Jantárová retiazka pri prerezávaní zúbkov

Martina Pašková | 23. august 2016
Jantárová retiazka pri prerezávaní zúbkov

Prírodná pomôcka, ktorá by mala bábätkám pomôcť pri prerezávaní zúbkov a odbremeniť ich od negatívnych príznakov s tým súvisiacich.

Prvé sa prezávajú hryzáky

Každé dieťatko je individuálne, čo sa v plnej miere prejavuje i pri raste prvých, tzv. mliečnych zúbkov. Všeobecne platí, že sa ako prvé prerezávajú dolné hryzáky a to okolo šiesteho mesiaca života dieťaťa.

Môže sa však stať, že niektoré bábätká sa svojím prvým zúbkom pýšia už od tretieho mesiaca a naopak sú aj také, ktoré ho nemajú ešte ani na fotke s tortou, kde svieti jedna sviečka. Netreba robiť žiadnu zbytočnú paniku keď sa vášmu dieťatku začnú zúbku objavovať neskôr, pretože naozaj neexistuje žiadna súvislosť medzi obdobím prerezávania zúbkov a všeobecným vývinom bábätka.

Komplikácie prerezávania zúbkov

Charakteristickými znakmi, ktoré vo väčšine prípadov prerezávanie zúbkov sprevádzajú sú zvýšená teplota, hnačka, mrzutosť a nespokojnosť bábätka, nekľudný spánok, odmietanie niektorých pokrmov.

Na druhej strane sú i také detičky, ktorým sa zúbky prerežú bez akýchkoľvej príznakov a rodičia to zistia, až keď má už drobec zúbky vonku. Takýchto prípadov je však málo a veľká časť detičiek sa musí pri prerezávaní zúbkov popasovať s niektorým z uvedených príznakov.

 

Jantárová retiazka pri prerezávaní zúbkov

Existuje prírodná pomôcka, ktorá by mala bábätkám pomôcť pri prerezávaní zúbkov a odbremeniť ich od uvedených negatívnych príznakov. Je to jantárová retiazka, ktorá sa dieťatku zavesú okolo štvrtého mesiaca života na krk a bábätko ju nosí pokiaľ sa mu neprerežú všetky zúbky.

Prečítajte si: Zúbky našich najmenších

Je to produkt, ktorý ešte nie je u nás veľmi rozšírený, ale naopak v zahraničí často používaný, dokonca odporúčaný i pediatrami. Retiazka je dlhá približne 33 cm a pozostáva z prírodných jantárov, ktoré nie sú tavené ani lisované. Hodvábná niť je medzi jednotlivými kamienkami zauzlená, čo by malo zabrániť jej pretrhnutiu v prípade, že si dieťatko retiazku potiahne.  

Jantár v podstate nie je kameň, ide o fosíliu, t.z. skamenenú živicu stromov. Je to prirodzená živica borovice Pinus succinifera, ktorá vznikla pred mnohými miliónmi rokov. Jantár môže mať rôzne sfarbenie, existuje mliečnobiely, zlatožltý, hnedý a červený v závislosti od toho, z akého stromu živica pochádza.

Severania už celé storočia pripisujú jantáru liečivé účinky. Pomáha pri problémoch s kĺbmi, posilňuje sliznice, urýchľuje hojenie rán. Všeobecne ho možno prikladať na ktorúkoľvek časť tela, kde je nejaké napätie alebo problém. Práve vďaka telesnej teplote dochádza k uvoľneniu éterických látok, ktoré zmierňujú bolesti pri prerezávaní zúbkov. Aj dospelým pomáha pri odhalených zubných krčkoch a pri zápaloch ústnej dutiny.

Na uvoľnenie bolestí pri prerezávaní zúbkov ponatierať bábätku ďasná špeciálnym zubným gélom, prípadne mu kúpiť hryzátko, ktorých je na našom trhu obrovský výber. Každá mamička by bola isto rada, aby jej dieťatko malo pri prerezávaní zúbkov čo najmenšie problémy. A isto by si to i každé bábätko zaslúžilo. Mali by sme preto urobiť maximum. Možno i vyskúšať jantárovú retiazku a začať tak trošku viac veriť prírode a tomu čo nám ponúka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: