Ako zistiť, že je dieťa pripravené na nočník: 9 jasných signálov

Marika Koscelníková | 19. jún 2024
Ako zistiť, že je dieťa pripravené na nočník: 9 jasných signálov

Uponáhľať učenie sa neoplatí, ale byť pozorným rodičom a "zachytiť" ten správny moment je prvým úspešným krokom k zvládnutiu nočníkovej výzvy.

9 signálov, že je dieťa pripravené na nočník

  1. Suché plienky dlhší čas.
    Meníte menej mokrých plienok ako predtým? Až do veku približne 20 mesiacov deti cikajú tak často, že očakávať, že budú kontrolovať svoj močový mechúr, je nereálne. Ale batoľa, ktoré zostane suché aspoň dve hodiny počas dňa, napríklad po obedňajšom spánku, je fyzicky pripravené na odplienkovanie.  Jeho močový mechúr je dostatočne vyvinutý na zadržiavanie moču.
  2. Nasledovanie jednoduchých pokynov.
    Ak „podaj mi tú knihu, prosím“ alebo „drž túto hračku“ vyvolá správnu reakciu od dieťaťa, znamená to, že je schopné nasledovať jednoduché pokyny - a to je ďalší znak pripravenosti.
  3. Prejavovanie nezávislosti.
    Či už je dieťa nadšené z toho, že chce samo papať, behať či hádzať loptu, je to signál, že môže sedieť aj na nočníku. A ak si naň už skúša sadať ako napríklad jeho starší súrodenec, alebo keď ide okolo neho ( toto určite skúste urobiť - položte nočník na viditeľné miesto), je to ďalší ukazovateľ.
  4. Pravidelná stolica.
    Má dieťatko už pravidelnejšiu stolicu? Či už je to ráno, po jedle alebo pred spaním, pravidelný rytmus vám pomôže predvídať, kedy vytiahnuť nočník - a tým zvýšiť jeho šance na úspech. To bude radosti!
  5. Záujem o proces.
    Zvedavosť a záujem o samotný proces vyprázdňovania ukazujú, že dieťa je pripravené naučiť sa niečo nové. Ak chce sedieť na nočníku alebo malej stoličke (napríklad, keď ste na toalete), máte ideálneho kandidáta na výcvik.
  6. Oznamovanie potrieb.
    Zlepšené verbálne schopnosti, aj keď sú ešte len detské slová („pú teraz“), znamenajú, že dieťa je v súlade so svojím telom a vníma svoje potreby. Niektoré deti komunikujú menej verbálne - napríklad tým, že sa schovávajú do rohu alebo vydávajú nejaký zvuk. Nezáleží na tom, aký typ signálu si všimnete, batoľa, ktoré si uvedomuje svoje telesné funkcie, je pripravené.
  7. Nepáči sa mu byť mokrý alebo špinavý.
    V určitom momente väčšina batoliat prechádza (krátkym) obdobím, keď im prekáža neporiadok - omrvinky a lepkavé prsty, a tiež majú potrebu zbaviť svojich špinavých alebo mokrých plienok čo najskôr. Ak toto spozorujete u dieťaťa, je čas na nočník.
  8. Schopnosť sa vyzliecť.
    Schopnosť zaviazať si šnúrky na topánkach je ešte ďaleko, ale schopnosť manipulovať s oblečením  prichádza oveľa skôr. Ak si dieťa už dokáže obliekať napríklad spodnú bielizeň (t.j. sťahovať a ťahať hore), je pripravené  zvládnuť nočník. 
  9. Fyzicky dokáže použiť nočník.
    Je to aj o motorike. Ak batoľa dokáže ísť do kúpeľne, rozopnúť si oblečenie, sadnúť si na nočník a potom tam zostať, kým sa nepokúsi vyprázdniť, nemáte na čo čakať. Trpezlivosť a schopnosť vykonávať tieto hrubé motorické úlohy sú ďalšími znakmi pripravenosti na nočník.

Kým si dieťa osvojí túto novinku v jeho živote, môže to hodnú chvíľu trvať. Sledujte tieto znaky pripravenosti na nočník, aby ste vystihli ten správny moment a čoskoro budú plienky minulosťou.

Zdroj: www.whattoexpect.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: