Posvieťme si na detské zúbky: Starostlivosť o MLIEČNE ZÚBKY

Redakcia | 5. september 2017
detské zúbky, starostlivosť, prvý zúbok, čistenie, stomatológ

Rodičia sa často nevedomky dopúšťajú chýb, na ktoré v konečnom dôsledku doplatia deti a už aj na mliečnych zuboch sa im môžu objaviť nepekné kazy. Preto je dôležitá prvá návšteva u stomatológa, kde sú rodičia náležite poučení tými najpovolanejšími, teda zubármi.

Neprehliadnite: Posvieťme si na detské zúbky: Kedy očakávať PRVÝ zúbok?

Starostlivosť o mliečne zúbky

Starostlivosť o mliečne zúbky je rovnako dôležitá ako starostlivosť o zuby trvalé. Rodičia si často neuvedomujú, že to čo zanedbajú u detí v útlom veku, ponesie sa s deťmi ďalej. Pokiaľ nebudú mať zaužívané návyky na pravidelnú starostlivosť o zúbky už od detstva, môže nastať neskôr problém.
Preto je dôležitá aj prvá návšteva u stomatológa, kde si deti postupne a bez stresu zvyknú na milú pani doktorku a rodičia sú poučení profesionálmi, teda zubármi.

Oslovili sme detskú stomatologičku MUDr. Katarínu Cyprichovú, ktorá nám odpovedala na otázky týkajúce sa starostlivosti o mliečne zúbky.

Kedy je vhodné začať so starostlivosťou o prvé zúbky?

Hneď od prvého prerezaného zúbka čistiť kefkou a pastou  dvakrát denne. Najdôležitejšie je večerné čistenie pred spaním.

Neprehliadnite: 6 faktov o prerezávaní mliečnych zúbkov

Aká je najvhodnejšia zubná kefka a pasta?

Detská kefka, ktorá je dostatočne hustá a dostatočne mäkká, s jemným pogumovaným povrchom, ktorá chráni detské ďasienka pred mechanickým poranením a s jemnými štetinkami, ktoré dôkladne a šetrne vyčistia zúbky. Vhodné sú tie, ktoré sa predávajú v lekárni.

Neodporúčajú  sa rôzne silikónové náprstky, ktoré sú v tomto prípade zbytočné, pretože zuby čistíme preto, aby sme z nich zotreli povlak, čo najlepšie dosiahneme práve zubnou kefkou.
Sklovina na mliečnom zube je veľmi krehká a najlepšie z nej nečistoty odstránime pastou s obsahom aminofluoridu. Pasta s aminofluoridom sa rýchlo viaže na zubnú sklovinu, spevňuje ju a robí odolnejšou voči pôsobeniu kyselín.

Množstvo pasty, ktoré deťom nanášame na kefku, je asi vo veľkosti hrášku. Je to bezpečné množstvo, ktoré môže dieťa prehltnúť bez toho, aby sme sa obávali, či je takáto dávka fluoridu pre ne bezpečná. 

Ktorá metóda čistenia zúbkov je tá správna?

U detí do troch rokov sa nedá jednoznačne povedať, ktorá metóda je tá najsprávnejšia. Dieťa nemá ešte vyvinuté motorické schopnosti, aby si zúbky dokázalo čistiť samé a častokrát ešte ani nie je schopné sa akúkoľvek techniku naučiť. Kefka je pre ne predmet hrania a ohrýzania, a preto zúbky deťom čistia rodičia.
Asi najefektívnejšie čistenie dosiahneme šúchaním kefky zo strany na stranu, kedy kefka dokáže zachytiť najväčšie plochy zúbkov a odstrániť tak povlak a nečistoty.

Prečítajte si: Moje dvojročné dieťa si nechce umývať zuby. NEVADÍ. Naozaj?

V ktorom veku si môže dieťa čistiť už zúbky samo?

Detskí stomatológovia odporúčajú rodičom dočisťovať zuby až do 12. roku, kedy je dieťa už schopné kompletne si vyčistiť chrup a medzizubný priestor.

Najväčšiu chybu, ktorej sa rodičia dopúšťajú je, že svojim deťom nástupom do školy prestanú zuby dočisťovať. Takéto dieťa ešte nie je schopné si kompletne chrup očistiť. Obdobie nástupu dieťaťa do školy je z hľadiska trvalých zubov veľmi dôležité, pretože vyjdú už všetky trvalé zuby a dôslednou hygienou môžeme zabrániť vzniku kazov. 

Tip MAMA a ja: Nechajte dieťa pozorovať vás pri čistení zubov. Vzbudíte tak u neho zvedavosť a záujem. Dieťa rado napodobňuje svojich rodičov a inak tomu nebude ani pri tejto činnosti. Nezabudnite však na to, že to, aby bola hygiena stopercentná, musíte zabezpečiť už vy dôkladným dočistením.

Môžeme deťom čistiť už aj medzizubný priestor, ak áno kedy je vhodné začať?

Najlepšie je poradiť sa s detským stomatológom, spravidla to však býva vtedy, keď je medzizubný priestor uzavretý, tzn. ak sa aj polročnému dieťatku prerežú jednotky a priestor medzi nimi je už spojený, je vhodné ho čistiť. Najjednoduchšia technika čistenia je pomocou dentálnej nitky natiahnutej na držiačiku, tzv.flosspik alebo šablička.

zuby, prvý zúbok, zubár, stomatológ

Kedy prvýkrát navštíviť detského stomatológa?

Ideálne je hneď od prvého zúbka, najneskôr však do 1. roku dieťatka. Okrem toho, že stomatológ zúbky prezrie, je najdôležitejšou časťou prvej návštevy predovšetkým poučenie rodiča o tom, ako správne zúbky čistiť a ako sa vyhnúť chybám, ktoré môžu mať nepriaznivý vplyv na vývoj zdravého chrupu. Ďalšia kontrola zvyčajne nasleduje po objavení sa stoličiek. 

Dôležité je, aby sme u dieťaťa vzbudili pocit, že ujo zubár alebo teta zubárka sú ľudia, ktorí pomáhajú ich zúbkom, aby boli silné a zdravé a nikdy ho nestrašili vŕtaním alebo trhaním. Ak mu nikto nepovie, že sa má báť, nebude sa báť a návšteva u zubára nebude pre vaše dieťa traumatizujúcim zážitkom.

Aké sú najčastejšie problémy mliečnych zubov a ako im predchádzať?

Mliečny zub má veľmi tenkú sklovinu oproti trvalým zubom a preto oveľa rýchlejšie podlieha kazivosti, baktérie sa rýchlejšie dokážu dostať do hĺbky zuba a poškodiť ho.
Najčastejšími problémami sú kazy, ktoré vznikajú predovšetkým z dôvodu nesprávneho alebo nedbalého čistenia. Čistenie od prvého zúbka ráno aj večer, dočisťovanie zubov rodičmi a používanie dentálnej nite na medzizubné priestory nám môže pomôcť k predchádzaniu vzniku kazov.

Veľké nebezpečenstvo pre mliečne zuby predstavuje aj výživa s vysokým obsahom cukru. Cukor môže mať na krehkú detskú sklovinu deštruktívne účinky. Zúbky môžu vplyvom cukru sčernieť a neskôr sa olamovať. Veľa cukru obsahujú sladené nápoje, sladené čaje a džúsy, preto by sme deťom čo najdlhšie mali podávať čistú vodu alebo nesladený čaj.

Bude vás zaujímať: Žlté zuby u dieťaťa: nedostatočná hygiena alebo užívanie liekov?

Dieťa, ktorému do pol roka už narástol prvý zub, by celú noc malo prespať s umytými zúbkami, tzn. tesne pred spaním použiť kefku a pastu a pokiaľ sa dieťa v noci zobudí a je smädné, podávať mu iba čistú vodu alebo nesladený čaj. Dieťa so zúbkami by v žiadnom prípade nemalo zaspávať so sladeným nápojom v ústach , akokoľvek to uľahčuje fázu zaspávania, platí to aj pre mlieko. Kyslé prostredie, ktoré sa pitím týchto nápojov vytvára, je tak ideálne pre tvorbu kazov.

Po každom jedle sa v ústach tvorí kyslé prostredie, a preto je dobré, ak je medzi jednotlivými jedlami pauza aspoň hodinu až hodinu a pol, kedy sa prostredie v ústach stihne zneutralizovať. V praxi to znamená asi to, že ak dieťa svoju porciu ovocia, keksov alebo rôznych drobností pojedá niekoľko hodín, zbytočne si vyprovokuje kyslé prostredie v ústach, ktoré sa pri neustálom pojedaní nedokáže zneutralizovať. Preto sa odporúča určiť porciu, ktorú je dieťa schopné zjesť naraz a dodržať tak medzi jedlami pauzu. 

Veľmi zriedkavo sa môže objaviť aj vývojové poškodenie, ktoré sa môže objaviť vtedy, keď budúca mamička v tehotenstve prekoná vážnejšie ochorenie, a to môže mať vplyv na vývoj detského chrupu, takéto poškodenie je však veľmi ojedinelé.

Prečítajte si tiež: Dojčenské recepty: jesenné maškrtenie

Dentálna hygiena   

Dentálna hygiena sa už stala neodmysliteľnou súčasťou starostlivosti o chrup a bezpochyby aj o ten detský. Prvé absolvovanie dentálnej hygieny sa odporúča v závislosti od schopností dieťaťa, teda vo veku, kedy už dokáže spolupracovať a učiť sa. Zvyčajne vo veku od 3,5 až 4. roku dieťaťa.  

Zúbky sa čistiť musia, a to musí pochopiť aj naše dieťa, ktorému môže byť táto činnosť nie veľmi po chuti, kritický je najmä vek od 1 do 3 rokov.

Aké skúsenosti majú s čistením a ako svoje deti vedú k tejto činnosti sme sa spýtali našich čitateliek...

Tu je zopár vašich tipov:

Nina: „Náš Ondrík je zvyknutý, že po kúpeli vždy prichádza čistenie. Zúbky mu najprv vyčistím ja a potom nechám, aby sa s kefkou chvíľu pohral aj on a keď náhodou zabudnem, Ondrík určite nie a kefku si sám vypýta.“ 

Bibiana: „Dcérka sa s kefkou a pastou zoznámila už od prvého zúbka, zapáčilo sa jej to a zvykla si na to, že každé ráno aj večer príde čistenie. Vždy jej pri tom spievam nejakú pesničku alebo rozprávam rozprávku, tak možno aj preto sa vždy tak veľmi teší“.

Tatiana: „Treba ísť vzorom, dieťa rado napodobňuje svojich rodičov. U nás to zabralo. Večer to bol niekedy boj, ale čo nám vždy pomôže je DVD Spievankovo 3, pesnička o zúbkoch. Hneď ako ju počuje, beží si po kefku a pastu a zúbky si čistí spolu s detičkami a zajkom“. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: