Bábätká vás zbožňujú: 7 prejavov lásky k mame

Marika Koscelníková | 1. február 2022
Bábätká a prejavy lásky

Je to náročné, prebdieť noc a "unosiť" deň. Áno, sú také dni aj týždne, mesiace, ktoré mamám dajú zabrať. Ale viete čo? Bábätká sú úžasné bytosti a milujú vás spôsobom, ktorý stačí správne prečítať (a neprehliadnuť).

Je to tak. Novorodené bábätká nám neposkytnú spätnú väzbu, ktorá by nám tak dobre padla po vyčerpávajúcom pôrode a bezsenných nociach. Ale keď sa so svojim bábätkom zoznámite, začnete si vytvárať puto, ktoré je zmysluplnejšie ako akékoľvek vyznanie lásky, ktoré ste doteraz zažili.

Keď sa o svoje dieťa staráte, každý deň sa do vás viac zamiluje a poďakuje vám vlastným spôsobom. Tu sú dôkazy, že dieťatko vás nekonečne miluje.

1. Bábätká poznajú mamu podľa vône

Už v priebehu niekoľkých týždňov novorodenci rozpoznajú osobu, ktorá sa o nich stará a uprednostňujú ju pred ostatnými ľuďmi. Čiastočne vaše bábätko doslova cíti vašu prítomnosť. V jednej štúdii výskumníci vložili k novorodencovi dve prsné vložky, z ktorých jedna patrí ich matke. Vôňa maminho mlieka stačila na to, aby sa dieťa otočilo k tej maminej. Noštek vášho bábätká vás ucíti, keď tíško vchádzate do spálne, tak sa nehnevajte, ak sa bude dožadovať vašej blízkosti.

2. Bábätká vás napodobňujú 

Už v prvom mesiaci života bábätká reagujú na výraz tváre svojej mamy  a bez toho, aby o tom premýšľali, začnú ho napodobňovať. Kratučké úsmevy, uprené pohľady, jemné grimasy...

Využite túto pozornosť a nebojte sa použiť aj prehnané výrazy. Interakcia tvárou v tvár je súčasťou toho, ako sa deti učia o pozitívnom dávaní a prijímaní.

Vaše dieťa si uvedomuje, že jediným pohľadom vám môže ukázať, aké je šťastné, že ste nablízku a verte, ak dostane odozvu, rado si tieto chvíle šťastia zopakuje.

3. Bábätká sa na vás usmejú 

Prvé skutočné úsmevy začnú rozjasňovať tváre bábätiek medzi 6. a 8. týždňom. Usmejú sa, keď uvidia vašu tvár - alebo tvár otca či súrodenca. Začínajú si spájať vašu tvár s dobrým pocitom. Už viete, že puto sa prehlbuje!

4. Bábätká vás potrebujú neustále 

Všimli ste si jednu vec? Deti si často vyberajú obľúbený predmet (ext. zdroj obľúbený predmet), napríklad plyšové zvieratko alebo prikrývku, vo veku okolo 1 roka. Tieto prechodné predmety symbolizujú vás a vašu náklonnosť, čo vysvetľuje plač, ak ich – nedaj bože! – dáte na hodinu do prania. Ten plyšáčik alebo dečka predstavuje vašu lásku, ale spôsobom, ktorý môže vaše dieťa ovládať.

Nechajte svoje dieťa držať svojho mojkáčika v situáciách, keď sa môže cítiť neisto. Nech je vždy v kočíku, v postieľke, pri návšteve lekára, nezabudnite ho pri cestovaní. To by bola veľká chyba!

5. Bábätká vás sústredene pozorujú 

Už od narodenia dokážu bábätká rozoznať hlas a vôňu svojej matky.  Ďalším krokom je prepojenie týchto zvukov a vôní s niečím, čo môžu vidieť. Preto začnú študovať vašu tvár, akoby sa ju snažili zapamätať. Svojím spôsobom  sa uisťujú, že vedia, ako vyzerá pohodlie – a láska. Takže keď nabudúce zbadáte, ako sa na vás vaše dieťatko uprene pozerá, doprajte mu čas, aby sa do vás vpilo. V tichu, z očí do očí si vás bude ukladať do srdca.

bábätká nás milujú

6. Deti si pre vás "vyhradzujú" zlé správanie

Už ste možno počuli: "Bol to anjelik!", keď ste prebrali dieťa z rúk babky  a hneď sa spustil veľký krik. Deti  testujú limity vzdorom a správaním– ale najčastejšie s ľuďmi, ktorých milujú a ktorým dôverujú. Toto nie je práve ten najteplejší a najláskavejší spôsob, ako vaše dieťa povie, že vás miluje, ale presne to robí.

Vie, že je v bezpečí - môže sa správať akokoľvek, aj ho stále budete milovať. Možno vám to nejde úplne do hlavy, ale minimálne si môžete prestať myslieť, že vaše mlátiace a kričiace batoľa vás chce dostať.

7. Deti vás potrebujú mať pri sebe 

Počnúc prvými narodeninami, do veku približne 3 rokov (aj dlhšie) môže byť vaše dieťa rozrušené, keď odídete – a zblázniť sa od radosti, keď sa vrátite. Separačná úzkosť je znakom toho, že dieťa sa učí, že osoba, ktorú miluje, je iná ako ostatní, a pomaly začína chápať aj trvalosť objektu - pochopenie, že ľudia a veci nezmiznú v okamihu, keď sa stratia z dohľadu.

Milujú nás a potrebujú. Je to tak. Nie je to len obdobie, ale láska na celý život.

Zdroj: www.parents.com 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: