MLIEČNE ZÚBKY: Pokazí ich nočné dojčenie?

Andrea Mániková | 29. september 2017
MLIEČNE ZÚBKY: Pokazí ich nočné dojčenie?

Je vhodný na čistení prvých zubov náprstok, alebo gáza? Nielen na tieto otázky o mliečnych zúbkoch sme sa opýtali odborníka.

mliecne zubyKedy je správny čas na prvú návštevu u zubného lekára,  čo všetko k správnej starostlivosti o mliečne zúbky patrí?

Opýtali sme MDDr. Adama Mikuša, ktorý sa detským zúbkom venuje v Andel Elite Dental Center v Hlohovci, a taktiež je spoluautorom programu DentalAlarm – najlepšieho osvetového programu zameraného na prevenciu kazu u detí.


Starostlivosť o zuby sa začína už v prvom roku

Kľúčom k zdravému trvalému chrupu je správna starostlivosť od prvého zúbka. Od roku 2009 bolo stanovené Ministerstvom zdravotníctva SR, že prvú návštevu zubného lekára by mali deti absolvovať od dovŕšenia jedného roka a k tomu by mali rodičov vyzývať aj pediatri.

V praxi to, žiaľ, stále nie je zaužívané. A pritom práve v tomto období by sa rodičia mali dozvedieť nielen to, ako správne čistiť prvé zúbky, ale aj to, aké riziká so sebou prináša cmúľanie cumlíka, dojčenie starších detí v súvislosti vzniku zubného kazu alebo to, ako by mali zareagovať v prípade, ak sa dieťaťu stane úraz.

MDDr. Mikuš vysvetľuje: „V praxi sa často stáva, že rodičia, ktorí sa svedomito starajú o chrup svojho dieťaťa, prídu vystrašení, pretože dieťa zakoplo a spadlo, vybilo si, či odlomilo, zúbok a zrazu nevedia, ako správne zareagovať... Ak už so svojím drobcom absolvovali prvú návštevu zubára, nemusia v panike hľadať lekára, ktorý ich na ošetrenie zoberie, pretože už vedia, na koho sa môžu obrátiť. Čiže pri prvej návšteve zubného lekára ide skôr o preventívny význam.“  

Čítajte aj: Posvieťme si na detské zúbky: Starostlivosť o MLIEČNE ZÚBKY

mliečne zuby

Aké pomôcky vybrať pre čistenie detského chrupu?

1.)    DETSKÁ ZUBNÁ KEFKA –

ideálna je mäkká, hustá detská kefka, mala by mať malú hlavičku, ideálne s pogumovaným obvodom, aby nezraňovala pri čistení ďasná, s mäkkými, rovno zastrihnutými vláknami.

POZOR:

Kefka v podobe náprstku nie je vhodná, pretože jej efekt je pri čistení nepostačujúci, hodí sa skôr na masáž ďasienok pri prerezávaní sa zúbkov.

2.)    ZUBNÁ PASTA –

vo všeobecnosti môžeme povedať, že zubná pasta by sa mala používať až vtedy, keď dieťatko vie vypľúvať. Stačí minimálne množstvo, pretože rozhodujúce pri čistení je mechanické čistenie. Ak ju začnete používať, vyberajte ju podľa veku, ktorý udáva na obale výrobca. V takej paste sa nachádza primeraný počet fluoridových častíc určený pre daný vek dieťaťa, ktorý posilňuje odolnosť zubnej skloviny. Fluorid je ión, ktorý bežne prijímame v potrave či v minerálnych vodách.

POZOR:

Ak by dieťa prijímalo fluorid vo veľkom množstve, teda by sa prekročila maximálna hranica, do zárodkov trvalého chrupu (ktorý je ešte v kosti) by sa zabudovalo viac fluoridu a pri prerezaní trvalého chrupu by sa ukázala síce hrubá, no aj fľakatá zubná sklovina (fluoróza zubov).

3.)    MEDZIZUBNÉ KEFKY alebo tzv. ŠABLIČKY (dentálna niť s držiakom) –

ideálne je začať čistením so šabličkou, medzizubnú kefku by mali používať iba tí rodičia, ktorí si s ňou vedia vyčistiť vlastné zuby (aby dieťaťu nezranili ďasná).

Môže vás zaujímať: Žlté zuby u dieťaťa: nedostatočná hygiena alebo užívanie liekov?

Čistenie zubov bez kompromisov

Zuby je nutné čistiť vhodnou kefkou z každej strany, aj zozadu, pretože to sú miesta, ktoré keď sa nevyčistia, a tak sú ideálnym priestorom pre vznik kazu. Rodičia by sa nemali nechať odradiť tým, ak dieťa nespolupracuje. Veď, aj keď má drobec soplíky, tak mu ich odstraňujú, či sa mu to páči alebo nie, pretože je to potrebné. A rovnako by to malo byť aj v prípade čistenia zúbkov.

mliečne zuby

Materské mlieko zuby nekazí, pokazia sa nečistením

„Pri zuboch nerobte kompromisy, lebo dieťa je potrebné naučiť pravidelne sa o zuby starať. Čistenie zúbkov stačí urobiť raz denne, ale dôkladne a z každej strany. Ak toto rodičia dodržia, nie je potrebné čistenie zubov v noci, po nadojčení. Určite je každá mama rada, ak jej dieťa v noci niekoľko hodín prespí a z praktického hľadiska si neviem predstaviť, že ak jej dieťatko po nočnom nadojčení zaspí, mala by ho zobudiť kvôli čisteniu zubov. Materské mlieko ako také zubom neškodí, škodí im to, ak sa nečistia! Netreba však zabúdať na to, že mlieko časom kvasí. Ak je dieťa neustále dojčené, kyslé pH „rozpustí“ aj dobre umyté zúbky. Ak dojčíte, je jedno, v akej fáze dňa zub/y očistíte, základom je dôkladné mechanické čistenie z každej strany, zdôrazňuje MDDr. Adam Mikuš.

Prečítajte si: Posvieťme si na detské zúbky: Kedy očakávať PRVÝ zúbok?

POZOR na 3 kritické obdobia pri čistení zúbkov

1.    Do jedného roka ide zvyčajne o čistenie rezákov – predných zubov – štyroch dolných a štyroch horných.

POZOR:

Zabudnite na vytieranie gázou. Ak si na to rodičia potrpia, je dobré vedieť, že gázu by mali pred čistením navlhčiť, pretože suchá zraňuje ďasná (dieťa to môže bolieť). Používať gázu má zmysel vtedy, ak má dieťa husté sliny (napr. od mliečka), prípadne mu potrava zostáva pod hornou perou, inak je čistá kefka úplne postačujúca.

Čo myslíte, môže sa krátko prerezaný zub „pokaziť“? MDDr. Mikuš upozorňuje: „Jednoznačne áno, pretože už na prerezávajúcom sa zube (aj malý kúsok, ktorý vytŕča z ďasna) sa začne vytvárať zubný povlak. Keď sa dôkladne neodstráni, zub sa začne kaziť. Na Slovensku sú stále deti, ktoré majú pokazené zuby, sú až čierne, a to mohlo vzniknúť v súvislosti s dojčením a zároveň nečistením. Preto je čistenie zubu/ov i v čase výlučného dojčenia také dôležité.“

2.    Po prvých ôsmych rezákoch rastú prvé stoličky (v 12. – 16. mesiaci). Tie majú komplikovanejší tvar, a preto je potrebné sústrediť sa najprv na čistenie zubu zvrchu, pretože stoličky majú ryhy a jamky, ktoré je tiež potrebné dôkladne zbaviť zubného povlaku. Prvé dieťaťu očistite horné zuby, tie sú na čistenie, z pohľadu rodiča, náročnejšie. Nezabudnite ich očistiť dôkladne zozadu, spredu, zboku. Potom nasledujú dolné zuby.

3.    Tretím, kritickým obdobím je, keď narastú posledné stoličky a spoja sa s prvými stoličkami (2,5 až 3-ročné deti majú zväčša kompletný mliečny chrup, t. j. 20 zubov). Teraz už venujte pozornosť aj priestoru medzi spojenými zubami. V tomto období prichádzajú na rad ďalšie pomôcky v podobe tzv. šabličiek či medzizubných kefiek.

„To je v tomto období veľmi dôležité, pretože deti nepijú iba čistú vodu, mnohé z nich počas dňa v rámci pitného režimu pijú sladené nápoje. Je potrebné uvedomiť si, že nielen sladké džúsiky či malinovky, ale aj strava obsahuje viac jednoduchých cukrov oproti minulosti a zuby sú tak neustále vystavované vplyvu cukrov aj v skrytej podobe. Treba si uvedomiť, že niektoré stoličky sa objavia v 2,5 roku a vypadnú až 10- či 11-ročnému dieťaťu. Udržať zdravý zub počas 8- či 9-tich rokov je naozaj „makačka“, ktorá však stojí za to!

Správna dĺžka umývania zubov?

„Zabudnite na presýpacie hodiny. Čas nemeriame, keď umývame riad, ani koľko sa sprchujeme, či upratujeme, jednoducho to robíme dovtedy, kým to nie je čisté. To isté platí aj pri čistení zubov. Teda, opäť opakujem: každý zub čistíme z každej strany. Keď to robíme dôkladne a pravidelne, čistenie nám zaberie menej času ako v prípade čistenia väčšieho množstva povlakov na zuboch,“ tvrdí MDDr. Mikuš.

NEPREHLIADNITE: Moje dvojročné dieťa si nechce umývať zuby. NEVADÍ. Naozaj?

Ako často?

Ráno aj večer – s dôrazom na dôkladné večerné čistenie. Zuby by sa nemali čistiť tesne po najedení alebo hneď po zvracaní. Pri čistení by sme sa mali držať pravidla – neumývať zuby hneď po jedení a ak sú čerstvo umyté, približne pol hodiny nejesť.

Dokedy je to nutné čistiť deťom zúbky?

Opäť ide o individuálnu záležitosť. U detí, ktoré sú dobre motoricky zručné a vedia si zuby poctivo umyť, to stačí do veku 8 rokov, u iných to niekedy býva potrebné aj do 12. roku veku dieťaťa.

Rodičia si na kontrolu čistenia zubov vedia pomôcť detekčným roztokom (dostupný napr. v lekárni), ktorý zafarbí nevyčistené zvyšky zubného povlaku. Najlepšie je, že takto jednoducho – v domácom prostredí – uvidia rodičia aj deti, že zubný povlak sa inak ako mechanicky, zubnou kefkou, odstrániť nedá,“ radí zubný lekár.

Najčastejšie mýty o zuboch, ich čistení a kazivosti
Vaše zuby sú vašim zrkadlom

mliečne zuby

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: