Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

5,145 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Cytológia

    , Autor: Lussi123

    Dobrý deň, mám 21 a deti ešte nemám. Pri odbere cytológie mi vyšiel výsledok 3. Chcem sa spýtať či by bol problém otehotnieť s takýmto výsledkom bez ďalsej liečby, alebo ak by bola nutná operácia či by bol potom problem s otehotnením a tehotenstvom.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, z Vášho popisu mi nie je výsledok celkom jasný, ale domnievam sa, že z cytológie z krčka maternice Vám vyšiel vysledok CIN III. V takomto prípade je najskôr nutné urobiť konizáciu a kyretáž a dľa výsledku potom postupovať eventuálne plánovať tehotenstvo. Po konizácii problém s otehotnením nemusí byť, dá sa porodiť aj spontánne, závisí to však od viacerých výsledkov a okolností. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Syndróm polycystických vaječníkov/ovarií

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň,
    chcela som sa spýtať. Bolo mi diagnostikovane pcos, ked sme sa s manzelom snazili o dieta, ale neuspesne. Jeho spermiogram bol vyborny, a mne bol nasadeny Duphaston a Clostibegyt. Kedze som velmi na tento liek nereagovala, mala som zysenu davku na 3tbl denne. Hned sa nam podarilo otehotniet, ale neuspesne (MA). Teraz som zas brala Clostil 3tbl denne, mala som aj vacsi dominantny folikul (pred tym 1,8cm-tehotna a teraz 2,2cm), no napriek tomu som neotehotnela. Chcem sa spytat, co moze byt pricina, ci mozem mat nekvalitne vajicka, alebo ci k tomu prispieva aj stres, ktory mavam v praci.
    Dakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Dôležité je, že viete spontánne otehotnieť. Nie každá ovulácia končí tehotenstvom, hoci teoreticky by to tak malo byť. Stres je významným faktorom ovplyvňujúcim či už menštruačný alebo aj ovulačný cyklus, ale aj iné významne dôležité procesy v ľudskom tele. Treba skúšať ďalej, pokračovať v liečbe a ak aj napriek tomu nedôjde k otehotneniu, do budúcnosti treba pouvažovať o návšteve IVF centra. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Prosba

    , Autor: Martina1

    Dobrý deň. Potrebujem prosim poradit. Mavam 28 dňový cyklus. Menzes naposledy 26.januára 2019. Mam taky problem ze po styku mavam krv a aj počas sexu. Vzdy to badam ze to mavam v lutealnej faze. Inokedy nie. Cize okolo 22 dňa cyklu mavam krv. Aj včera som to isté mala. Neni to jasná krv iba taka do ružova. Snažíme sa o babatko a 5 mesiacov sa nám nedarí. Prvé dieta som mala sekciou a tiez podarilo az po pol roku. Ale krv som nemala. Bola som na prehliadke a gynekologicka ze mam vsetko v norme. Aj muz bol na vyšetrení tiez ma vsetko ok. Ale prečo potom toto stava? A ďalšie dni mavam spinenenie teraz zatial nie.vdaka za radu.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, v období ovulácie môže byť prítomné špinenie (aj po pohlavnom styku), nie je to až tak ratitné, treba si to však odsledovať. Po každom pôrode môže dôjsť k zmene v menštruačnom cykle, aj čo sa týka špinenia alebo intenzity, či pravidelnosti. Pri snahe o dieťa odporúčam intenzívne snaženie (aj dvakrát denne). Ak sa Vám nepodarí otehotnieť do roka od začiatku intenzívneho snaženia, aj napriek tomu, že všetky vyšetrenia u Vás aj partnera sú v poriadku, je vhodné navštíviť obvodného gynekológa, rovnako ho navštívte v prípade akýchkoľvek nejasností alebo ťažkostí.

  • Hcg z krvi a z mocu

    , Autor: kacka

    Dobrý deň, 9 deň po ovulácii (odsledovaná utz) mám negatívny tehotenský test aj negatívne Hcg z krvi (menej ako 1). Je reálna šanca ze som napriek tomu tehotná a testovala som príliš skoro? Koľko dní najneskôr od ovulácie sa Hcg už musí preukázať aspoň z krvného testu? Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, nepoznám všetky okolnosti, napríklad kedy ste mali nechránený pohlavný styk, ... Spermia dokáže prežiť až 72 hodín a vajíčko 48 hodín. Ak ste aj ovulovali, je otázne, kedy presne a či sa vajíčko aj reálne dostalo do dutiny maternice. Áno, je možné, že ste sa testovali príliš skoro. Existuje však niečo, čo nazývame biochemické tehotenstvo, kedy je aj beta-HCG minimálne zvýšené, no napriek tomu žena dostane menštruáciu a prakticky potratí. Vyšetrenie na beta-HCG preto nemá zmysel robiť skôr, ako Vám mešká menštruácia. Riešiť prípadné tehotenstvo v 1. týždni nemá žiadny zmysel. Počkajte na nasledujúcu menštruáciu, pri meškaní menštruácie 14 dní navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Cyklus

    , Autor: Eliska

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať kedy mám rátať 1 deň cyklu,deň keď mi začne spinenie,alebo až deň keď sa mi pusti krvacanie,ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, za prvý deň cyklu sa považuje prvý deň menštruácie. Ak Vám menštruácia začína vo forme špinenia, tak za prvý deň považujte až deň, keď sa spustí krvácanie. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ovulacia

    , Autor: Ada

    Dakujem za odpoved ohladne ovulacie,chcela by som sa len opytat,napisali ste mi o tej priechodnosti vajecnikov,ak by boli nepriechodne,je to dovod,preco by mi ovulacne testy ukazovalo stale negativne?ci su aj nejaje ine dovody,kedy vsetky vysledky su v poriadku,folikuly rastu a aj tak ovulacie nieje?manzel uz na spermiograme bol a vsetko bolo v poriadku,neviem,ci je este nieco,co by mohol absolvovat on,ci spermiogram bolo jedine vysetrenie,ktore je smerodatne u muza.
    Esteraz dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ovulačný test funguje na princípe vzostupu LH (luteinizačného hormónu) bez ohľadu na to, či sú vajíčkovody priechodné alebo nie. Treba však povedať, že ovulačné testy nie sú 100% spoľahlivé aj napriek tomu, že ovulačný cyklus je v poriadku. A ak je spermiogram partnera v poriadku, s najväčšou pravdepodobnosťou je u partnera všetko v poriadku.

  • Ovulacia

    , Autor: Ada

    Dobry den,chcela by som sa opytat,snazim sa otehotniet rok a pol,uz mi robili na gyn.ambulancii rozne vysetrenia,folikuly sa mi tvoria,rastu,hormony dobre,ovarial.rezerva v poriadku,co mam problem je dlhsi cyklus a velmi silna a bolestiva menstruacia,brala som aj Clostilbegyt,utrogestan,raz mi pichli aj Pregnyl,teraz zacinam uzivat Duphaston,len robievala som si ovulacne testy a este ani raz mi ten test nevysiel.je mozne,ze aj pri vsetkych dobrych vysledkoch ovulacia u mna nemusi prebiehat?a da sa to potom aj nejako riesit.Pani doktorka mi vzdy pozrie folikuly,zmera,povie,ze by mala uz pomaly nastat ovulacia,ale neviem,ci sa da zistit ,ci aj naozaj prebehla.Pretoze ja v strede cyklu necitim nic a kedze mam dlhsi menstr.cyklus,tak si to neviem sama vypocitat.dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Duphaston sa užíva aj na spravidelnenie menštruačného cyklu ako aj ovulácie pri snahe otehotnieť. Odporúčam intenzívne snaženie, tzn. nechránený pohlavný styk denne. Ak však nedôjde k otehotneniu, bude treba porozmýšlať o možnosti laparoskopickej chromopertubácie na zistenie priechodnosti vajíčkovodov. Ovulácia u Vás môže prebiehať normálne, aj keď s miernym posunom, aj keď máte pravidelný, hoci predĺžený menštruačný cyklus, no pri nepriechodnosti vajíčkovodov sa vajíčko nedostane cez vajíčkovod do maternice, kde by došlo k oplodneniu. Ak aj napriek pravidelnému užívaniu Duphastonu a intenzívnemu snaženiu neotehotniete do niekoľkých mesiacov, bude vhodné vyšetriť aj partnera, eventuálne objdenať sa na chromopertubáciu, prípadne sa následne obrátiť na centrum asistovanej reprodukcie. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Progesteron ladeepharma

    , Autor: Matulik98

    Dobrý večer, už 3 mesiac beriem progesteron ladeepharma vraj na úpravu ms cyklu po vysadení hak. 1 tabletku per os večer pred spaním. Nemám pravdepodobne ovulaciu. Stimuluje tento Liek ovulku? Chceli by sme bábätko aj sa snažíme ale zatiaľ neúspešne. Toto balenie by mi malo vyjsť na 4 mesiace je potrebné aby som brala ďalšie alebo by som mala mat už teoreticky upravený cyklus? Posledný cyklus som mala 28dnovy. Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, áno, liečba progesterónom slúži aj na upravenie menštruačného cyklu kvôli poruchám ovulácie u žien, ktoré sa snažia otehotnieť. Doba užívania závisí od viacerých okolností, od charakteru indikácie a účinnosti liečby v zmysle upravenia cyklu alebo aj úspešnosti otehotnenia. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Malo progesteronu

    , Autor: Katalan

    Dobry vecer, pred dvoma rokmi som navstivila moju gynekologicku na preventivnej prehliadke, no opakovane mi musela brat krv, vysledok bolo zistenie, ze mam nizku hladinu progesteronu. Mavam bolestivu, no pravidelnu mestruaciu a cyklus trva cca 31-33 dni. Doktorka mi vtedy predpisala Agnucaston. Uzivala som tri krabicky, vraj mi mali zlepsit celkovo cinnost vajecnikov a napravit bolestivu menstruaciu a nizsi progesteron. Okrem toho mi spomenula, ze mam dost nizko vajecniky, co vraj moze mat vplyv na otehotnenie. Pred polrokom som bola opat na preventivke, no o progesterone sa nezmienila, krv mi nebrali, len bezna preventivka a povedala, ze by malo byt vsetko OK. S manzelom by sme sa chceli pokusit o babo, no moja otazka smerom k Vam je, je mozne, ze sa hladina progesteronu napravila a nebude problem s otehotnenim? Najviac ma trapi moznost potratu, rada by som tomu predisla. Preto neviem, ci mam uz pred zacatim snazenia poziadat o nejake tabletky alebo ako to riesit. Taktiez ma zaujalo jej tvrdenie o nizkych vajecnikoch, moze to mat vplyv na babatko? Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, množstvo progesterónu, teda aj jeho prípadný nedostatok, sa dokáže upraviť aj spontánne. Užívajte kyselinu listovú, problém s otehotnením by ste nemali mať, navyše ak bolo na preventívnej gynekologickej prehliadke všetko v poriadku. Ak by však došlo aj napriek intenzívnemu snaženiu k tomu, že by sa Vám nedarilo otehotnieť, následne sú ďalšie možnosti a vyšetrenia, ktoré by pomohli odhaliť problém. Pojem “nízko uložené vaječníky” mi nie je celkom známy, no ak sú anatomické pomery a vzťah vaječník - vajickovod v poriadku, nemusíte sa obávať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Neplodnosť???

    , Autor: Tina

    Pán doktor,
    Chcela by som vás poprosiť o radu. S priateľom sa snažíme už dva roky o bábätko a stále sa nám nedarí. Pred 2 rokmi som užívala calibrum baby plán a pri preventívnej prehliadke tam doktorka vydela malé teliesko. Predpokladala že sa zahniezdovalo oplodnené vajíčko ale zrejme len plány poplach lebo menštruácia prišla. Mávam 27 až 29 daňoví ciklus od vtedy som vyskúšala aj fritolup a dusphosan a nič sa nedarí. Nevedeli by ste nám nejako poradiť?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak sa intenzívne a neúspešne snažíte o dieťa už dva roky, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vyšetrí hormonálny profil a následne Vás prípadne odošle do IVF centra, resp. na diagnostickú laparoskopiu spojenú s overením priechodnosti vajíčkovodov.

  • Snažíme sa o bábätko

    , Autor: Ivuss

    Dobrý deň. Prosím vás chcela by som sa spýtať. Snažíme sa o druhé bábätko ale mám taky problém že od prvého pôrodu mám nepravidelný menzes. Mám 50 dňový cyklus.niekedy príde aj po 52 dnoch. Bude mesiac čo uživam inofolic. Chcela by som sa spýtať či aj napriek tomu môžem byt tehotná alebo to treba riešiť. Zatial sa snažíme iba 3 mesiace. Ďakujem za vašu odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, otehotnieť sa dá aj pri dlhšom cykle. Ak sa Vám nepodarí otehotnieť do roka od začiatku intenzívneho snaženia, navštívte Vášho obvodného gynekológa, rovnako aj v prípade akýchkoľvek nejasností alebo ťažkostí.

  • Susp. polyp v maternici

    , Autor: lucia

    Dobry den, pan doktor,

    Podstupila som hysteroskopiu na zistenie priechodnosti vajcovodov. Lavy je priechodny. Pravy mam 'stazene priechodny' (tekutina tiekla az pri silnom tlaku).

    Hrozi mi mimomaternicove tehotenstvo alebo sa cez pravy vajcovod neda vobec otehotniet?

    V maternici mi nasli 'susp. polyp na zadnej stene', v sprave sa neuvadza aky je velky. Prosim Vas, co znamena 'susp.'? Moze to sposobit neplodnost alebo nejako ohrozovat pripadne tehotenstvo?

    V sprave sa pise 'vykonana strich abrazia - frakc. kyret endometria' - co to prosim znamena? Kyret znie ako kyretaz, znamena to, ze mi polyp odstranili?

    Kolko dni po hysteroskopii nebudem moct cvicit yogu - uroven zaciatocnik?

    Vopred Vam dakujem za odpoved.
    Lucia

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, na zistenie priechodnosti vajíčkovodov sa robí laparoskopia, nie hysteroskopia. Tým, že je pravý vajíčkovod priechodný, hoci pri vyššom tlaku tekutiny, neznamená, že je nepriechodný, hoci pripúšťam, že do istej miery môže zvyšovať riziko tubárnej gravidity. Suspektný polyp (teda podozrenie na polyp) sa väčšinou hodnotí ako nález na USG. Ak sa vykonáva hysteroskopia, zavádza sa kamera do dutiny maternice a musí byť jednoznačne identifikované, či sa jedná alebo nejedná o polyp, prípadne myóm alebo len vlajúcu sliznicu v dutine maternice. Polyp jednoznačne nemusí ohrozovať tehotenstvo (ale do istej miery podľa okolností môže), ale nemá čo v dutine maternice robiť. Strich abrázia znamená, že sa zobrala len jeden útržok sliznice dutiny maternice, frakcionovaná kyretáž znamená, že sa zobrala vzorka sliznice z krčka a z dutiny maternice. Z Vášho popisu mi nie je jasné, či sa polyp potvrdil a či bol odstránený. O výsledku zákroku ako aj ďalšom postupe ste sa mali informovať na pracovisku, kde bol zákrok realizovaný. Od cvičenia by som si dal pauzu aspoň 10 - 12 dní. Ďalšia menštruácia sa dostaví za 4-6 týždňov. Dbajte na hygienu, nekúpte sa 14 dní (sprchovať sa samozrejme môžte) a vynechajte pohlavný styk nasledujúce dva týždne. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach konzultujte Vášho obvodného gynekológa, resp. informujte sa na pracovisku, kde Vám bol zákrok realizovaný pri návšteve ohľadom výsledkov histológie.

  • Duphason - ovulacia

    , Autor: Veronika

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či liek duphason môže blokovať ovulaciu resp. ak beriem duphason od 15.dňa cyklu a ovulaciu mávam až na 17.deň cyklu tak či ovulacia normalne prebehne.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Duphaston má viaceré indikácie, používa sa aj pri bolestivej menštruácii, endometrióze, liečbe nepravidelného menštruačného cyklu, neplodnosti spôsobenej nízkou hladinou progesterónu. Ak máte nasadený Duphaston kvôli tomu, že neviete otehotnieť, cyklus by sa mal počas užívania upraviť, teda aj ovulácia by mala prebiehať vo fyziologickom období, teda na 14 - 16 deň. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Duphaston

    , Autor: zoja

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, 15 deň mi mešká menštruácia. Doktorka mi nasadila duphaston, ktorý užívam druhý deň. Môžem otehotnieť počas užívania duphastonu pri meškajúcej menštruácii? Taktiež mám cystu 4 cm na vaječníku.
    Ďakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, áno, tehotenstvo nie je vylúčené! Duphaston sa používa aj na úpravu menštruačného cyklu aj u párov, ktoré sa snažia otehotnieť a partnerka má nepravidelný cyklus. Riaďte sa odporúčaniami a postupom obvodného gynekológa a v prípade akýchkoľvek nejasností alebo ťažkostí ho kontaktujte.

  • Polyp

    , Autor: Rituska

    Dobrý deň,
    V priebehu 5 rokov som absolvovala 5 IVF, nikdy sa nič neuchytilo až posledný pokus, ale bola z toho anembryomola. Lekári mi pred tými 5 rokmi našli polyp, ale tvrdili, že ide "iba" o polyp na krčku maternice a s (ne)úspechom IVF nemá nič spoločné. Teraz mi lekár povedal, že iba z ultrazvuku sa nedá zistiť, kde polyp vlastne je (má 6-7mm), či na krčku alebo priamo v maternici a posiela ma na hysteroskopiu. Tak ako to teda je, dá sa z ultrazvuku zistit presná poloha polypu? Predpokladám, že aj keď sa potvrdí, že je polyp vo vnútri maternice, že ten predsa nesposobuje anembryomolu..? Mám 42 rokov, toto bolo už IVF s darovanym embryjom a neviem či mám teraz niekoľko mesiacov zasa čakať a riešiť hysteroskopiu... Odporucate teda aj Vy v každom prípade hysteroskopiu, má v mojom prípade význam? Genetiku, hormonalny profil aj imunológiu máme, a všetko sa zdá byť ok. Ďakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, polyp krčka maternice zásadným spôsobom neovplyvňuje tehotenstvo, ak je však polyp jednoznačne na krčku. Štandardne sa pri nájdení polyp nesleduje, ale v čo najbližšej dobe odstraňuje vrámci jednodňovej chirurgie. Pomocou USG sa dá do veľkej miery spoľahlivo rozlíšiť, či sa jedná o polyp krčka alebo dutiny maternice. Niekedy však polyp vyrastá z kanála krčka maternice a je ťažko povedať, odkiaľ vyrastá stopka alebo báza polypu, ale jednoznačne je vhodná hysteroskopia s polypektómiou a kyretážou, kedy sa spoľahlivo overí, odkiaľ polyp vyrastá, odstráni sa a zároveň sa kyretážou skontroluje aj sliznica krčka ako aj dutiny maternice. Polyp je svojim spôsobom prekanceróza, preto je ho určite vhodné vybrať, nemá tam čo robiť.

Otázok: 382