 21 tyzdni....

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, pobolievanie v podbrušku súvisí s rastom tehotnej maternice. Ak si dáte pri pohlavnom styku pozor, nemal by byť problém s plodom, no do budúcna si dávajte na tlak na bruško väčší pozor. Pri akýchkoľvek nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti

    , Autor: Barbora

    Keďže je to moje prvé tehotenstvo človek nikdy nevie tak ss opýtam :-) odkedy som tehotná je to úplne cudne niektoré bolesti :-) ani neviem či tak majú byť ... od doktora som bola informovaná , že keď som mala bolestivú menštruáciu tak budem mať pravdepodobne aj tehotenstvo ;-) je na tom niečo pravdy ?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, počas tehotenstva sa maternica každým dňom zväčšuje, čo sa prejaví bolesťami a pnutím v podbrušku. U každej ženy je to individuálne. Fakt, že žena máva bolestivú menštruáciu môže a nemusí mať vplyv na rast maternice v priebehu tehotenstva. Závisí to aj od prahu bolesti, ktorý máme každý niekde inde.

  • Špinenie

    , Autor: Barbora

    Dobrý večer chcela by som sa opýtať v 12+3tt sme boli hospitalizovaný s tým že sa mi vypudila von zrazenina ktorá bola hnedasta , povedal mi pán doktor že je stará preto je tá krv hnedá , čo je aj dobre že zo mna vyšla , dávali mi duphaston 3x1 , ascorutin 3x 1. , krvácanie ustálo , ale spinila som stále pýtala som sa doktora či to je normálne on povedal že vraj budem ešte pár tyzdnov špiniť aj z nízko položenej placenty ktorá však neprekriva krčok čo je ten lepsi prípad
    Bojím sa moja otázka teda znie teraz sme 14tt stále spinim slabučké hnedasté , výtoky
    Nič má nebolí na poslednej kontrole sme boli pred týždňom vraj je všetko v poriadku , môže byť že takto budem špiniť ešte niekoľko tyzdnov ? Z čoho to môže byť?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, v priebehu prvých 16 týždňov, kedy sa vytvára placenta, špiní asi každá 3 žena. Do 16 týždňa nehovoríme ešte o placente ale o chorióne, placentou sa stáva od 16 týždňa tehotenstva. Ak pretrváva minimálne špinenie, nie je prítomná čerstvá krv, tak do 16 týždňa je nález fyziologický a nemusíte sa ničoho obávať. Špinenie do 16 týždňa tehotenstva je spôsobené nahlodávaním ciev choriónu do steny maternice, teda tvorbou budúcej placenty. Ak však máte akékoľvek pochybnosti alebo nejasnosti, obráťte sa na svojho obvodného gynekológa.

  • Bolesti

    , Autor: Lil

    Dobrý deň,viete mi poradiť ,vždy po masturbácii....mávam nepríjemný pocit v podbrušku ....niekedy priam bolesť....čo to môže byť ? Ďakujem vopred

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, možností je viacero, jednou z nich môže byť aj vaginálny orgazmus, bolesti by to však byť ale nemali. Odporúčam návštevu obvodného gynekológa.

  • Mm

    , Autor: Biba

    Dobrý deň,dokáže žena otehotnieť bez partner napríklad každodenným masturbovanim či prstovaním ? Veľmi sa bojím či by spermia nemohla niekde byť a že si ju zanesiem... Vopred veľmi dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, na túto otázku už som Vám odpovedal. Otehotnieť bez partnera sa spontánne nedá, takže otehotnenie je prakticky nemožné. Je pravda, že spermie prežijú až 72 hodín, ale spermie prítomné inde, ako v pošve na otehotnenie vplyv nemajú.

  • Tabletky na chudnutie menstruacie

    , Autor: Linson

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať.. S manzelom planujeme bábätko..pred týždňom 24.7. sme mali nechraneny sex a urobil sa do mňa.. Chcela by som sa spýtať, kedy budem vedieť či som tehotná alebo nie.. Lebo idem na 12 dní na dovolenku a mám dostať menštruáciu 7.8... Chcela by som sa preto spýtať, či je vhodné brať tabletky na oddialenie menstruacie alebo radšej nie...? Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak tehotenstvo plánujete, určite tabletky na oddialenie menštruácie neužite. Tehotenstvo s určitosťou potvrdí Váš obvodný gynekológ. Nežiadúce prejavy tehotenstva sa môžu dostaviť už v 4. týždni tehotenstva, čiže teraz sa ešte nič neprejaví. Pri meškaní menštruácie viac ako dva týždne a na prípadné potvrdenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mozgove komory plodu

    , Autor: MaKy

    Dobry den. Vedeli by ste mi odporučiť odborníka na rozsirene postranne mozgove komory plodu, ktorého by som mohla navštíviť . Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, na našej Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice Košice-Šaca, 1. súkromná nemocnica robí takéto špecializované USG vyšetrenia primár gynekologicko-pôrodníckej kliniky MUDr. Erik Dosedla,PhD., MBA.

  • Masturbacija

    , Autor: Biba

    Dobrý deň,vopred sa chcem ospravedlniť za takúto otázku je mi to dosť nepríjemné....môže dievča otehotnieť ak masturbuje skoro každý deň a prstuje .....nemala som pohlavný stik...nemôže byť spermia niekde na posteli alebo podobné...podotýkam som panna...ďakujem vopred

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, otehotnieť bez partnera sa spontánne nedá, takže otehotnenie je prakticky nemožné. Pannou už nie ste, pretože aj masturbáciou sa preruší panenská blana. Spermie prítomné inde, ako v pošve na otehotnenie vplyv nemajú.

  • Zvýšený onkomarker Ca125.

