8 úplne normálnych dôvodov, prečo deti plačú

MK | 5. február 2024
Prečo deti plačú

Priznajme si, snaha zistiť, prečo dieťa plače, nás často rozplače tiež. Tieto zúfalé stavy asi zažila každá mama. Najmä, ak ide o prvé dieťatko.

Plač dieťaťa nás postaví do pozoru. Hojdáme, tíšime, zúfame si, prečo nie je bábätko spokojné, keď...
Aby sme vám pomohli, tu je pár tipov na dekódovanie plaču vášho bábätka. 

1. "ČO JE S PLIENKOU?"

Ovoniate, nič. Ale aj keď dieťatko nepotrebuje prebaliť, môže byť plienka príliš na tesno a tlačí ho. Obmedzuje bábätko v pohybe. Bábätko rozbaľte a nechať ho voľne pokopať nožičkami, možno pomôže. 

2. "Hovorím s tebou, MAMA!"

Bábätká nemajú rady ignorovanie a dokonca sa môžu aj nudiť. Skúste mu zaspievať, zobrať na ruky a poukazovať kvety v byte, alebo ponúknite novú hračku/hryzadlo/. 

3. "POTREBUJEM POKOJ!"

Na druhej strane, aj dojčatá potrebujú svoj pokoj. Príliš veľa aktivít, hluku, podnetov môže spôsobiť ich nepokoj. Zaviňte bábätko, priložte si ho na seba, aby sa cítilo bezpečne a  len tak v tichu oddychujte.

4. "Bolí ma bruško!"

Častý dôvod nervózneho plaču. Bábätko po najedení nechajte odgrgnúť. Pomôže aj jemné masírovanie v oblasti bruška krúživými pohybmi v smere hodinových ručičiek. Úľavu prinesie aj poloha na brušku pod vašim dohľadom. 

5. "CITÍM SA (ZÍVAM) OSPALO."

Mama, ty nie si nervózna, keď si unavená? Tak to majú aj bábätká a deti. Takže riešenie je spánok. 

6. "JE MI ZIMA/je mi horúco"

Skontrolujte dieťatku ruky a nohy, čelo a zátylok, či mu nie je teplo alebo zima, a podľa potreby odstráňte alebo pridajte oblečenie.

7. "NIEČO MA SVRBÍ."

Visačka na oblečení, gombíky alebo príliš tesné bodyčko môžu byť nepríjemné. Pozrite, či na oblečení niečo nevytŕča, neškriabe a ruší pokoj vášho bábätka. Oblečenie pre bábätka je nádherné, ale dôležité je, aby bolo bavlnené a nič na ňom pokožku (švy, obrázky, patenty a pod.) neškriabalo. Aj plačúce dieťatko v kočíku môže štekliť kožušina na fusaku, skontrolujte jeho pohodlie a komfort. 

Túlenie je dôležité, rodičia
Prečítajte si tiež:

Túlenie je dôležité, rodičia 

8. "BOLIA MA ZUBY!"

Pomôžte bábätku jemnou masážou ďasienok, skúste špeciálne hryzadlá, ktoré sa chvíľu vložia do chladničky (nikdy nie do mrazničky!) a pri cmúľaní si dieťa masíruje a chladí ďasná. Siahnuť môžete aj po géle z lekárne, ďasno mierne znecitliví a dieťatku sa uľaví.

Bábätká s nami plačom komunikujú, preto sa netreba báť aj keď je neutíchajúci plač veľmi vyčerpávajúci. Niekedy, napriek tomu, že vyskúšate všetky možnosti, dieťatko plače ďalej. Dôležité je, aby ste nestratili hlavu, netriasli bábätkom a nenechávali ho dlho osamote. Skúšajte, hľadajte si spôsoby a cestu, ako plačlivé minúty (či hodiny) spolu zvládnuť. Buďte pri ňom. Vy ste osoba, s ktorou komunikuje a ignorovaním sa ani jeho ani vaša situácia nevyrieši.  
Zdroj: parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: