Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

4,855 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Michaela

    Dobrý deň .
    Pred niekoľkymi dňami som sa dozvedela že som v približne 3až4 týždni potratila. Výslesky krvných testov zneli biochemická gravidita. Menštruácia mi skončila a chcela by som sa opýtať , či je nebezpečné sa hneď znova snažiť o dieťa. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, tehotenstvo v 3 - 4 týždni už nie je biochemické. V prípade, že ste boli v 3 - 4 týždni tehotenstva, maternica už bola mierne zväčšená, jednalo sa o prvý mesiac tehotenstva. Veľa žien počas života je tzv. biochemicky tehotných a ani o tom nevie, pretože príde menštruácia aj v obvyklom čase, takže žena ani nenadobudne pocit, že bola tehotná. Počkal by som aspoň 2 riadne menštruačné cykly a tak sa snažil otehotnieť, aby sa všetky zmeny, ktoré nastali, vrátili do normálu. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Snaha o tehotenstvo

    , Autor: Mia

    Dobrý deň .chcela som sa len opýtať od minulého roka (september 2017) sa naplno snažíme o dieťa ale zatiaľ nič .môj dr .mi pred mesiacom povedal že ešte máme čakať cca 4 mesiace.a vie že som mala zdr.problemy.pred 11 rokmi mised abord,dva krát operácia endometrióza a zrasty .teraz je už obdobie dobré,nemávam cysty ani brucho má už nebolieva.dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, príčin, prečo neviete otehotnieť môže byť viacero. Medicínsky sa to začína riešiť, až keď sa páru nepodarí otehotnieť rok intenzívneho snaženia, t.j. nechránený pohlavný styk, najlepšie aj denne. V minulosti ste už boli tehotná, takže otehotnieť ste vedeli. Endometrióza ako aj zrasty môžu zohrávať kľúčovú úlohu v probléme s otehotnením. Možností, ako to po neúspešnej spontánnej snahe otehotnieť riešiť, je tak isto viacero. Dôležité je aj vyšetrenie partnera a otázka, či ste boli pred tými 11 rokmi tehotná s rovnakým partnerom. Váš obvodný gynekológ Vás už nasmeruje alebo cestou diagnostickej laparoskopie, či nie je problém mechanický, alebo následne cestou IVF centra, ktorého možnosti sú dnes na dosť vysokej úrovni. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Problem

    , Autor: Peťa

    Dobrý deň už rok sa s priatelom snažime o dieťa bola som na preventivnej prehliadke a lekár povedal že pokial sa to do dalšieho roku nepodarí začne s liečenim ... su nejaké tabletky na podporu otehotnenia

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, je viacero možností , vo všeobecnosti však platí, že ak neotehotniete do roka od intenzívneho snaženia, je vhodné to riešiť cestou IVF centra, ktoré Vám už predstaví možnosti liečby a nastaví pre Vás tu najvhodnejšiu.

  • Ovulacia

    , Autor: Sandrusik9

    Pekny deň prajem Pan doktor pred rokom som vysadila antikoncepciu odvtedy som dostala menzes spontánne iba pár krát potom som chodila na vyvolavacky minuly mesiac mi bol nasadení estrimax 10 dni nasledne duphaston 10 dni lieky som dobrala menzes som dostala na 3 deň od vysadenia teraz po skončení menzesu mám znovu zopakovat a dať si estrimax 10 dni a potom duphaston. Viem že zvolená liečba spustí menzes avšak my sa chceme začať snažiť o bábätko. Ovulaciu nemám sliznica bez liekov nízka a samozrejme bez menzesu. mám 25 rokov výsledky z HP a štítnej žľazy v poriadku avšak zvýšené amh. Som štihla ( viem že PCO býva častejšie u silnejších žien). Avšak na ultrazvuku bolo viac malych folikulov. Aký postup by ste zvolili ? Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, postupoval by som podľa odporúčaní obvodného gynekológa. Ak Vám nebola diagnostikovaná konkrétna diagnóza, neviem sa Vám bližšie vyjadriť k danému problému. Nevidel som výsledky vyšetrení. Po ich ujednotení by som postupoval aj s ohľadom na Vaše priania ku snahe otehotnieť aj v zmysle stimulácie ovulácie. V prípade akýchkoľvek nejasností alebo ťažkostí kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nedozrievanie vajíčok

    , Autor: Matulik98

    Dobrý deň, pán doktor chcem sa opýtať keď mi bolo diagnostikovane nedozrievanie vajíčok, je možné že sa to upraví a začnú mi dozrievat alebo to bude už natrvalo?treba k tomu nejaké lieky? Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, možnosť samovoľnej úpravy je vždy. Nedozrievanie vajíčok môže byť spôsobené viacerými faktormi a možností je viacero. Závisí aj od výsledku hormonálneho profilu. V súčasnosti sú na vyvolanie ovulácie možnosti hormonálnej aplikácie, ktoré sa v prípade potreby otehotnenia dajú aplikovať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nedarí sa nam

    , Autor: Dusinka

    Dobry deň... Písala som vám 8.10 ohľadne že sa nám nedarí otehotnieť... Ale mam otázočku.. Pred siedmymi rokmi som prišla o bábätko.. Kt. Museli za mňa porodiť... Do roka sa nám narodil synček...moj gynekológ mi oznámil v rámci preventívnych prehliadok že mám maternicu otočenu opačne co neznamená problém.. Len dlhšie bude trvať kým otehotniem... Moja otázočka znie ma ten prvy pôrod-potrat niečo s tým spoločne že by sa maternica otočila? A snažíme sa u manželom o babo a nedarí sa no mam pocit ze to s tým nejak súvisí... Môj lekár mi nič viac nevravel len to ze maternicu mam otočenu od mala... Ale gynekológovia predtým nič také nevraveli..prosim vás poraďte mi... Dakujem s pozdravom..

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, maternica má dve základné postavenia, AVF - anteroversioflexio (u žien známe pod pojmom "maternica otočená dopredu") a RVF - retroversioflexio (u žien známe pod pojmom "maternica otočená dozadu"). Obidve postavenia sú fyziologické, prirodzené. Je pravda, že RVF postavenie je zriedkavejšie. Je to niečo ako pomer praváci - ľaváci. V minulosti sa predpokladalo, že RVF postavenie môže byť zodpovedné za neplodnosť alebo bolesti v podbrušku, ale už sa od tejto teórie upúšťa. Po pôrode alebo potrate vo vyššom týždni tehotenstva sa maternica pri svojom sťahovaní môže uložiť do toho istého postavenia, ale môže sa uložiť aj do druhého postavenia. Niekedy stačí len plný močový mechúr a maternica sa môže dať do opačného postavenia.

  • Nedarí sa nam

    , Autor: Dusinka

    Už 9 mesiacov užívam dufaston mala som aj zápal tekutinu pod maternicou kvôli čomu som užívala antibiorika a silné bolesti v podbrušku pri chôdzi pri práci a v neposlednom rade pri styku... Podstúpila som pred piatimi dňami laparoskopiu maternice ci nemám zrasty al.cysty.vsetko v poriadku.. Nič sa so mnou nerobilo žiadna kyretaz žiadny pre fuk vaječníkov... Samozrejme už dávno sa snažíme s manželom o bábätko ale stále sa nám nedarí... Dlhodobo užívam aj kyselinu listovú... Mam chronické zilove ochorenie 3.stupna a užívam detralex 2tbl.rano každý deň... Moja otázočka znie ma niečo spoločné aj užívanie detralexu s tým ze sa mi nedarí otehotnieť???? Alebo mi odporučite radšej podstúpiť kyretaz... Veľmi pekne ďakujem vopred za pomoc. Môj lekár má zasa dovolenku a už 5 dní som zúfalá že som podstúpila zákrok pri kt.mi mali pomôcť aby som ľahšie otehotnela ale oni ma len otvorili zatvorili a hotovo.. Dakujem veľmi pekne... S pozdravom

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Detralex vplyv na tehotenstvo nemá. Ak ste podstúpili diagnostickú laparoskopiu s negatívnym výsledkom, znamená to, že sa vylúčili vrodené anomálie. Kyretáž nemá zmysel, pokiaľ na to nie je indikácia a dôvod. Ak sa Vám nedarí otehotnieť dlhšie aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku, nebolo by zlé navštíviť Centrum asistovanej reprodukcie, kde Vás vyšetria a určia ďalší postup. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • .

    , Autor: Michaela11

    Dobrý deň ,
    V októbri som porodila syna bohužiaľ - mŕtveho. Bývalý gynekológ ma neliečil na vysoký tlak , mala som ťažkú preklampsiu ktorú mi zistili až pri pôrode následne sa mi poškodila placenta a tým sa syn vomne udusil. Na kontrole mi bolo povedané , že maternica je v poriadku , a zhruba od decembra sa môžeme snažiť ďalej. Ale nedarí sa. Vedel by ste mi nejak pomôcť , ako to mám riešiť ? Uživala som rôzne vitamíny ale nič to nepomohlo. Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, najprirodzenejším spôsobom je zistiť si, kedy máte ovuláciu a plodné dni, znížte hladinu stresu a obáv, ktorú po Vašej veľmi negatívnej skúsenosti určite ešte máte. Zmeňte myslenie, viac sa uvolnite, musíte byť s partnerom byť v psychickej pohode, skúste inú stravu, napr. grepy alebo pite alchemilkový čaj. Užívajte kyselinu listovú 2x denne. Zapojte do každodennej rutiny viac pohybu. Doprajte si dostatok spánku, pravidelný pohlavný styk. Treba obmedziť cigarety a alkohol. Zmena prostredia v podobe dovolenky je tiež vhodným spôsobom.

  • Vitamíny

    , Autor: Ria

    Dobrý deň. Snažíme sa o bábätko. Beriem gynex a kys. listovu + eythyrox25 ( som sledovana pravidelne u endo.)Gynekológ mi odporucil pre manžela folandrol ale podľa mňa na začiatok snaženia by som nerada hneď kupovala tento liek aj kvôli cene. Čo by ste odporúčali pre muža ? Ake vitamíny?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, na to, aby žena spontánne otehotnela, netreba užívať u muža žiadne vitamíny. Stačí vyvážená a pestrá strava. Folandrol je výživový doplnok, nie je to liek na zvýšenie plodnosti. Väčšina párov otehotnela bez nutnosti užívania vitamínových doplnkov.

  • Hcg klesa stúpa a zas klesá

    , Autor: Lukasko2012

    Dobrý večer....
    1.6 som mala posledný menzes... Tyzden meškania ďalšieho som mala testy pozitívne.. Po 2 týždňoch som však začala krvácať. Moje hcg z krvi na 2. deň u doktora 89... Povedal ze velmi nízke.. Nic nevidel, nakoľko to bolo skoro.. O 4 dni hcg uz len 28...záver bol že potracam. Že budem asi krvácať tak 2 týždne., silnejšie a bolestivejsie. Mala som po 2 týždňoch prísť na kontrolny odber krvi. Ja som vsak krvacala cca 5 dni a prestala som. Cítila som sa fajn. S mužom sme dali potom 2 x sex cez víkend. O 2 týždne hcg 208. Doktor ma pozeral nič nevidel na ultrazvuku... Nechápal že sa mi zvýšilo.. Po ďalších 4 dňoch mi dal kontrolu a hcg 128. Co sa to so mnou deje..? Doktor stále nič nevidí... Ani mimomaternicove.. Nic.. Ja nemám žiadne bolesti.. Kŕče... Posledne 4 dni slabé špinenie len.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak je bHCG pozitívne, je viac ako isté, že ste tehotná. Dôležité je ale vylúčiť patologické tehotenstvo. Na kontrolný odber krvi po 2 týždňoch ste mali ísť bez ohľadu na to, či ste mali ťažkosti alebo nie. Je veľmi dôležité, aby bHCG poklesol na nulu aj po stanovení predpokladanej diagnózy potratu alebo biochemického tehotenstva za nejasných okolností. Do doby kontrolného odberu ste s manželom nemali mať nechránený pohlavný styk, lebo teraz je ťažko povedať, čo zdvihlo hladinu bHCG. Možností je viacero. Odporúčam abstinenciu pohlavného styku do doby jednoznačného stanovenia diagnózy, pravidelné kontroly, ako aj odbery u obvodného gynekológa. Pri pretrvávaní nejasnej dynamiky bHCG Vás obvodný gynekológ odošle na vyššie pracovisko.

  • Atb

    , Autor: Ria

    Dobrý deň. Snažíme sa o dieťatko lenže žiaľ ochorela som a beriem Atb zinnat 500. Je správne snažiť sa aj keď tie tablety beriem ? V pondelok mi vychádza ovulacia a nechcem opäť prepast túto šancu. Ďakujem Za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, najskôr by som odporúčal vyzdravieť a potom skúšať otehotnieť. Ak nie ste zdravá a organizmus bojuje proti infekcii, hoci už s podporou antibiotík, organizmus sa sústredí na infekciu a je oslabený. Nehovorím, že by ste nevedeli otehotnieť, ale lepšie je otehotnieť za plného zdravia, kedy sa zvyšuje aj pravdepodobnosť otehotnenia. Lieky predpísané endokrinológom, ktoré užívate, môžete užívať spolu s antibiotikami. Pokračujte v pravidelných kontrolách dľa odporúčania endokrinológa.

  • Info

    , Autor: Michaela

    Dobry den pan doktor minuly tyyzden som bola na kontrole ci mi praskol folikul, vraj ano a ze je tam uz aj tvoriace sa zlte teliesko. Ale pan doktor mi do spravy napisal toto :
    Subj. Bez tazkosti
    Obj. : USG VS: uterus v Rv-fl, normalnej velkosti, bez deformít , endometrium 11/2, ovaria bilat.bez patologie, na lavom ovariu 13mm anechogenna cysticka, Douglas bez volnej tekutiny.
    Z: St.p.ovulacii
    Chcela by som sa opytat co to znamena ak mozem ? Znepokojuje ma ta 13mm cysticka. Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, USG vyšetrenie je v poriadku, nasvedčuje to Vami popisovanej fáze menštruačného cyklu, že ste po ovulácii. Na ľavom vaječníku máte popisovanú 13 mm cystickú štruktúru vyplnenú tekutinou, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o cystu žltého telieska, ale z popisu mi je ťažko na to odpovedať. Vo všeobecnosti však platí, že cystické štruktúry treba sledovať vrámci preventívnych prehliadok, no nemusí sa vždy jednať o patológiu. Vo Vašom prípade by som sa neznepokojoval. Pri akýchkoľvek nejasnostiach však odporúčam informovať sa u svojho obvodného gynekológa, ktorý dané vyšetrenie robil.

  • Pravdepodobnosť otehotnenia

    , Autor: ka113

    Zdravím, chcela som sa opýtať, aká je pravdepodobnost, že by som bola tehotna... s manželom sme mali sex s kondomom. Potom si ho dal dole, utrel ejakulat toaletnym papierom, umyl ruky a isiel ma este rucne uspokojit. Ale tesne pred tym sa este dotkol penisu. Uspokojoval ma len na klitorise, nevošiel dovnútra vaginy. Paniku mám hlavne z toho dôvodu, že dnes mám ovulaciu. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, pravdepodobnosť otehotnenia pri spomínanom postupe je minimálna až prakticky nulová, môžete byť kľudná.

  • Otehotnenie

    , Autor: Júlia

    Dobrý večer.Mala by som jednu otázočku pracujeme na bábätku ja som začala brať Femibion 1 Alchemilkovy caj má brať aj manžel niečo alebo nie?Menštruáciu mám pravidelný každých 28 dní bez problémov pred 7 rokmi som mala pôrod syn sa nám podaril po 8 mesiacoch teraz zatiaľ skúšame druhý mesiac.Dakujem mám 38rokov,manžel 34.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, tak 2 - 3 mesiace pred plánovaním tehotenstva odporúčame užívať kyselinu listovú, ktorú už užívate. Nemusíte inak užívať nič špeciálne. Ak máte pravidelný menštruačný cyklus a neliečite sa na nejaké endokrinologické alebo hematologické ochorenia, nemal by byť problém s otehotnením. Ak sa Vám však nepodarí otehotnieť do jedného roka od začiatku intenzívneho snaženia, odporúčal by som návštevu Centra asistovanej reprodukcie.

  • Kežmarok

    , Autor: Michaela

    Dobry den s priatelom sa uz skoro 2 roky snazime o babetko ale nedari sa :-( mne zistili pco syndrom s anovulaciou bola som v septembri min.roku na laparoskopii kde mi popalili vajecniky na viacerych miestach ale ani to nepomohlo myslite ze by som mohla skusit este jednu laparoskopiu ? Alebo co by mi pomohlo ? Uzivam len milgamu a duphaston..... Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak už ste v dohľadnej dobe absolvovali diagnostickú LSK za účelom vylúčenia nepriechodnosti vajíčkovodov a Drillingu ovárii (popálenie vaječníkov), a hormonálny profil ako aj spermiogram partnera je v poriadku, odporúčal by som navštíviť Centrum asistovanej reprodukcie, kde Vás vyšetria a nastavia ďalší postup.

Otázok: 365