    , Autor: Elena

    Dobrý deň, pán doktor.
    Poprosím Vás o Váš názor na môj problém :
    Som dôchodkyňa 72 r., bezdetná, 2 sp. potraty, inak bez gyn. liečby.
    Asi 2 roky mi pretrvávajú zvýšené hodnoty Ca125 v krvi - 49 až 63. Som bez ťažkostí až na pôvodne biely výtok, ktorý sa zmenil na sýtožltý a občas sa objaví aj svetlohnedý / krv?/, nezapáchajúci, nie hojný. Pred rokom som bola u svojej gynekologičky, ktorá ma poslala na sono cez pošvu, nič sa nenašlo. Mám však obavy. Vopred ďakujem za Vašu odpoveď a Váš čas.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, samotná pozitivita onkomarkera Ca 125 ešte sama o sebe nič neznamená. Dôležité sú aj iné onkomarkery napr. HE4, ROMA index, Ca 19-9. Príčin, prečo je zvýšený môže byť niekoľko a nemusia mať gynekologický pôvod a nemusia hneď znamenať rakovinu, ako si mnoho ľudí myslí, keď sa povie, že majú zvýšený onkomarker. Prítomnosť klinických príznakov a ťažkostí tiež nemusí byť vôbec prítomná. Odporúčam pravidelné prehliadky. Neviem, aké vyšetrenia ste už absolvovali. S výtokom, ako aj s nejasnosťami sa obráťte na Vášho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie pozná výsledky Vašich všetkých už absolvovaných vyšetrení, ako aj Váš zdravotný stav.

  • Kvasinková infekcia?

    , Autor: Andrea.22

    Dobrý deň, včera som vám písala ohľadom mojich príznakov... biely výtok hrudkovitý zvláštne zapáchajúci, svrbenie pri vchode do pošvy takisto svrbenie začervenanie a opuch klitorisu a okolia, občas bolesti v podbrušku, občasné pálenie a svrbenie pri močení, bolesti pri a po pohlavnom styku. Zabudla som však napísať,že to trvá už dlho.. možno pol roka. Môže to byť teda chronické?vaginóza alebo kvasinková infekcia? Veľmi pekne vám ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, keď ste neboli adekvátne preliečená alebo vôbec neliečená, tak spomínané príznaky môžu pretrvávať dlhodobejšie. Chronická infekcia je táká, ktorá aj po adekvátnom niekoľkonásobnom preliečení pretrváva. U Vás sa nemusí jednať o chronickú infekciu. Určite neodkladajte návštevu Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás vyšetrí, odoberie stery a po zhodnotení nasadí adekvátnu liečbu.

  • Kvasinková infekcia?

    , Autor: Andrea.22

    Dobrý deň, chcem sa opýtať,či moje príznaky môžu byť kvasinkovou infekciou.. prípadne čo iné by to mohlo byť. Mám biely výtok hrudkovitý zvláštne zapáchajúci, svrbenie pri vchode do pošvy takisto svrbenie začervenanie a opuch klitorisu a okolia, občas bolesti v podbrušku, občasné pálenie a svrbenie pri močení, bolesti pri a po pohlavnom styku. Ďakujem vám za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, áno, spomínané príznaky môžu byť vyvolané aj kvasinkovou infekciou a teda jedná sa o vaginózu. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás vyšetrí a po zhodnotení nasadí potrebnú liečbu.

  • Krem proti striam

    , Autor: erija

    Dobry den. Mozem pouzivat v tehotenstve krem proti striam Dr. Max - Lady MAX care. Obsahuje aj kyselinu hyaluronovu... Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, spomínaný krém môžete v spokojnosti užívať.

  • Toxoplazmoza, chlamydie

    , Autor: Domca32

    Dobry den, s muzom by sme sa chceli zacat snazit o babatko. Svokra ma dlhodobo chlamydie na plucach a teraz jej vysla aj toxoplazmoza. ATB jej nezaberaju. Klinicke priznaky nema. Mozem to dostat od svokry? Mali by sme sa dat pre istotu vysetrit aj my s muzom? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, pľúcne chlamýdie na samotné tehotenstvo a vývin plodu vplyv veľmi nemajú, skôr sú nebezpečné počas pôrodu, kedy sa môže novorodenec nakaziť. Infekcia sa prenáša najčastejšie kvapôčkami vo vzduchu, napríklad kašľaním alebo kýchaním. Čo sa týka toxoplazmózy, tá je nebezpečná hlavne v tehotenstve, najviac v I. trimestri, čiže Vaše obavy sú na mieste. Toxoplazma je pre plod oveľa nebezpečnejšia ako pľúcne chlamýdie. Vaša svokra je určite sledovaná pneumológom a infektológom, obrátil by som sa na nich a poradil sa s nimi ohľadom otázky vyšetrenia a možnej prevencie.

  • Menstruacia a dvolenka

    , Autor: Gabinka

    Zdravim...mam 15r.dceru ktora uz 2,5 roka ma pravidelnu menstruaciu cca 3-5 dni pred terminom.Zdravotne problemy nema ziadne iba uziva sprej flexotide( iba sem tam v jari).Ideme na dovolenku a menstruacia jej vychadza v case dovolenky.Moze uzivat norethisteron? Vdaka za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Vašej dcére odporúčam návštevu obvodného gynekológa, ktorý jej vie Norethisteron predpísať a najlepšie by mal poznať zdravotný stav Vašej dcéry. Problém v tom nevidím.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Andrea4578

    Dobry den chcem sa olytat ci kortikoidna injekcia moze ovplivnit tehotensky test, dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, tehotenský test funguje na princípe vyšetrenia HCG a s prípadným podaním kortikoidov nesúvisí ani ho neovplyvňuje.

Otázok: 504