7 vecí, ktoré by mali mamy naučiť svoje dcéry

MK | 4. december 2023
7 vecí, ktoré by mali mamy naučiť svoje dcéry

"To, že poznáš svoje hranice a žiadaš druhých, aby ich rešpektovali, neznamená, že si sebecký človek. Je to dôležitá súčasť lásky k sebe. Stanovenie hraníc znamená, že občas budeš musieť povedať nie," - aj toto povedzte svojim dcéram, mamy.

1. Miluj samu seba

 „Zamiluj sa do seba, do života a potom do koho chceš“, inšpiratívne slová, jednej z najznámejších feministických umelkýň, Fridy Kahlo. 

Je na nás, na mamách, aby sme dcéram nechali tento dôležitý odkaz - pokiaľ ide o lásku, musí byť sama na prvom mieste. Ak chce mať dobré vzťahy s ostatnými, musí začať od seba a mať v prvom rade zdravý a láskyplný vzťah k sebe.
Vysvetlite dcére, že vnútorná krása je najdôležitejšou krásou a že naše telo je chrámom našej duše a nikdy nie jej väzením. Že naša sebahodnota je založená na tom, kto sme, a nie na tom, ako vyzeráme.

2. Dôveruj svojej intuícii

Intuícia je jednou z našich najsilnejších sebaobranných zbraní, ženy ju majú vyvinutejšiu ako muži. Intuícia je tu na to, aby sme boli ostražité a chráni nás pred nebezpečenstvom. Povedzte svojej dcére, ako funguje, kedy ste sa nevzdali svojej myšlienky a možno išli proti prúdu, lebo ste to tak cítili... Naučte ju dôverovať svojim pocitom a tušeniam. 

7 vecí, ktoré by mali mamy naučiť svoje dcéry

3. Nastav si hranice a povedz nie 

To, že poznáš svoje hranice a žiadaš druhých, aby ich rešpektovali, neznamená, že si sebecký človek. Je to dôležitá súčasť lásky k sebe. Stanovenie hraníc znamená, že občas budeš musieť povedať nie. 

Aj keď je v poriadku potešiť iných, nemožno to robiť na úkor našej vlastnej sebaúcty. Strata našej schopnosti povedať nie, aby sme potešili ostatných, má veľmi škodlivý vplyv na naše pocity a vyvoláva pocity nízkej sebaúcty. Strácame dôležitú časť našej identity. Mama by mala dcére ponúknuť podporu a otvorenú komunikáciu o tom, ako nastaviť zdravé hranice a ako asertívne a so súcitom povedať nie.

4. Postaraj sa o seba 

Starostlivosť o ostatných okolo nás, či už sú to deti, starší ľudia alebo priatelia, je akoby zakotvená v ženských génoch. Na úkor seba riešime okolie. V prvom rade musíme byť v poriadku my, aby sme mohli podať pomocnú ruku ostatným - pamätáte si radu, ktorú počujete v lietadle pred vzletom? Najskôr si daj kyslíkovú masku ty ako rodič a až potom ju pomôž nasadiť dieťaťu. 

5. Hodnota prítomnosti - si tu a teraz

Čas je jednou z najvzácnejších a najcennejších vecí na svete. Dobrá rada, ktorú môže matka dať svojej dcére, je uvedomiť si dôležitosť prítomného okamihu. Šťastie je o hľadaní radosti z malých vecí a o ocenení toho, čo sa práve teraz deje, ako niečoho, čo sa už nikdy nevráti alebo ešte ani nebolo. Naučiť sa zhlboka dýchať v prítomnosti a s vďakou prijať malé dobré veci, ktoré sa dejú každý deň.

6. Buď k sebe láskavá, aj keď urobíš chybu 

Odpustenie samému sebe je jednou z najdôležitejších vlastností, ktoré človek môže mať, aby mohol viesť plnohodnotný život. Ľudia vo všeobecnosti a ženy zvlášť majú tendenciu byť na seba veľmi tvrdé, keď urobia chybu. Naučte dcéru, že každý robí chyby. Dôležité je poučiť sa z nich a nedopustiť, aby sa na našich pleciach stali ťažšou váhou, než v skutočnosti sú.

7. Buď silnou ženou

Sila nie je len o fyzickej sile, ale aj o schopnosti odolnosti a schopnosti vydržať tienisté udalosti, ktoré vám život kladie do cesty. Zvyčajne sú to chlapci, ktorí od mladého veku počujú, že sú silní a mocní. Dievčatá musia vedieť, že aj ženy sú silné; sú tiež odolné a odvážne. Mladé dievčatá by to mali o sebe počuť a najmä z úst vlastných matiek.

Ako môžem toto všetko naučiť svoju dcéru?

Najlepšie urobíte, ak pôjdete príkladom. Nič viac, nič menej. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: