Idú nám prvé zúbky: Ako zmierniť bolesť?

Marika Koscelníková | 19. december 2021
Prvé zúbky

Neprestajný plač, niekedy až krik, nepokoj, nervozita, prebdené noci a dni, keď ste sa vášmu dieťaťu pokúšali dostať do úst aspoň kúsok nejakej potravy. Z pokojného bábätka sa zrazu okolo šiesteho mesiaca stane urevané dieťa.

Aj keď ste možno  doteraz nepoužívali mamičkovské množné číslo v spojení s vaším drobcom: papali sme, kakali sme, usmiali sme sa... teraz to prišlo. Lebo prvé zuby „idú“ celej rodine.

Prvé zúbky

Prerezávanie mliečnych zúbkov sa začína zvyčajne okolo šiesteho mesiaca. Nie je však nič nezvyčajné na tom, ak sa prvý zúbok objaví už vo štvrtom či desiatom mesiaci. Najčastejšie vykuknú ako prvé dolné rezáky. Kým sa objaví biely hrot zuba, spozorujete opuchnuté začervenané a stvrdnuté ďasienka.

Prerezávanie prvých zubov je spojené s nepokojom dieťatka, zvýšeným slinením, objaviť sa môžu aj malé vyrážky okolo úst, redšia stolica, škrabanie líc alebo uška, mierne zvýšená teplota (do 38 °C), nespavosť. Dojčiace mamy túto veľkú udalosť zaznamenajú aj pri kŕmení dieťatka.

    idú nám prvé zúbky

To sa zvyčajne snaží masírovať boľavé ďasienka bradavkou a keď je už zúbok na svete, dojčenie môže aj trochu zabolieť. K prvému zúbku sa postupne pridajú aj ďalšie. Na každej strane zubného oblúka narastú dieťaťu dva rezáky, jeden očný zub a dve stoličky.

Problémy s prerezávaním prvých zúbkov

Sú deti, ktorým prerezávanie zúbkov nespôsobuje veľké problémy, sú aj také, ktoré si každý z dvadsiatich mliečnych zubov musia doslova pretrpieť. Ako im môžeme pomôcť? Zabudnite na alkoholové obklady a veľmi opatrne zaobchádzajte aj s bylinkovými odvarmi. Tie môžu vyvolať alergickú reakciu.

Pred tým ako zájdete do lekárne, skúste nefarmakologické spôsoby. Bolestivým ďasienkam pomôže jemná masáž. Pri tom ako čistíte ústnu dutinu gázou namočenou do vody, jemne masírujte stvrdnuté ďasná. Môžete do nej kvapnúť pár kvapiek citrónu. Pôsobí ako jemné anestetikum.

Bolesť pomôže zmierniť aj chlad. Studený obklad, ktorý priložíte na líčko bábätka (kúsok čistej plienky, ktorú ste zachladili), studená mrkva, zamrazené pečivo či schladená lyžička je alternatívou k rôznym pomôckam na hryzenie určené na prerezávanie zubov.

   Prvé zúbky

Ak sa už rozhodnete pre ne, vyberajte také, ktoré neobsahujú škodlivé chemikálie. Najvhodnejšie sú silikónové hryzadlá, ktoré prinesú úľavu, keď ich pred použití vychladíte. Vo všeobecnosti hryzenie a olizovanie studených predmetov pomôže dieťatku zmierniť bolesti ďasien. 

Jantárový náhrdelník

Je hitom medzi mamičkami. Vyrába sa z pravého jantáru, ktorý má protizápalové účinky a pôsobí ako prírodné analgetikum. Jantár sa na pokožke zohrieva, pričom teplo spôsobuje, že sa z neho uvoľňujú kúsky liečivých silíc a prenikajú do tela.

Aj keď sa vedecké názory na jeho pomocné účinky pri prerezávaní mliečnych zúbkov rôznia, tento spôsob tíšenia bolesti má v mnohých krajinách dlhú tradíciu. Faktom však je, že nosenie náhrdelníkov predstavuje u detí riziko udusenia, prípadne vdýchnutia jeho časti pri roztrhnutí. Buďte preto zvlášť opatrní a pozorní. Veľa detí na svojom tele takúto „pomôcku“ ani neznesie.

Anestetické gély

Tie môžu pomôcť, aj keď len dočasne, zmierniť opuch a bolesti ďasien. Znecitlivia miesto, na ktoré sa aplikujú. Pri ich používaní však buďte mierni. Nadmerné používanie môže spôsobiť znecitlivenie hrdla a sťažiť tak prehĺtanie potravy a slín.

Obsahujú lidokaín a nachádza sa v nich aj aj extrakt z rumančeka pravého, ktorý pôsobí protizápalovo, znižuje bolesť a hojí rany. Aj keď sú tieto gély voľne predajné, o ich používaní sa poraďte s lekárom.

V prípade zvýšenej teploty a podráždenosti môžete siahnuť po analgetikách. Deťom sa podáva najmä paracetamol. Lieky proti bolesti používajte len vtedy, ak všetky ostatné možnosti zlyhali. Siahnuť môžete aj po homeopatikách. Tie obsahujú prevažne výťažky z harmančeka, vanilky, zázvoru alebo olív.

Prvé zúbky: Komplikácie prerezávania zúbkov

Prerezávanie zúbkov býva u niektorých detí spojené s vysokou teplotou, soplíkmi, kašľom či hnačkami. Z lekárskeho hľadiska ide o časovú, náhodnú súhru medzi prerezávaním zubov a úbytkom materských protilátok. Čo znamená, že imunitný systém dieťatka je oslabený a reaguje citlivejšie. Preto pri pretrvávajúcich ťažkostiach vyhľadajte svojho detského lekára, aby ste neprehliadli vážnejšie ochorenie.

Ak už „zúbkové obdobie“ zasiahlo aj vašu rodinu, vyzbrojte trpezlivosťou seba aj svoje okolie. Pomôžte svojmu drobcovi ako viete. Niekedy pomôže objatie, poláskanie, inokedy zaberie chladivý gél či studená lyžička. Kým vyjde všetkých dvadsať „mliečňakov“, z vášho drobca vyrastie veľký chlap/slečna. Nastúpi obdobie vzdoru a ďalšie radosti rodičovského života.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: